Hyppää pääsisältöön

Täyskäsi-elokuva ja uusi dokumentti Robert Altmanista Teemalauantaissa 26.9.

Täyskäsi (California Split), ohjaus Robert Altman. Kuvassa George Segal, Elliott Gould.
Elliott Gould ja George Segal elokuvassa Täyskäsi. Täyskäsi (California Split), ohjaus Robert Altman. Kuvassa George Segal, Elliott Gould. george segal

Oman tiensä kulkija. Auteur. Kapinallinen. Keksijä. Tarinankertoja. Vaeltelija. Uhkapeluri. Perheenisä. Ohjaaja. Taiteilija. Altmanilaisessa teemaillassa nähdään uhkapelidraama Täyskäsi ja dokumenttielokuva Altman.

Teemalauantai 26.9. on omistettu amerikkalaiselle mestariohjaajalle, jonka omaperäistä tyyliä kuvailemaan piti luoda aivan uusi adjektiivi: Altmanesque, altmanilainen.

Mitä se on? Se selviää sekä illan elokuvassa, joka on suurenmoinen mutta harvoin esitetty uhkapelidraama Täyskäsi, että nyt televisioensi-iltansa saavassa moniäänisessä dokumenttielokuvassa Altman, jonka on ohjannut Ron Mann.

Robert Altman (1925–2006) oli jo kypsässä keski-iässä noustessaan "uuden Hollywoodin" kuumimmaksi ohjaajaksi 1960–70-lukujen taitteessa. Hänen käsittelyssään genre kuin genre muuttui omanlaisekseen, elokuvakerronnan säännöistä ja sisällön sovinnaisuuksista piittaamattomaksi elokuvaksi, "altmanilaiseksi" teokseksi. Hän oli independent-ohjaaja ennen kuin koko termi keksittiin.

Täyskäsi (California Split), ohjaus Robert Altman.
Täyskäsi. Täyskäsi (California Split), ohjaus Robert Altman. robert altman,Teemalauantai

Altmanin ensimmäistä kultakautta oli 1970-luku. Teemalauantain avaa tuon mestarillisen kauden elokuva Täyskäsi (California Split, 1974), jossa kaksi parantumatonta uhkapeluria ystävystyvät ajelehtiessaan kaupungista toiseen uhkapelien, voittojen, häviöiden, viinan ja velkojien maailmassa. Pääosissa ovat Elliott Gould ja George Segal.

Täyskäsi on Altmanin versio uhkapelidraamasta ja buddy moviesta eli miesten välisen ystävyyden kuvauksesta. Tätä omakohtaista, rennonviisasta elokuvaa kannattaa myös kuunnella tarkalla korvalla: moniääninen soundtrack, jolla keskustelut sekoittuvat ja menevät päällekkäin, oli aikanaan radikaalia kerrontaa, tarkkaan orkestroitua näennäistä kakofoniaa.

Robert Altman. Kuva dokumenttielokuvasta Altman (2014),
Robert Altman. Robert Altman. Kuva dokumenttielokuvasta Altman (2014), altman,Teemalauantai

Täyskäden jälkeen nähdään uusi dokumenttielokuva Altman (2014), jossa ohjaajan pitkää uraa nousuineen ja laskuineen hahmotetaan runsailla arkisto- ja elokuvanäytteillä, sodasta palanneen nuoren miehen mainos- ja tv-töistä läpimurtoelokuvaan MASH (1969), 1970-luvun suurista menestyksistä tappioihin, 1990-luvun alun come backistä viimeiseksi jääneeseen A Prairie Home Companioniin (2006).

Moniäänisyys ja -tasoisuus olivat Altmanin elokuvien tunnusmerkkejä, ja ohjaaja Ron Mann tekee dokumentissaan tälle piirteelle hienosti kunniaa. Altmanin ja tämän puolison Kathryn Reed Altmanin kertoman tarinan lomaan Mann on haastatellut vaikuttavan joukon Altmanin työtovereita Paul Thomas Andersonista, Bruce Willisistä ja Robin Williamsista Elliott Gouldiin, Lily Tomliniin ja Julianne Mooreen. Tavanomaisempien ylistyspuheitten sijasta he kaikki joutuvat selittämään mitä on "altmanilaisuus".

Altman-dokumentti esitetään myös Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä 17.–28.9.2015.

Teemalauantai 26.9.2015

  • Klo 21.00 Täyskäsi (California Split), USA 1974. Ohjaus Robert Altman. Pääosissa George Segal, Elliott Gould, Ann Prentiss, Gwen Welles, Edward Walsh, Joseph Walsh, Jeff Goldblum.
  • Klo 22.44 Altman (Altman), Kanada 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Ron Mann.

Robert Altmanin filmografia (englanniksi)

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto esittää kattavan sarjanRobert Altmanin elokuvia Orionissa Helsingissä marras-joulukuussa 2015.

Robert Altman. Kuva dokumenttielokuvasta Altman (2014),
Robert Altman 1925–2006. Robert Altman. Kuva dokumenttielokuvasta Altman (2014), Kuva: Michael Grecco / Yle Kuvapalvelu altman,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa