Hyppää pääsisältöön

102-vuotias arvioi nykymenoa: ”Ennen oli pulaa tavarasta, nyt ajasta”

Maire Koivisto
100-vuotias Maire Koivisto Maire Koivisto Kuva: Yle, Akuutti maire koivisto

102-vuotias Maire Koivisto ei ole mielestään vanha, vaan on vain elänyt kauan. Nuorempiaan hän varoittaa aliarvioimasta ikäihmisiä. Kun on elänyt pitkään ja kokenut paljon, ymmärtää enemmän. Ennen oli pulaa tavarasta, nyt ajasta, arvioi Maire, joka on vanhempi kuin itsenäinen Suomi.

Vuodet eivät Maire Koivistoa paljon paina. Terveys on edelleen perusvahva ja moni asia onnistuu lähes ilman auttajia. Kuulo on valikoiva ja näkö on heikentynyt, mutta muisti pelaa. Etenkin pitkä terveyssisaren ura kaikkine vaiheineen on kirkkaana mielessä.

Itsenäiseksi jo varhain

Äiti kuoli keuhkotuberkuloosiin Mairen ollessa vuoden vanha. Isä kiikutti Mairen hoitoon omalle äidilleen. Isoäiti oli suomenkielinen, mutta Mairen hoidossa auttaneet kaksi tätiä puhuivat ruotsia. Niinpä Maire oppi jo kotona ruotsin kielen ja myöhemmin tyttökoulussa saksan ja englannin.

-Terveysasioista kun puhuttiin, minä olin tarkasti kuulolla jo lapsena. Vaikka kalanmaksaöljy oli pahaa, tiesin että sitä on syytä ottaa, Maire Koivisto muistelee.

Minähän olin terve kuin pukki

Terveyttä Mairella riittikin, kiitos myös liikunnallisten harrastusten. Pesäpallo ja partio kuuluivat nuoren Mairen elämään.

-Minähän olin terve kuin pukki. Vasta 95-vuotiaana huomattiin sydämessäni vikaa, mutta kun sain tahdistimen, kaikki oli taas kunnossa, Maire Koivisto kertoo.

Sotavuosien kautta työelämään

Sairaanhoitajaopinnot sujuivat keskellä talvisodan melskeitä, ja sotasairaalat tulivat tutuiksi. Jatkosodan aikaan Maire erikoistui terveyssisareksi silloisessa Valtion terveydenhuolto-opistossa.

Ilman menetyksiä ei Mairekaan sodasta selvinnyt. Puoliso, Martti Koivisto, kaatui jatkosodassa 1943. Yhteiset lapset, Leena ja Juha, saivat Mairen ponnistelemaan työelämässä entistäkin rivakammin. Kun Espooseen vuonna 1944 haettiin alueen ensimmäistä terveyssisarta, paikan sai Maire. Tämä pesti päättyikin vasta eläkeikään vuonna 1975.

Ne olivat vilkkaita ja työteliäitä vuosia

-Ne olivat vilkkaita ja työteliäitä vuosia. Siihen aikaan ei onneksi lapsenhoitajia ollut vaikea saada. Nuoret tytöt tulivat mielellään maalta tänne kaupunkiympäristöön lapsia kaitsemaan, Maire Koivisto muistelee perheen arjen sujumista.

Tarmokas ja sosiaalisesti lahjakas Maire Koivisto otti pian oman terveyspiirinsä asiakkaat haltuun. Alkuun piti työssä ollakin oma-aloitteinen ja kohdata ihmiset ajan kanssa.

Maire Koiviston kulkuneuvona oli usein polkupyörä
Kotikäynti polkupyörällä Maire Koiviston kulkuneuvona oli usein polkupyörä Kuva: Akuutti/Maire Koiviston kotialbumi akuutti

-Minä kun näin, että pyykkinaruille oli ilmestynyt pikkulasten vaatteita, menin taloon sisälle esittäytymään. Annoin neuvoja ja autoin usein ihan käytännön toimissakin, Maire Koivisto kertoo.

Pitkään Mairen kulkuvälineinä olivat vain polkupyörä ja potkukelkka.

Myöhemmin Maire Koivistolla oli hyötyä kielitaidostaan. Vuonna 1966 hän hakeutui vuodeksi yhdysvaltalaiseen sairaalaan terveysalan vaihto-ohjelman kautta. Ja koska virtaa riitti vielä Suomen eläkeiän täytyttyäkin, hän jatkoi työskentelyä Ruotsissa.

Mukana ajan riennossa

Maire Koiviston harmiksi aktiivinen matkustelu maailmalla on täytynyt jättää. InterRail- matkankin Maire teki vielä eläkeiässä. Viimeiseksi ulkomaanmatkaksi jäi reissu Maltalle, silloin mittarissa oli 90 vuotta.

Kyllä vaan veri vieläkin vetäisi maailmalle

-Muuten seuraan kyllä maailmanmenoa ja pääsen kotimaassa lasten avustuksella hieman matkailemaan. Kyllä vaan veri vieläkin vetäisi maailmalle, mutta kaikkeen ei enää pysty, Maire Koivisto miettii.

Terveydenhoitoalan uutuuksia ja muutoksia Maire Koivisto seuraa aktiivisesti. Häntä harmittaa ajan ja resurssien puute, joka näkyy kaikkialla.

Satavuotias Maire Koivisto
Maire Koivisto virkistyskäynnillä palvelutalossa Satavuotias Maire Koivisto Kuva: Yle/Akuutti akuutti

-Ehdottomasti pitäisi edelleen olla kotikäyntejä ja kunnolla aikaa ihmisten kohtaamiseen. Kun säästetään terveydenhuollossa, sillä on surulliset seuraukset. Etenkin lastensuojelun tulisi olla paremmin järjestetty, Maire Koivisto painottaa.

Kun säästetään terveydenhuollossa, sillä on surulliset seuraukset

Kun täydet sata vuotta tulivat täyteen helmikuussa 2015, Maire kiitti juhlaväkeä vuosien varrella saamastaan tuesta. Samalla hän muisteli haikeana, kuinka vähän ikätovereita enää on jäljellä.

Nuorempiaan Maire varoittaa aliarvioimasta ikäihmisiä.

-Emme me vanhat mitään halkoja ole, olemme kokeneet paljon ja ymmärrämme paljon. Eräälle lääkärillekin sanoin, että en minä ole vanha, olen kauan elänyt, Maire Koivisto kertoo pilke silmäkulmassa.

Kommentit