Hyppää pääsisältöön

Luonnonvalinta suosii pitkiä miehiä parisuhdemarkkinoilla

Tutkimusten mukaan naiset tahtovat yhä itseään pidemmän parisuhdekumppanin. Myös varakkuus tekee miehestä entistä haluttavamman.

Parinvalinta ei perustu pelkästään yhteen piirteeseen. // Kuva: EPA/European Broadcasting Company

Itseä lyhyempi mies tuntuu edelleen olevan monelle naiselle ongelma. Jotkut naiset torjuvat lyhyet miehet esimerkiksi seuranhakuilmoituksissa. Evoluutiobiologin mukaan pitkät miehet ovat haluttavampia, sillä evolutiiviinen historia vaikuttaa ihmiseen yhä.

Aiemmin naisille on ollut etua isokokoisista miehistä.

- Isokokoiset koiraat pärjäsivät koiraiden välisessä kilpailussa ja pystyivät paremmin suojelemaan naarasta. Pituus oli myös yhteydessä miehen terveyteen ja hyviin geeneihin, sanoo dosentti Markus J. Rantala Yle Uutisten haastattelussa.

Rantalan mukaan kokeellisilla tutkimuksilla ja treffipalstoja tarkastelemalla on huomattu, että suurin osa naisista suosii itseään pidempiä miehiä.

- Sama ilmiö esiintyy eläinkunnassa. Banaanikärpäsestä lähtien naaraat suosivat isokokoisia koiraita pariutumiskumppaneinaan.

Rantala muistuttaa, ettei ilmiö automaattisesti päde kaikkiin naisiin.

- Nyt puhutaan keskiarvoista. Osalle naisista pituudella on suurempi merkitys kuin toisille. Naiset painottavat parinvalinnassa eri piirteitä. Myös kulttuurien välillä on eroja. Toisissa kulttuureissa naiset suosivat voimakkaammin pitkiä miehiä kuin toisissa.

Perimä ohittanut ympäristön vaikutuksen

Nykymaailmassa pituus ei enää ole samanlainen tae laadusta kuin se on evoluutiohistoriassa on ollut.

- Suurin osa pituuseroista selittyy nykyään perimällä, ei niinkään lapsuuden ympäristöllä tai terveydellä, Rantala sanoo.

Miksi muutos ei sitten näy naisten parinvalinnassa?

- Ihmisen ympäristö on muuttunut niin nopeasti, ettei luonnonvalinta ja mieli ole pysynyt perässä.

Toisaalta länsimaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että pidemmillä miehillä on keskimääräistä enemmän jälkeläisiä kuin lyhyemmillä.

- Luonnonvalinta näyttäisi siis suosivan pitkiä miehiä vielä nykyäänkin. Syy pidempien miesten suurempaan lapsimäärään on se, että he perustavat avioerojen jälkeen hieman useammin uuden perheen kuin lyhyemmät miehet, Rantala kertoo.

Raha tuo pituutta, pituus rahaa

Lyhyiden miesten sanotaan kompensoivan puuttuvia senttejään vallalla ja menestymisellä. Evoluutiobiologian dosentin mukaan rahan ja vallan teho on todistettu myös tieteellisesti. Amerikkalaisessa tutkimuksessa osoitettiin, että raha lisää miehen vetovoimaa.

- Tutkimuksen mukaan 10 000 dollaria suurempi palkka lisää miehen vetovoimaisuutta naisten silmissä yhtä paljon kuin se, että hän olisi kymmenen senttiä pidempi, Rantala sanoo.

Toisaalta tutkimusten mukaan pidemmille miehille maksetaan samasta työstä keskimääräistä enemmän palkkaa. Pituus auttaa myös etenemään nopeammin työpaikan hierarkiassa.

Vaikka luonnonvalinta näyttää edelleen suosivan pitkiä miehiä, Rantala haluaa muistuttaa, että omalla käyttäytymisellä voi kompensoida pituutta.

- Millään muullakaan lajilla parivalinta ei perustu pelkästään yhteen piirteeseen. Kokonaisuus ratkaisee.