Hyppää pääsisältöön

Neljä “ässää”: Sipilä, Soini, Stubb ja Saatana

Suomalainen on saatu uskomaan, että suurin este hänen rikastumisensa tiellä on toinen suomalainen. Velkakellon tikitystä pelästynyt kansa äänesti kovan linjan leikkurimiehet laittamaan ne toiset, ahneet suomalaiset, kuriin.

Kolumni Henkka, Henry Tikkanen // Kuva: YleX

“Työläinen! Kaksi vuotta sitten me annoimme sinulle tämän mitalin. Nyt on Suomessa lama ja se on sinun syytäsi. Sinä olet romahduttanut neuvostokaupan, sinä olet aiheuttanut satoja konkursseja ja sinä olet ajanut satoja tuhansia ihmisiä työttömiksi. Sinun syytäsi on devalvaatio, sinun syytäsi on inflaatio. Siksi me otamme tämän mitalin sinulta nyt pois.”

Sitten työläinen vielä ruoskitaan herrojen pukujen vöillä. Tämä kohtaus on 1990-luvun huumorisarjasta Lapinlahden linnut. Lama oli silloin työläisen vika, ja sitä se on myös tänä päivänä.

Tällä viikolla hallitus julkisti leikkauslistan, jota kokoomuslainen valtiovarainministeri Alexander Stubb luonnehti leikkisästi nimellä Yhteiskuntasopimus 2.0. Ymmärrän asian niin, että porvarihallitukselle sopimus tarkoittaa sitä, että he sanelevat ehdot ja muut tottelevat. Tai itkevät ja tottelevat.

Kun työehtosopimukset raukeavat vuonna 2016, astuvat hallituksen leikkaukset voimaan pakottavana lainsäädäntönä. Se ei ole sopimus. Se on vaihtoehdottomuuden politiikkaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ideoima yhteiskuntasopimus ei ole koskaan ollutkaan sopimus. Alusta asti kyse on ollut hänen suunnitelmastaan, jonka yritysjohtamiseen tottunut Sipilä jyräsi läpi kuin firman yt-neuvottelut. Vieressä Stubb vetää hymynaamarin päähän ja Timo Soini (ps) letkauttelee lonkalta sutkautuksia, jotka eivät kerro yhtään mitään yhtään mistään.

Kuuntelija kirjoitti ohjelmamme YleX Etusivun shoutboxissa, että tuntuu kuin kolmen “ässän” jatkeeksi olisi ilmestynyt itse paholainen. Nyt tahdin määräävät Sipilä, Soini, Stubb ja Saatana. Nauroin mielikuvalle ääneen.

Suomea johdetaan kuin yritystä ja hallituspomot käyttäytyvät Suomi Oy Ab:n konsernijohtajien itsevarmuudella. Perussuomalaisten rooli on ollut demonisoida maahanmuutto ja tehdä mediasta vihollinen samalla kun kokoomus ja keskusta juonivat kovat leikkauslistat. Se lienee sitä Sipilän kuuluisaa luottamusta.

Tässä nyt vain on sellainen mutta, että Suomi ei edelleenkään ole yritys. Tämä on valtio. Täällä asuu ihmisiä.

Mutta poliittinen eliitti ei vaikuta olevan enää vastuussa kansalle. Esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) voi aivan hyvin uhata marssia ulos suorasta televisiolähetyksestä, jos häneltä kysytään ikäviä asioita hänen vallankäytöstään. Tätä on uusi suomalainen politiikkaa.

Sipilä lupasi keskustan järjestävän maahan 200 000 uutta työpaikkaa. Harva arvasi, että niitä työpaikkoja aiotaan luoda alentamalla sunnuntaikorvauksia, puolittamalla ylityökorvaukset, leikkaamalla lomia, muuttamalla ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi ja tekemällä loppiaisesta ja helatorstaista palkattomia vapaapäiviä.

Suomi Oy Ab laittaa kyllä ahneen suomalaisen työläisen kuriin. Sitähän me halusimme.


Kirjoittaja on poliittisesti sitoutumaton ateisti.


Korjattu 11.9. klo 13.06: Työehtosopimusten raukeamisvuosi muutettu.