Vedonlyönti ja urheilu ovat jo pitkään kuuluneet erottamattomasti yhteen. Myös elektroninen urheilu on kasvanut niin suureksi ilmiöksi, että vedonlyöntiyritykset kotimaista Veikkausta myöten ovat ottaneet tarjontaansa erilaisia eSports-kohteita. Samalla elektroninen urheilu on kuitenkin tuonut mukanaan aivan uudenlaisia vedonlyöntipalveluita, jotka toimivat laillisuuden suhteen vähintäänkin harmaalla alueella.
Skinivedonlyönti on mullistanut elektronisen urheilun vedonlyönnin
Perinteisen vedonlyönnin lisäksi elektronisessa urheilussa voi lyödä vetoa myös pelin sisäisillä tavaroilla, ns. skineillä. Tyypillisesti skineillä vetoa lyötäessä ei pelikohteen kertoimia ole päätetty ennakkoon, vaan ne määräytyvät puhtaasti sen mukaan, miten paljon kohteessa on lyöty vetoa kummankin joukkueen puolesta. Sivusto itse ottaa tarjoamastaan palvelusta palkkiona 3% skineistä sekä tietysti sivuston mainoksista saatavat tuotot. Näin palveluntarjoaja ei voi koskaan hävitä rahaa, vaikka kertoimet olisivat kuinka huonot.
Skinivedonlyönnit tuovat mukanaan myös ikärajaongelman. Vedonlyönnissähän veikkaajan tulisi olla aina täysi-ikäinen, mutta tässä palvelussa ei suoranaisesti siirry rahaa sen ja pelaajien välillä, joten pelaajien ikää ei varmisteta millään tavalla. Tämä seurauksena myös vanhemmat saattavat tietämättään rahoittaa lastensa vedonlyöntiharrastusta ostamalla heille pelinsisäisiä tavaroita. Lisäksi tavaroita voi ostaa erilaisilla latauskorteilla ja käyttää sitten vedonlyöntiin.
Skineillä tapahtuvan vedonlyönnin ongelmallisuus alaikäisten kohdalla korostuu, kun otetaan huomioon myös voittojen kotouttamisen vaikeus. Paljon vedonlyöntiä harrastaneen Janne Mattilan mukaan "Skinien myynti on kuitenkin turhan monimutkaista minun makuuni, koska kauppoihin tarvitaan usein kolmas osapuoli mukaan". Palvelutarjonnan lisäännyttyä Mattila onkin siirtynyt perinteisemmän vedonlyönnin pariin:"Samoihin aikoihin "oikeat" vedonlyöntisivut lisäsivät kohteita koko ajan, ja päätin siirtyä lyömään vetoa oikealla rahalla."
Kotimainen Veikkaus torjuu itse erilaisten tehokeinoin alaikäisten vedonlyöntiä. Jo pelkästään rekisteröityminen Veikkauksen asiakkaaksi netissä vaatii 18-vuoden ikää, pysyvää osoitetta Suomessa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa. Veikkaus myös tarkistaa tietojen oikeellisuuden väestörekisterikeskuksen kautta. Paikan päällä pelattaessa Veikkaus on ohjeistanut myyjiä tarkastamaan iän, jos asiakas näyttää alle 23-vuotiaalta.
Verkossa rahapelien mainonta kohdistuu vahvasti alaikäisiin
Myös rahapelien mainonnan kohdistaminen on tuottanut aivan uudenlaisia ongelmia, sillä eSports koettelee perinteisten medioiden rajoja. Arpajaislain mukaan ”Markkinointia ei saa kohdistaa alaikäisiin. Markkinoinnissa ei saa kuvata runsasta pelaamista myönteisesti eikä pelaamattomuutta tai kohtuullista pelaamista kielteisesti. Rahapelien markkinointi on kielletty sellaisessa televisio- ja radiotoiminnassa, kuvaohjelman elokuvateatterissa tapahtuvassa julkisessa esittämisessä ja julkaisutoiminnassa, joka on suunnattu alaikäisille.” (20.5.2011/575.)
EHYT ry:ssä rahapelihaittoja ehkäisevän työn projektiasiantuntijana työskentelevä Salla Karjalainen on asiasta huolissaan:"Esimerkiksi CS:GO:n pelaajista merkittävä osa on alaikäisiä. Paitsi, että heihin kohdistuu peliharrastuksen myötä huomattavan paljon vedonlyönti- ja nettikasinomainontaa, nämä mainokset näkyvät suosikkijoukkueiden ja -pelaajien yhteydessä."
Elektronisessa urheilussa ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt ovat ostaneet jopa kokonaisia joukkueita itselleen, jolloin joukkueet pelaavat suoraan kyseisten vedonlyöntiyhtiöiden nimissä. Näin toimimalla yhtiöt pystyvät tehokkaasti kiertämään lakien määräämiä mainonnan rajoituksia.
Alaikäisten vedonlyönti saattaa aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä koko perheelle, jos vanhempien luottokorttitiedot on tallennettu suoraan pelin sisälle.
Peliyhtiöiden mainoksia näkyy myös jatkuvasti pelaajien suosimassa Twitch.tv:n streamauspalvelussa. Mattilan mukaan suurin ongelma ovat vedonlyöntiyhtiöiden palkkaamat streamaajat, jotka saavat tuhansia katsojia sijoittamalla heille annettua ruhtinaallista pelirahaa ns. jackpot-sivustoille:”On edesvastuutonta mainostaa vedonlyöntiä niin vapaasti, kun katsojakunta on alaikäistä. Hieman hölmöä että streamaaja, joka suurimman osan streamistaan laittaa jackpot-sivustoille rahaa, saattaa saada kymmenkertaisia katsojalukuja verrattuna johonkin ammattilaispelaajaan. Sivustot sponsoroivat tällaisiä streamaajia. Huono vaikutus on myös sillä, kun nuoret katsovat streamaajaa, joka laittaa lähes joka pottiin jopa tuhannen dollarin panoksen, ja ajattelevat, että tällainen on ihan normaalia.”
Mattilan mukaan vedonlyönti on kuitenkin ollut yksi elektronisen urheilun nousun tärkeimmistä osatekijöistä: ”Se tulee olemaan iso osa lajin kasvua ja on ollutkin jo tähän mennessä. Jos alaikäisten pelaaminen kiellettäisiin nyt, katsojaluvut luultavasti notkahtaisivat vähän, mutta nopeasti ne nousisivat takaisin.”
Sopupelit ovat löytäneet tiensä myös eUrheiluun
Elokuussa otsikoihin nousi myös Yhdysvalloissa paljastunut merkittävä sopupeli, jossa pelaajat hankkivat useamman tuhannen dollarin omaisuuden lyömällä vetoa skineillä. Veikkauksen urheilupeliasiantuntija Jani Karjalaisen mukaan tällaiseen on Veikkauksella varauduttu valitsemalla kohteet tarkasti: Veikkaus ottaa kohteiksi vain Major-tason LAN-turnauksia sekä oman harkintansa mukaan erilaisia suomalaisia LAN-turnauksia. Veikkaus myös monitoroi vedonlyöntikäyttäytymistä reaaliaikaisesti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. ”Positiivinen signaali on ollut myös kisajärjestäjien nollatoleranssi huijaamisen suhteen ja se, että annetut pelikiellot ovat olleet tuntuvia. Lisäksi hyvin alkanut yhteistyö lajiliitto SEULin kanssa antaa uskoa, että mahdollisiin epäkohtiin puututaan riittävillä toimenpiteillä”, toteaa Karjalainen.
Kaikki kolme haastateltua on kuitenkin hyvin optimistisia vedonlyönnin ja elektronisen urheilun tulevaisuuden suhteen. Veikkauksen Karjalaisen sanoin ”eSportsin suosio vedonlyöntikohteena on yllättänyt niin palautteiden kuin vaihtojenkin osalta. On ollut mukava huomata, miten paljon keskustelua ja huomiota eSports on saanut aikaan niin täällä Veikkauksessa kuin sosiaalisessa mediassakin.”
EHYT ry:n Salla Karjalainen peräänkuuluttaa kuitenkin yhteistä vastuuta asiassa: ”Suhtaudumme eSports-vedonlyöntiin terveen skeptisesti, kuten moneen muuhunkin asiaan. Aihe on uusi niin eSports-kentälle kuin meille järjestösektorilla asiantuntijatehtävissä toimivillekin. Aika näyttää, millainen on raha- ja digipelaamisen yhteinen tulevaisuus. Vastuunsa asiassa on niin pelifirmoilla, pelaajayhteisöllä kuin nuorten pelaajien vanhemmillakin.“
Elektroninen urheilu tulee jatkossakin muokkaamaan ajatusmaailmaamme urheilun suhteen. Se on yksi nuorimmista urheilumuodoista ja etsii vielä omia tapojaan toimia ammattimaisesti.