Hyppää pääsisältöön

Median toiminnasta kannellaan ennätystahtiin – kanteluiden määrä hurjassa kasvussa

Media tekee asiavirheitä entistä useammin.

Mediasta kannellaan entistä useammin. // Kuva: Yle/Uutisgrafiikka

Hyvää journalistista tapaa valvovalle Julkisen sanan neuvostolle (JSN) on tänä vuonna tehty ennätyksellisen paljon kanteluita median toiminnasta. Seitsemässä kuukaudessa kanteluita oli tehty jo noin 280, kun määrä on viime vuosina ollut koko vuoden aikana noin 350. Määrä nousee luultavasti tänä vuonna merkittävästi suuremmaksi.

- Tasaisen vauhdin taulukolla ylittäisimme 500 kantelun rajan, mitä voisi luonnehtia pienimuotoiseksi "räjähdykseksi", JSN:n pääsihteeri Ilkka Vänttinen toteaa Yle Uutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa mikään selkeä yksittäinen syy ei selitä kasvua. Kanteluita on tullut kuluvan vuoden aikana tasaiseen tahtiin ilman taukoja.

- Yleensä kantelupiikkejä tulee, jos JSN on julkisuudessa poikkeuksellisen näkyvästi, mutta nyt ei voi vedota siihen. Ilmeisesti täytyy vain todeta, että tiedotusvälineet ovat julkaisseet kantelukelpoista aineistoa, Vänttinen sanoo.

Myös langettavien päätösten osuus on ollut kasvussa, ja se on alkuvuonna ollut yli 50 prosenttia.

- Tämä johtuu siitä, että käsittelyyn tulevat lisääntyneiden kantelumäärien vuoksi vain vakavimmat tapaukset, Vänttinen selittää.

Vänttinen arvioi, että myös huolimattomuus on lisääntynyt, mahdollisesti kiireen seurauksena.

Virheisiin liittyvien kanteluiden määrä kasvussa

Kanteluita tehdään eniten liittyen virheellisten tietojen korjaamiseen, samanaikaisen kuulemisen toteutumiseen ja piilomainontaan. Selkeimmin Vänttisen mukaan on kasvanut virheiden korjaamiseen liittyvien kanteluiden määrä.

Pääsihteerin mukaan arviolta 15–20 prosenttia kanteluista koskee virheiden korjaamista. Osuudet ovat samansuuntaisia myös samanaikaisen kuulemisen toteutumisessa ja piilomainonnassa. Samanaikaisella kuulemisella tarkoitetaan sitä, että erityisen kielteisessä valossa julkisuudessa esitetylle taholle annetaan mahdollisuus esittää oma näkemyksensä.

JSN käsittelee niihin tiedotusvälineisiin kohdistuvia kanteluita, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan JSN:n perussopimusta ja Journalistin ohjeita. Muun muassa Yle kuuluu sopimuksen allekirjoittaneisiin tahoihin.

Kaikkia tehtyjä kanteluita ei neuvostossa käsitellä. Käsittelyyn on päätynyt tyypillisesti noin kolmannes tehdyistä kanteluista, 100–120 kappaletta, kun kanteluiden kokonaismäärä on ollut noin 300–350.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Lue myös:

Tutkija: Kommenttiosioiden sulkeminen ei ole sensuuria, jos nettikeskustelu on aggressiivista sylkemistä

Kolumni: Tahtoisin räjäyttää Yleisradion

Yle käynnistää uudenlaisen palvelun mediasisältöjen tekemiseen ja jakamiseen – mukana myös Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf