Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Perhe on parasta huumetta

Marja Hintikka Live: Lapset ovat elämän parasta huumetta.
Marja Hintikka Live: Marjan totuus. Marja Hintikka Live: Lapset ovat elämän parasta huumetta. Kuva: Yle marja hintikka live

Kaksitoista (12) paritonta vauvansukkaa pyörii märällä lattialla, johon esikoinen on juuri kaatanut potan sisällön.

Minä etsin D-vitamiinitippoja maailman rumimmat imetysliivit lepattaen. Puurokin pitäisi keittää - ollaanhan tässä jo tunti myöhässä aikataulusta. Kohta alkaa kirkuna. Matkalla keittiöstä kylppäriin astun kolme kertaa legon päälle. AUTS! Pyykkivuori näyttää Mount Everestiltä ja vaipparoskiksen aromi tainnuttaisi mammutinkin. Mistä tätä tavaraa oikein tulee?? Milloin MINÄ pääsen suihkuun??? H******TTI! Ihan sama, en jaksa. Syökää vaikka maissinaksuja!

Arjen paineista on saatava puhua. Jopa niistä vanhemmuuden pimeistä puolista.

Elämä tuntuu jatkuvalta ja hallitsemattomalta kaaokselta. Silti perhe on parasta elämässäni. Tiedän jo nyt, että jonain päivänä muistelen tätä aikaa lämmöllä, parin vuoden hulluuden partaalle ajaneen yövalvomisen autuaasti unohtaneena.

Elämällä on taipumus tasoittaa rosot. Muistijälki on aina kaunis. Silti arjen paineista on saatava puhua. Jopa niistä vanhemmuuden pimeistä puolista, jotka ovat salaista ja häpeällistä, mustaa osaa minussa. Syyllisyys, riittämättömyys, lamaannus, häpeä. Tunne siitä, että kaikilla muilla on varmaan paremmin. Vaan ei ole. Kerron sinulle: kaikilla on IHAN samanlaista.

Haluan olla se, joka rikkoo myytit täydellisestä vanhemmuudesta. Haluan lietsoa armoa arjen raskauttamille. Haluan saada ihmiset nauramaan, koska totuus on se, että täydellisen perhelomakuvan takaa löytyy aina täysi oksennuspussi, muutama itkuraivari ja kadonneet matkalaukut.

Aina ei tarvitse kasata kylän korkeinta legotornia ja iltasadun voi lukea huomennakin. Jos saan väsyneet äidit ja isät pysähtymään edes hetkeksi, nauramaan itselleen ja ehkä vaihtamaan muutaman lempeän sanan, olen onnistunut.

Sinä et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Lue, miten Marja kuvailee itseään vanhempana.

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.