Hyppää pääsisältöön

Syksyn sarjahitti Narcos kertoo legendaarisen huumepomon tarinan: Tiesitkö näitä asioita Pablo Escobarista?

Huumeparoni muun muassa menetti joka vuosi miljoonia dollareita, koska rotat söivät hänen rahavarastojaan.

Brasilialaisnäyttelijä Wagner Moura tulkitsee Pablo Escobaria Narcos-sarjassa. // Kuva: EPA/Daniel Naupold

Pari viikkoa sitten Netflixissä ensi-iltansa saanut _Narcos_tekee Pablo Escobarista jälleen ajankohtaisen. Kriitikot ovat ylistäneet Narcosta ja povaavat siitä Netflixin uutta alkuperäissarjamenestystä. Sarjasta oli tarkoitus tehdä aluksi vain yksi kausi, mutta Netflix on jo tilannut jatkoa sarjalle.

Tiesitkö näitä asioita Narcoksen päähenkilöstä, maailman tunnetuimpiin huumerikollisiin kuuluneesta Pablo Escobarista?

Kokaiinin kuningas

Kolumbialainen Escobar sai nopeasti lempinimen kokaiinin kuningas. Kun Escobar oli rikollisuransa huipulla, hän välitti jopa 80 prosenttia Yhdysvaltoihin salakuljetetusta kokaiinista. Huumepomoa voidaan pitää vastuussa jopa tuhansien ihmisten tappamisesta. Huumelordi menehtyi vuonna 1993 poliisin tulitaistelussa.

Moninkertainen miljardööri

Monet kansainväliset talousmediat ovat yrittäneet määritellä Escobarin liiketoiminnan arvoa. Business Insider päätyi listaamaan kolumbialaisen rikkaimmaksi huumekauppiaaksi. Escobarin omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 30 miljardia dollaria.

Rotat söivät omaisuutta joka vuosi

Escobarin veli ja kirjanpitäjä Roberto Escobar kertoo vasta julkaistussa kirjassaan, että huumepomon tilinpidosta oli pyyhittävä joka vuosi 10 prosenttia pois. Syy oli yksinkertainen. Escobar säilytti rahaa maatiloilla ja varastoissa, joissa olosuhteet säilömiseen olivat huonot.

Rotat, home ja kosteus tuhosivat suuria tukkuja rahaa. Arvioiden mukaan Escobar menetti jopa 2,1 miljardia dollaria rotille joka vuosi.

Kumilenkkeihin tuhansia dollareita joka kuukausi

Roberto Escobar kertoo kirjassaan The Accountant's Story: Inside the Violent World of the Medellín Cartel myös, että Escobarin kartelli käytti joka kuukausi noin 2 500 dollaria kumilenkkeihin. Kuminauhoja käytettiin sitomaan rahaa yhteen.

Kakkosmies vapautettiin vankilasta

John Jairo Velásquez Vásquez, lempinimeltään Popeye, vapautui vastikään vankilasta istuttuaan telkien takana 23 vuotta ja kolme kuukautta. Nyt palkkamurhaajana tunnettu Vásquez antaa avoimesti haastatteluja eri mediolle. Rikollinen kertoo, että nykyään hänen on oltava kadulla kulkiessaan todella varovainen. Vihollisia on yhä.

Korjaus 12.9 kello 17:05: Kyseessä siis miljardeja dollareita, ei biljoonia.

Lue myös:

Kannabis tiukasta kontrollista apteekin hyllylle: Uusi dokumenttisarja vie huume-Suomeen

Näin vankilasta karataan: Meksikon huumepomo liukeni suihkuhuoneesta salaiseen tunneliin – video