Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Mihin järki katoaa, kun lapsi syntyy?

Marja Hintikka Live: Heikki Soini - "Äidit, lopettakaa vertailu!"
Marja Hintikka Live: Heikki Soini - "Äidit, lopettakaa vertailu!" Kuva: Yle, Anne Hämäläinen, Hans Weckman marja hintikka live

Olen hyvin kilpailuhenkinen. Vaimoni ei ole. Lapsestamme en vielä osaa sanoa, koska hän on niin pieni, että ei osaa vielä muuta kuin nukkua ja paskantaa.

Toivon kuitenkin, että lapsemme olisi tullut tuossa asiassa enemmän äitiinsä: Itse olen ylitsepursuavan kilpailuviettini vuoksi melkein menettänyt henkeni pari kertaa, loukannut lukuisia ruuminosiani ja tullut myös toistuvasti loukanneeksi muita ihmisiä.

Vaimoni on kuitenkin viime aikoina yllättänyt minut vertailemalla itseään muihin äiteihin. Viimeisimpänä hän vertaili omaa fyysistä kuntoaan synnytyksen jäljiltä seitsenottelun tuoreen maailmanmestarin Jessica Ennis-Hillin suorituksiin, koska selostaja televisiossa tuli maininneeksi tämän synnyttäneen esikoisensa vain vuotta ennen mestaruutta. Äiti kuin äiti. Samaan on pystyttävä.

Lapsen synnyttyä monen naisen järki tuntuu katoavan hetkeksi ja alkaa silmitön kilpailu, jonka alkutahdit soitetaan jo synnytyslaitoksella. Inttijutut kalpenevat synnytyskipujen vertailun rinnalla, jota pääsin kuuntelemaan Kätilöopiston ruokapöydässä. Kuinka kauan synnytyksesi kesti? Mitkä kaikki paikat repesivät ja kuinka monta tikkiä sait alapäähäsi? Käytitkö kipulääkkeitä vai lauloitko sinäkin itsesi joogahengittäen euforiaan orgastisessa vesisynnytyksessä? Asiaan kuuluu tietysti heti myös lasten vertailu. Saiko teidän vauvanne täydet pisteet synnytyksessä? Kuinka paljon teidän vauvanne nukkuu yössä? Syökö tissiä? Paljonko syö? Osaako jo kääntyä? Onko paljon tukkaa? Vastaako hymyyn? Kannatteleeko jo päätä? Reagoiko puheeseen?

Olen nyt elänyt vauvaelämää nyt kolme kuukautta, mutta en vieläkään oikein ymmärrä tämän kilpailun sääntöjä.

Olen nyt elänyt vauvaelämää nyt kolme kuukautta, mutta en vieläkään oikein ymmärrä tämän kilpailun sääntöjä. Miten määritellään, kuka tässä voittaa? Onko eniten kärsinyt, mutta kärsimyksestään kuitenkin jotenkin selviytynyt voittaja? Vai onko voittaja sittenkin se, jolla kaikki on mennyt koko ajan hyvin?

Minulle kilpailu tarkoittaa sitä, että yksi voittaa ja muut häviävät. Kilpailu on joku sovitulla hetkellä tehtävä suoritus, joka yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaan arvioidaan. Sillä ei ole merkitystä, missä kunnossa on harjoituskaudella. Tämä ei tietenkään sovi isyyteen tai lapsuuteen. Ei ole mitään yhtä hetkeä mitä kohti lapsuudessa kuljetaan ja milloin kaikki mitataan. En ole myöskään nähnyt yhtään luotettavaa tutkimusta siitä, miten mikään aiemmin luettelemistani ominaisuuksista korreloi ihmisen menestyksen ja onnellisuuden kanssa myöhemmällä iällä. Ei ole mitään yhtä yhteistä tavoitetta. Ei ole mitään harjoituskautta. On elämä.

Ei ole mitään harjoituskautta, on elämä.

Vanhemmuus on siis aika huono kilpailulaji. Mitä enemmän useamman lapsen perheiden juttuja kuuntelee, ei voi myöskään välttyä siltä ajatukselta, että lapsen tekeminen on kuin lottoamista. Lapsesi voivat olla kehitykseltään ja persoonaltaan kuin yö ja päivä, etkä sinä lopulta voi tehdä asialle yhtään mitään. On kuitenkin yksi vertailun muoto, johon olen lapsiin liittyviä asioita googlaamalla keskustelupalstoilla törmännyt - ja jonka haluaisin säilyttää.

En tiedä, kuka on ollut netin ensimmäinen äititissien postaaja, mutta idea on nerokas. Kun tissit nyt kuitenkin ovat isommat kuin koskaan ja ne ovat jatkuvasti imetyksen vuoksi jo muutenkin esillä, miksi niitä ei saman tien pistäisi näytille nettiin ja vertailisi kanssasisarten kanssa. Vaikka leukasi alla roikkuisivat minkä näköiset ternireput tai kuivan kesän liito-oravat tahansa, sosiaalisesta mediasta löytyy varmuudella aina joku mies, joka niitä kehuu ja olisi ne luonnossa nähdäkseen valmis siirtämään vaikka vuoria. Tällaista positiivista ja itsetuntoa kohottavaa vertailua maailmaan mahtuu. Minunkin mielestäni kaikkien netissä näkemieni äitien tissit ovat olleet kauniita. Liittäkää äidit ihmeessä kuvia rinnoistanne alla olevaan kommenttikenttään, niin voin kehua kaikkia erikseen.

Anteeksi. Harhauduin hieman aiheesta ja unohdin tissien ihastelun vuoksi vanhempien välisen vertailun, mutta niinhän minä oikeasti toivon muillekin tapahtuvan. Meillä on tapana nauraa, kun suomalaiset urheilijat eivät menesty arvokisoissa ja he sanovat jo ennen kisaa voiton tavoittelemisen sijaan lähtevänsä tekemään omaa suoritustaan. Mitä jos siinä olisikin viisaus myös lasten kasvattamiseen? Nyt kun koko elämästä on tehty kilpailu, mitä jos vain annetaan lasten kilpaurheilijoiden esimerkin tapaan tehdä oma suorituksensa ja katsotaan mihin se riittää.


Lue, mitä MHL:n vakkarivanhempi Heikki ajattelee itsestään vanhempana.

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.