Hyppää pääsisältöön

Muisti: Huutolaiset

Muisti: Huutolaiset, yle tv1
”Tiesin, että hevosia myydään huutokaupalla, mutta että minutkin”, muistelee Arvo Kuukasjärvi. Muisti: Huutolaiset, yle tv1 muisti: huutolaiset

TV1 torstaina 16.2.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 20.2. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Vanhuksia, vaivaisia, köyhiä ja sairaita on myyty Suomessa huutokaupalla. Huutokauppoja pidettiin kirkoissa, kunnantaloilla ja ulkona. Huutolaisen sai se, joka vaati pienimmän korvauksen kunnalta.

Arvo myytiin kuin hevonen

Valvonta oli puutteellista, ja monet huutolaisista joutuivat lähes orjan asemaan. Ranualainen Arvo Kuukasjärvi muistaa, kun vieras mies tuli huutolaistaloon ja kertoi talon väelle, että hän aikoo ostaa Arvon huutokaupassa itselleen.

"Juoksin tuvasta ulos. En voinut ymmärtää, että minut voitaisiin myydä huutokaupalla vähiten tarjoavalle. Tiesin, että hevosia myydään huutokaupalla, mutta että minutkin. Olin vain kauppatavaraa."

Valvonta olematonta

Huutolaisjärjestelmä oli Suomessa yleinen varsinkin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosina. Virallisesti järjestelmä lopetettiin vuonna 1923 voimaan tulleen köyhäinhoitolain myötä.

Vaikka huutokaupat ja huutolaiseksi nimittäminen kiellettiin, monissa kunnissa ihmisten myyminen jatkui entiseen malliin vielä 30-luvulla, sillä valvonta oli lähes olematonta. Kaikkia kunnan elättejä kutsuttiin huutolaisiksi vielä vuosikymmenien ajan.

Muisti: Huutolaiset, yle tv1
Muisti: Huutolaiset, yle tv1 Kuva: Lempi Gröndahl oli Risto Bergin vanhempien talossa huutolaisena 1930-luvulla. muisti: huutolaiset

Lempi kaupattiin talollisille

Lempi Gröndahl oli huutolaisena 1930-luvulla. Häntä ei myyty huutokaupassa, vaan kunnan luottohenkilöt eli kaitsijamiehet kauppasivat häntä talollisille.

Pienen huutolaistytön elämään mahtui sekä iloa että surua. "Ankara kohtelu, hellyyden puute ja häpeä", listaa Gröndahl muistojaan huutolaisvuosista.

Historiaa ei saisi unohtaa

Jouko Halmekoski on tutkinut huutolaisuutta ja kirjoittanut aiheesta kirjan. Hänen mukaansa huutolaisuus on painunut Suomessa unohduksiin, sillä useat sen kokeneet ovat hävenneet puhua huutolaisuudesta.

"On korkea aika,että huutolaisuudesta puhutaan, jotta entisiä virheitä ei enää toisteta", toteaa Halmekoski.

Dokumentin on ohjannut Ari Lehikoinen ja se on esitetty TV1:llä edellisen kerran 2015.

Kommentit