Hyppää pääsisältöön

Docventuresin viikon leffa: The Red Chapel

Sananvapaus
Sananvapaus docventures

The Red Chapel on dokkari, joka käsittelee kansainvälistä kulttuurivaihtoa. Ohjaaja Mads Brügger roudaa 2 Etelä-Koreasta adoptoitua koomikkoa, joista toinen on vammainen, kiertueelle Pohjois-Koreaan. Siis diktatuuriin, jossa ei ole sananvapautta ja jossa vammaiset deletoidaan. Asetelma on nerokas. The Red Chapel onkin ainutlaaluinen kurkistus Pohjois-Koreaan ja massiiviseen ihmisoikeusrikokseen, satiirisen purevalla otteella.

Viikon vieraat

Keskiviikkona 15.9. saapuvat studioon pauhaamaan sananvapaudesta seuraavat henkilöt:
>> Yle Puhe klo 13: Anna Haverinen, digitaalisen kulttuurin tutkija
>>Yle TV2 klo 21: Ali Jahangiri, standup-koomikko ja Helena Eronen.

The Red Chapel sai julkaisuvuotenaan niin ylistystä kuin kritiikkiä. Elokuvakriitikot ympäri maailmaa keskittyivät arvioissaan erityisesti Brüggerin huumoriin. Brüggerin tyyliä verrattiin Sacha Baron Cohenin absurdin komediallisiin elokuviin. Samalla tanskalaisohjaajaa kritisoitiin siitä, onko The Red Chapel oikeastaan edes dokumentaarinen elokuva vai jotakin muuta.

Elokuvaa on kritisoitu myös siitä, että se ei tuo mitään uutta esille Pohjois-Koreasta.

Muun muassa viihdeuutissivusto HitFixn kriitikko Daniel Fienberg kirjoittaa: “Ongelma on se, että Brüggerin kaikki väitteet Pohjois-Koreasta ovat oikeita, mutta hänellä ei ole tarinaa tai kuvaa, mikä vahvistaisi väitteet. Sen sijaan (elokuvassa) on steriiliä ja sensuroitua kuvaa sekä vihainen ja poliittinen taustaselostus. Elokuva ei saavuta ratkaisua, jonka Brügger olisi toivonut.”

The red chapel
The red chapel Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

Brüggerin työtä on myös ylistetty. Hän sai harvinaisen tilaisuuden päästessään kuvaamaan kokonaisen dokumenttielokuvan suljettuun maahan. Elokuva voitti Nordisk Panorama -elokuvafestivaalin parhaan pohjoismaisen dokumentin kilpasarjan vuonna 2009 sekä parhaan ulkomaisen dokumentin palkinnon arvostetuilla Sundancen elokuvajuhlilla vuonna 2010.

Eri mediat eikä Brügger itse ole tietoinen siitä, miten elokuva on otettu Pohjois-Koreassa vastaan tai ovatko maan johtajat tietoisia elokuvan tyylistä. Brüggerin mukaan Pohjois-Korean suurlähettiläs Tukholmassa on nähnyt elokuvan, sillä hän lähetti Tanskan kansalliselle yleisradioyhtiölle faksin, jossa hän nimitti Brüggeria eläimeksi.

Dokumentti kuvattiin järjestelmäkameroilla, joilla kuvaaminen näyttää valokuvaamiselta, millä pystyttiin salaamaan kuvaamisen todellinen tarkoitus.

Pohjois-Koreassa ollessaan Brügger ja kuvausryhmä pitivät omana tietonaan, minkälainen dokumentista oikeasti muodostuisi. Ryhmä kertoi pohjoiskorealaisille, että he ovat tanskalainen teatteriryhmä. Dokumentti kuvattiin järjestelmäkameroilla, joilla kuvaaminen näyttää valokuvaamiselta, millä pystyttiin salaamaan kuvaamisen todellinen tarkoitus.

”Olen huolissani siitä, miten Pohjois-Koreassa käsitellään korealaisia, jotka työskentelivät kanssamme elokuvan tekemisen aikana. Se on kysymys, joka koskee kaikkia elokuvantekijöitä tehdessään elokuvia Pohjois-Koreassa” Brügger kertoi Tumblrin Documentary Channel blogille.

Aiheesta lisää:
Parhaat makupalat Kirjastot.fi:ssä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures