Hyppää pääsisältöön

Jehovan todistajista eronnut menettää koko perheensä

Teologi ja tietokirjailija Aila Ruoho on kirjoittanut kirjan Jehovan todistajista ja järjestöstä irtautumisesta. Hänen mukaansa järjestö hallitsee jäseniään pelolla.

Aila Ruoho // Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Jehovan todistajien käytännöistä tutuimpia ovat se, että jäsenet eivät juhli joulua, syntymäpäiviä tai käy äänestämässä. Verensiirroista kieltäytydytään ja kuuliaista Jehovan seuraajaa odottaa ikuinen elämä maan päällä.

Järjestön sisäinen kontrolli on tiukka. Viikottaisissa tilaisuuksissa on hyvä käydä tiiviisti. Raamattua tutkitaan yhdessä ennalta annettujen ohjeiden mukaan. Suositusten mukaan ystävätkin kannattaa hankkia lähinnä järjestön sisältä. Kuuliaisuutta, siisteyttä ja rehtiyttä arvostetaan.

Lähtijä jää aivan yksin

Tietokirjailija Aila Ruoho keräsi Vartiotornin varjossa -kirjaansa tarinoita Jehovan todistajista irtautuneilta ihmisiltä.

Järjestöstä lähteneiden mukaan rankinta lähtemisen jälkeen on lähteneiden jäsenten karttaminen.  Jehovan todistajien ohjeistuksen mukaan edes eronneiden sisarten tai lasten kanssa ei ole sallittua olla minkäänlaisissa tekemisissä.

Ruohon haastattelemat ihmiset kertovat myös itsemurha-ajatuksista, jotka liittyvät liikkeestä irtautumisen ja karttamisen pelkoon.

Tämä tieto on ristiriidassa järjestön virallisen tiedotuslinjan kanssa. Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen on kertonut julkisuudessa, että  Jehovan todistajien joukossa ei esiinny enempää itsetuhoisuutta kuin muissakaan uskonnollisissa yhteisöissä.

- Haluaisin kysyä Veikko Leinoselta, että kuinka paljon hän on haastatellut näitä ihmisiä, että miltä susta ihan oikeasti tuntuu. Jos yhteisössä on se politiikka, että entisiä jäseniä ei saa edes tervehtiä, niin mistä ihmeestä tiedetään, miltä niistä entisistä jäsenistä tuntuu, Aila Ruoho sanoo YleX Etusivun haastattelussa.

“Pia kertoo, että alle 20 minuutin kuluttua siitä kun erotta-
minen ilmoitettiin seurakunnassa, noin 150 ystävää oma tytär
mukaan lukien oli poistanut hänet Facebookista. Pia kirjoittaa
karttamisen olevan hänen kohdallaan totaalista ja erittäin kat-
tavaa.”
― Aila Ruoho / Vartiotornin varjossa

"Uskosta luopuneet ovat demoneita"

Niille, jotka kokevat järjestön henkiseksi kodikseen, elämä voi olla hyvää. Epäilijöille elämä on raskasta.

- Yksikin ihminen kertoi, että on ollut 14 vuotta mukana ihan pelkästään sen takia, että hänen äitinsä on siellä, että hän pystyy pitäämään vanhaan äitiinsä yhteyttä, Ruoho kertoo.

Ulkopuolinen maailma näyttäytyy monille Jehovan todistajille myös pelottavana paikkana.  “Maailmalliset “ ihmiset koetaan jopa demoneina.

- On vaikea ymmärtää miten uskonnolla voi niin kovasti pelotella. Jehovan todistajille tuodaan koko ajan Harmageddon ja demonit esiin. Luulen, että esimerkiksi tämä mun kirja on sellainen, että osa Jehovan todistajista ei uskalla ottaa sitä käteensä, koska luulee että se on jotenkin demonisoitu, Ruoho sanoo.