Hyppää pääsisältöön

Tavallista elämää Down-lapsen kanssa

Anna-Kaisa Huurinainen
Anna-Kaisa Huurinainen anna-kaisa huurinainen

Kolmen lapsen äiti Anna-Kaisa Huurinainen koki elämänsä yllätyksen, kun hänen miehensä Heikki päätti kiittää Anna-Kaisaa ikimuistoisesti ja julkisesti Marja Hintikan avulla. Elämä on yllättänyt Huurinaisten perheen aiemminkin.

Anna-Kaisa ja Heikki Huurinainen menivät naimisiin seurusteltuaan kolme vuotta, ja he halusivat lapsia heti häiden jälkeen.

- Olin 27-vuotias, eikä raskaudessa ollut mitään erikoista, ei mitään hälyttävää, Anna-Kaisa muistelee.

Myös tutkimusten perusteella lapsella oli kaikki kunnossa.

- Kun Laila sitten syntyi, ihmettelin miksei lasta näytetä minulle. Näin Heikin olevan hämillään, ja sitten kun vihdoin näin Lailan, tajusin heti, että hän on jotenkin erikoisen näköinen vauva, kertoo Anna-Kaisa.

Hetken kuluttua kätilö kertoi perheelle, että lapsella on erityispiirteitä ja kyse on todennäköisesti Downin syndroomasta.

Vertaistukiryhmästä apua

Laila Huurinainen
Laila Huurinainen anna-kaisa huurinainen

Uutinen oli vanhemmille aluksi järkytys.

- Olin itse synnytyksen jälkeen niin väsynyt, etten osannut surra. Kun sitten muutaman päivän jälkeen sisäistin asian, pelkäsin lapseni puolesta kaikkea mahdollista, Anna-Kaisa sanoo.

Sairaalassa perhe sai tukea henkilökunnalta. Eniten auttoi kätilö, joka kertoi oman, 28-vuotiaan tyttärensä Downin syndroomasta ja elämästä.

Anna-Kaisa alkoi etsiä tietoa Downin syndroomasta myös muualta jo laitoksella ja huomasi, ettei keskustelupalstoja kannattaisi lukea ollenkaan. Myöhemmin hän onkin kehottanut tuoreita vanhempia liittymään heti vertaistukiryhmä Downiaisiin, jonka keskusteluissa puhe on asiallista.

Onneksi maailma on muuttunut

Heikki ja lapset
Heikki ja lapset anna-kaisa huurinainen

Downin syndroomaan liittyy usein sairauksia, kuten sydänvika, jota Lailalla ei kuitenkaan ollut.

- Laila on muutenkin terve, joten olemme todella onnekkaita. Sopeuduimme tilanteeseen yllättävän nopeasti, kun aloimme vaan luottaa siihen, että kyllä tämä lähtee sujumaan, Anna-Kaisa kertoo.

Myös Huurinaisten lähimmät sukulaiset suhtautuivat tilanteeseen alusta asti erittäin hyvin.

- Jotkut hieman etäisemmät sukulaiset arastelivat kysyä meiltä mitään. Oikeastaan siksi perustin 47 palasta -blogin. Pystyin siellä kertomaan kuulumisia niillekin, jotka eivät oikein osanneet lähestyä meitä, sanoo Anna-Kaisa.

Wäinö
Wäinö anna-kaisa huurinainen

Yllätyksekseen hän huomasi, että blogia alkoivat lukea muutkin kuin sukulaiset. Sittemmin Anna-Kaisa on Lailan ja bloginsa kautta tutustunut lukuisiin uusiin ihmisiin. Hän on esimerkiksi tavannut äitejä, joille vammaisen lapsen syntymä aiheutti vielä 30 vuotta sitten valtavaa häpeää.

- Onneksi nykyään ihmiset hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Blogin takia tuoreet Down-lapsen vanhemmat ottavat usein minuun yhteyttä, ja kerron mielelläni meidän tarinamme ja olen tukena. Olisin itsekin halunnut löytää vastaavan blogin kun Laila syntyi, sanoo Anna-Kaisa.

Pikkulapsiperhearjen pyörityksessä

Heili
Heili anna-kaisa huurinainen

Vauva-aika Lailan kanssa oli helppoa ja ihanaa.

- Siksi mieheni ehdotti, että tekisimme sisaruksen heti perään. On paljon näyttöä siitä, että terve sisarus tukee Down-lapsen kehitystä, Anna-Kaisa kertoo.

Laila oli puoli vuotta, kun perhe alkoi odottaa Wäinöä.

- Arki kahden pienen kanssa oli tuplasti rankkaa, mutta Laila tosiaan on hyötynyt pikkuveljestään. On mahtavaa seurata, kun he oppivat asioita samaan tahtiin, iloitsee Anna-Kaisa.

Perhe sai kolmannen vauvan, Heilin, kun Wäinö oli kaksi. Nykyisin arki rullaa omalla painollaan ja Lailan erityisyys näkyy lähinnä siinä, että hän käy erilaisissa terapioissa useamman kerran viikossa.

- Olemme kiitollisia terapiasta, sillä hyöty on silminnähtävää. Muuten elämme tällä hetkellä pikkulapsiarkea, joka on sekä rankkaa ja että ihanaa. Olemme välillä sekaisin unen puutteesta, kuten varmaan muutkin vanhemmat, Anna-Kaisa nauraa.

Lue lisää Anna-Kaisan yllätyspäivästä Marja Hintikka Livessä!

Marja Hintikka Live on uusi kokonaisuus ruuhkavuosissa rämpiville tv:ssä, radiossa ja netissä.

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

MHL yllättää

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.