Hyppää pääsisältöön

Kipu kuriin sähkön voimalla?

kipustimulaattoria asennetaan
Kipustimulaattori asennetaan paikallispuudutuksessa. kipustimulaattoria asennetaan Kuva: Yle, Akuutti kipustimulaattori

Kun vahvatkaan särkylääkkeet eivät enää auta, voidaan kroonista kipua hoitaa stimulaattorin avulla. Toimenpide itsessään on nopea, mutta kustannukset hidastavat tehokkaan kivunhoitolaitteen yleistymistä.

– Olen ollut nyt 15 vuotta kroonisena kipupotilaana syöpäleikkauksen jälkeen, ja kaikki muut temput on kipupolilla tehty. Tämä kipustimulaattori on nyt se ainoa keino, jolla mahdollisesti saadaan pois tämä kipu. Tai ainakin vähenemään, hymyilee helsinkiläinen Pekka Kymäläinen Ortonin sairaalapedissä.

– Todennäköisesti sädehoidon aikana sakraalihermo on ammuttu rikki, joka sitten antaa sähköiskuja. Ja oikean jalan pakara ja yläosa puutuu välillä ihan kokonaan. Ja se jumputtaa koko ajan semmoista kipua ja välillä se kovenee. Mutta lääkityksellä olen pysynyt kuitenkin työelämässä, Pekka jatkaa ja neuvoo muitakin harhauttamaan kipua touhuamalla:

Ei koskaan kannata jäädä makaamaan ja odottamaan, että se kipu menee pois. Kun se ei mene pois.

– Työ on oikeastaan parasta lääkettä tässä kivunhoidossa, koska silloin kun on töissä, pystyy keskittymään. Ja aivot keskittyvät koko ajan johonkin muuhun kuin siihen kivunhoitoon. Ja yleensä sen takia lomankin aikana kannattaa touhuta, matkailla ja olla mökillä. Ei koskaan kannata jäädä makaamaan ja odottamaan, että se kipu menee pois. Kun se ei mene pois.

Nyt Kymäläinen odottaa toimenpidettä, jossa hänen selkäydinkanavaansa syötetään sähkövirtaa pienen elektrodeja sisältävän piuhan ja kipustimulaattorin avulla. Kyseessä on testilaite, jolla varmistetaan, että kipu saadaan aparaatilla talttumaan. Vasta kokeilujakson jälkeen on mahdollista saada maksusitoumus pysyvää kipustimulaattoria varten. Ajatus kivuttomasta elämästä tuntuu miehen mielestä epätodelliselta. Vielä vuosi sitten hän ei ollut kuullut koko laitteesta.

– En ollut kuvitellut mahdolliseksi, että olisi kivutonta elämää. Olin jo tottunut, että se on loppuelämä tätä. Mutta tämmöistä tämä elämä on, aina tulee uusia mahdollisuuksia, hän pohtii.

Pekka Kymäläiselle asennetaan kipustimulaattoria
Helsinkiläinen Pekka Kymäläinen sai testilaitteen, jonka antama sähkövirta taltutti kivun heti leikkauspöydällä. Pekka Kymäläiselle asennetaan kipustimulaattoria Kuva: Yle, Akuutti kipustimulaattori

Kipustimulaattorin toimintaperiaatetta voidaan kuvailla liikenneruuhkaksi. Kipuradalle aiheutetaan niin paljon ärsykettä sähkövirran avulla, että kipuviesti ei pääse kunnolla aivoihin.

– Se on meidän tehokkain tapa hoitaa, että nämä muut, akupunktio, TNS-sähköärsytykset ja muut ovat vähemmän tehokkaita. Tämä on vähän niin kuin kuningas tässä hoitojen hierarkiassa, kuvailee fysiatri ja ylilääkäri Jukka-Pekka Kouri Ortonin kipuklinikalta.

Vaikka kipustimulaattori ei kroonista kipua potevien joukossa ole vielä kovin tunnettu laite, on ensimmäiset stimulaattorit asennettu jo kymmeniä vuosia sitten. Suomessa kipustimulaattori on mahdollista saada julkisesta terveydenhuollosta, kun muut lääkkeet eivät enää kipuun pure.

Uskon, että meillä olisi vara tuplata näiden laittaminen Suomessa, että pääsisimme Ruotsin tasolle. Mutta samalla voi todeta, että Baltian maissa ei ole vara käyttää juuri lainkaan näitä ratkaisuja.

– Maailmalla esimerkiksi ajatellaan niin, että ennen kuin mennään vahvoihin opioidikipulääkkeisiin, niin mielummin mennään kipustimulaattoriin. Sitä kannattaa pohtia, että mikä ensin. Tähän hoitoon kuitenkin liian vähän toistaiseksi turvaudutaan, sanoo Kouri ja lisää:

– Uskon, että meillä olisi vara tuplata näiden laittaminen Suomessa, että pääsisimme Ruotsin tasolle. Mutta samalla voi todeta, että Baltian maissa ei ole vara käyttää juuri lainkaan näitä ratkaisuja.

Myös stimulaattoreiden hintojen odotetaan vähitellen tulevan alas. Vaikka laitteet ovat yhteiskunnan kannalta kustannustehokkaita jo nyt.

– Tästä on muun muassa Oliver Northin tutkimus ja taloushyötyanalyysi. Kahdessa vuodessa tämä laite maksaa itsensä. Ja sen jälkeen se tekee plussaa; kun ihmiset pystyvät palaamaan takaisin työelämään, se että lääkkeitä vähennetään, lääkärikäynnit vähenevät, luettelee Kouri.

– Lääkemäärät vähenevät, jos stimulaatio toimii. Mutta kokonaan ei lääkkeistä päästä eroon, että se riippuu kivun vaikeusasteesta, jatkaa Kouri ja muistuttaa että usein juuri hankalia sivuvaikutuksia aiheuttavista opiodeista voidaan luopua stimulaattorin myötä.

lääkäri Jukka-Pekka Kouri
Ylilääkäri Jukka-Pekka Kouri Ortonin kipuklinikalta uskoo, että kipustimulaattori maksaa itse itsensä. lääkäri Jukka-Pekka Kouri Kuva: Yle, Akuutti jukka-pekka kouri

Kymäläinen kärrätään leikkaussaliin, jossa toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Selkäydinkanavaan asennetaan piuha, jonka eri kohdista testimielessä johdetaan sähkövirtaa – ensin pienemmällä teholla ja sitten suuremmalla. Parin tunnin testailun päätteeksi leikkauslakanan alta kurkistaa tyytyväisen toiveikas mies.

– Aivan ihmeellistä. Kaikenlaisessa sitä on mukana ollut, mutta kun anturat saatiin just siihen kohdalle, mihin tuo kipualue menee, niin tuo värinä poisti sen jatkuvan kivun. Oli ihan kivuttomia jaksoja. Jopa nyt tuntuu että ei ole kipuja, esimerkiksi kipukramppia ei ole ollenkaan. Että on tästä jotakin luultavasti apua, mutta kohtahan tuo nähdään, kun saadaan laitettua säädöt viimeisen päälle. Hyvä kokemus, todella hyvä kokemus.

Pekka Kymäläisen ensituntemukset stimulaattorin toimivuudesta vahvistuivat testiviikon aikana. Nyt Kymäläinen odottaa maksusitoumusta pysyvän kipustimulaattorin saamiseksi.

Pekan kuulumiset 17.10.2016

Pysyvä kipustimulaattori asennettiin Pekka Kymäläiselle maaliskuussa 2016. Toimenpide onnistui Pekan mukaan loistavasti ja kipu jalasta saatiin kokonaan pois. Tähän asti laite on toiminut ongelmitta.

– Äärimmäisen hyvin onnistui toimenpide. Täysin kivuttomaksi ei stimulaattorilla tavallisesti saada, mainitsee Pekka.

Kun opioidipohjaista lääkitystä alettiin ajamaan alas, paljastui Pekalta kuitenkin muita kipuja, jotka lääkitys oli tähän asti peittänyt. Niinpä lääkitystä on päätetty jatkaa ainakin toistaiseksi, ja alasajoa kokeilla myöhemmin uudelleen. Yleiskuntonsa mies kertoo olevan tällä hetkellä huono.

– Mielentilassa ei ole mitään ongelmaa, mutta tympäsee kun monien arkiasioiden hoitaminen on vaikeaa. Silti mennään positiivisesti eteenpäin ja sinnitellään. Tämä on nyt tällainen vaihe, hän toteaa, ja kiittelee kannustavaa ja huumorintajuista vaimoaan kaikesta tuesta ja avusta.

Katso tästä Pekka Kymäläisen haastattelu ennen toimenpidettä.

Kenelle kipustimulaattori sopii? Katso tästä Jukka-Pekka Kourin pitkä haastattelu.

ASIANTUNTIJA: Jukka-Pekka Kouri, fysiatri, kipuklinikan ylilääkäri, Orton

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Naiset ilmajoogassa.
Naiset ilmajoogassa. Kuva: Yle, Marko Väänänen ilmajooga
Mikko Penttilä ja Risto Laitila
Mikko Penttilä ja Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen toimittaja mikko penttilä ja akuutin omalääkäri risto laitila
Hannu Uusitalo tutkii potilaan silmiä.
Hannu Uusitalo tutkii potilaan silmiä. Kuva: Yle, Akuutti silmätutkimus
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan.
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan. Kuva: Akseli Muraja rakkaus,etäsuhteet,lapsiperheet,kaukorakkaus
Kommentit