Hyppää pääsisältöön

Saako ihmistä kannustaa katkaisemaan satuttavan riippuvuussuhteen?

Parvi antaa ratkaisunsa päähenkilölle
Parvi antaa ratkaisunsa päähenkilölle Kuva: Itv Studios/Annukka Kitinoja parvi

Parven päätös Johannalle herätti runsaasti keskustelua. Jos ajatus 15 ventovieraan tunkeutumisesta jonkun elämään kolmen päivän ajaksi tuntui epämukavalta, nimenomaan tässä jaksossa heidän antamansa ehdotus näytti tuntuvan monista erityisen järkyttävältä. Jos et ole vielä katsonut osaa, suosittelen että katsot sen ennen tämän kirjoituksen lukemista. Jakso löytyy Yle Areenasta.

Nyt tai ei koskaan -sarjan avausjaksossa parvi lähtee selvittämään mitä kolmen pienen lapsen yksinhuoltajan pitäisi tehdä hänelle tarjoutuneen innostavan bisnesidean suhteen. Pitäisikö hänen heittäytyä hankkeeseen, joka saa hänet syttymään vai olisiko parempi jäädä kotiin vakavasti sairaan lapsen omaishoitajaksi.

Tutustuttuaan Johannan ongelmaan perinpohjaisesti parvi päätyi monien katsojien mielestä yllättävään ratkaisuun. He näkivät, että Johanna oli ajanut itsensä jatkuvalla suorittamisella aivan loppuun ja olivat sitä mieltä, että naisen olisi parasta jäädä toistaiseksi kotiin keräämään voimia.

Kolmen päivän aikana niin parvelle kuin Johannalle valkeni, että Johannan pakonomaisen suorittamisen taustalla oli Johannan pyrkimys hakea hyväksyntää näyttämällä että hän pärjää -- silloinkin kun hän ei oikeasti enää pärjännyt.

Monet katsojista samaistuivat tähän. Nimimerkki eiminustaolemieheksi kirjoitti:

"Jokseenkin liippasi läheltä, kun itselläni on ollut aina tuo näyttämisen tarve ja nyt vasta päälle kolmekymppisenä olen sen tajunnut. Ja kotoa se omakin umpikujanjuoksu on alkanut. Tosin omat solmut elämässä on jo alkaneet aueta, mutta ei siitä ole kuin pari kuukautta."

Puhelin kouraan

Johannan elämässä oli ihmisiä, joille hän ei kelvannut sellaisena kuin hän oli. Asiaa perinpohjaisesti pohdittuaan parvi tuli siihen tulokseen, että Johannan olisi tärkeää katkaista napanuoransa näihin ihmisiin mahdollisimman pian. Asian kiireellisyyden painottamiseksi he tarjosivat Johannalle tämän puhelinta.

Tämä järkytti osaa katsojista. Nimimerkki P kirjoitti:

"Olipas harvinaisen törkeä ehdotus pyytää toista katkaisemaan välinsä perheeseensä. Oikein puhelin kouraan... Huh huh..".

Osan mielestä ratkaisu oli kuitenkin oikea. Nimimerkki Anonyymi kirjoitti:

"Minusta kehotuksessa katkaista napanuora ei ollut mitään pahaa. Eihän Johanna ollut tahdoton nukke, joka vain sokeasti seuraisi saamaansa ehdotusta. --- Ehkä ryhmältä tarvittiin jyrkkä kommentti, että Johanna ottaisi sen riittävän vakavasti."

Parven ratkaisu on ehdotus

Tässä kohtaa on pakko muistuttaa, että parvi ei käske pistämään välejä poikki keneenkään tiettyyn ihmiseen vaan nimenomaan "katkaisemaan kokonaan napanuoran niihin jotka eivät hyväksy sua sellaisena kuin sä olet".

Napanuora tarkoittaa kiinteää riippuvuussuhdetta kahden ihmisen välillä. On katsojan itsensä pääteltävissä mitä napanuoralla tarkoitetaan. Esimerkiksi, vaikka napanuora katkeaa lapsi on yhä äitinsä lapsi, mutta voi selvitä hengissä muidenkin ihmisten hoivaamana.

Parven jäsen Vuokko kommentoi asiaa kommenteissa näin:

"Jos jollakin ihmisellä on tulehtuneet välit muihin ihmisiin kuin lähisukulaisiinsa, varmaan kaikki kehottavat välttämään kanssakäymistä. Miksi oman lähipiirin kanssa tulehdustilaa pitää kestää ja sietää? Mikä on perustelu? Mahdollinen perintö, joka jää saamatta, jos ei ole missään välilöissä vai mikä?
Minusta tämä elämä ei tunnu olevan muutenkaan kovin haasteetonta, että väkisin pitäisi mukanaan lisäkuormaa, joten vaikeista ihmissuhteista ei minusta ole mitään järkeä pitää kiinni. Jos joku kuitenkin jatkaa vaikeaa ja tulehtunutta kanssakäymistään läheisiinsä ja psyyke kestää tahi ei, niin sitten se on hänen oma asiansa."

Parven jäsen Heli täsmensi asiaa kommenteissa seuraavasti:

"Tässä tapauksessa yksilöiden tapa kohdata toisensa ja arvioida toisiaan oli arjesta voimia vievä ja jo vuosia riittämättömyyden tunnetta kasannut vuori. Kuten joku jo kommentoikin, tärkeintä meillekin oli herättää Johanna ajattelemaan, mistä hän lopulta on valmis irti päästämään. Toivoisin, että halu tulla hyvästyksi kohdistuisi jatkossa ensisijaisesti niihin läheisiin, joilta hyväksyntä ylipäänsä koskaan on mahdollista saada."

Vaikka loppuratkaisu saattoi tuntua jostain katsojasta kovalta, parvi teki sen suuresta kunnioituksesta ja rakkaudesta sarjamme urheaa ja upeaa päähenkilöä kohtaan.

Hänen reaktionsa loppukohtauksessa vain syvensi parven ihailua Johannaa kohtaan. Kuten parven jäsen Vuokko asian ilmaisee:

"Mielestäni koko ohjelman puhuttelevin kohta oli Johannan ilme, kun hän sai puhelimen käteensä. Siitä näkyi hänen suuri rakkautensa perhettänsä kohtaan. Se oli näkemisen arvoinen meille ihan jokaiselle.
Minkälainen olisi sinun ja minun lapsemme ilme, jos heitä neuvottaisiin katkaisemaan välit meihin? Ajattelisin, ettei ollenkaan paha, jos ilme olisi samanlainen kuin Johannalla."

Uskon, että jokainen meistä kuvauspaikalla olleista jakaa täysin sydämin parven jäsenen Helin toteamuksen:

"Johanna on ihana, älykäs ja pystyvä. Uskon, että hän pärjää ja löytää itselleen jonkun vielä upeamman jutun, jossa pääsee toteuttamaan itseään."

Oliko parvesta hyötyä?

Johanna pyysi parvelta apua vaikeaan dilemmaansa: ryhtyäkö yrittäjäksi vai jäädäkö kotiin sairaan lapsen kanssa?
Parvi antoi Johannalle ohjeeksi jäädä kotiin hoitamaan lapsia ja itseään ja että hänen täytyy lopettaa suorittaminen ja päästä eroon näyttämisenhalustaan. Lopuksi parvi toivoi Johannan katkaisevan napanuoran niihin jotka eivät hyväksy häntä sellaisena kun hän on.
Oliko parven ratkaisusta hyötyä?

Kyllä
85% (244 ääntä)
Ei
15% (42 ääntä)
Ääniä yhteensä: 286
Kommentit
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.