Hyppää pääsisältöön

Suutari Olga

- Aamulla kun lähden töihin, en minä koskaan mieti, että taasko minun pitää mennä töihin. Täällä verstaalla minä viihdyn. Mitä ihmettä ihminen eläkkeellä tekee, sanoo 82-vuotias suutari Olga Karppinen.

Olga Karppinen on pitänyt suuritarinliikettä Helsingin Kalliossa yli 30 vuotta. Olli Ihamäen vuonna 1982 toimittamassa henkilökuvassa Olga Karppinen kertoo työstään suutarina ja ajatuksistansa maailman menosta.

Olgan isä oli renki, joka sivutöinään korjaili ihmisten kenkiä. Isän töitä seuratessa myös Olga sai ensimmäiset opit ammatin saloista.

Omia kenkiä Olga ei kuitenkaan lapsena omistanut. Seitsemän lapsen katraalla oli yhdet yhteiset kengät. Välillä piti kirmaista lumihangessa avojaloin, vaikka se oli kiellettyä, kun halusi ulos päästä.

Avioliiton myötä Olga ja hänen miehensä perustivat yhteisen verstaan Helsingin Kallioon. Kun mies kuoli, päätti Olga opetella itse ammatin tekemällä ja vanhoista kengistä mallia katsomalla.

- Minä päätin, että kyllä minä tämän ammatin hallitsen ilman miehiäkin, ja siitä asti olen tehnyt nämä työt yksin.

Olga sanoo tottuneensa lapsesta asti raskaisiin töihin. Vielä yli 80-vuotiaana kunto on eriomainen. Suutarin töiden lisäksi hän toimii ohjelmaa kuvattaessa Eirassa talonmiehenä.

- Heinäpellollakin olin aina hanko kädessä. En ole koskaan halunnut haravan kanssa perässä kulkea.

- Ja kyllä minä vielä kauran ja heinän seipäille pistän siinä missä joku toinenkin.

Eläkkeelle jäämistä Olga ei suunnittele. – Ei ole hyvä asia, kun ihminen vain kotona miettii vaivojaan, hän sanoo.

Olga Karppinen
Olga on toiminut suutarina yli 30 vuotta. Olga Karppinen Kuva: Elävä arkisto kuvakaappaus elävä arkisto
Kengänpohjan korjausta
Työvaiheet oppii mallia katsomalla. Kengänpohjan korjausta Kuva: Elävä arkisto kuvakaappaus elävä arkisto
Naissuutari
Olga sanoo tottuneensa raskaisiin töihin. Naissuutari Kuva: Elävä arkisto kuvakaappaus elävä arkisto
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto