Hyppää pääsisältöön

Älyhenkivakuutus patistaa liikkeelle

Nina Eskola lähtee lenkille Tampereen Ryydynpohjassa, koska LähiTapiolan älyhenkivakuutuksen aktiivisuuranneke muistuttaa, että päivän liikuntakiintiö on vajaa.
Nina Eskola lähtee lenkille työpäivän jälkeen. LähiTapiolan älyhenkivakuutuksen kaupanpäällisenä tullut aktiivisuusranneke muistuttaa, että päivän askelkiintiö on vajaa. Nina Eskola lähtee lenkille Tampereen Ryydynpohjassa, koska LähiTapiolan älyhenkivakuutuksen aktiivisuuranneke muistuttaa, että päivän liikuntakiintiö on vajaa. Kuva: Rami Moilanen/YLE vakuutusyhtiöt

Perhe ottaa vakuutuksensa pahan päivän varalle. Mutta nyt vakuutusyhtiö haluaa tehdä lisää hyviä päiviä. LähiTapiolan älyhenkivakuutus-kokeilussa yhtiöllä ja vakuutetulla on yhteinen tavoite: pitää vakuutettu hengissä. Nykytekniikka antaa hyvinvoinnin seurantaan paljon uusia välineitä.

Vakuutusyhtiöt etsivät uudenlaisia toimintatapoja. Perinteinen riskien jakaminen ja vahinkojen korvaaminen jatkuu, mutta vakuuttajat haluavat nyt myös ennakoida asiakkaan todellisia tarpeita.

Esimerkiksi OP-Pohjola perusti vuonna 2013 oman sairaalan, joka leikkaa ja kuntouttaa nivelvaivoista kärsivät työelämään huomattavasti julkista terveydenhuoltoa nopeammin. Ja todennäköisesti edullisemmin kuin muut yksityiset sairaalat.

Keskinäinen vakuutusyhtiö LähiTapiola ohjaa henkilövakuutettuja asiakkaitaan paikallisille lääkärikeskuksille Terveyshelppi-palvelullaan, jossa vakuutettu saa puhelinneuvontaa terveydenhoitajalta. Niin kuin yhtiön paikallisissa vakuutusyhdistyksissä olevien juurien perusteella loogista onkin.

Tuorein avaus on kesällä aloitettu kokeilu, jossa LähiTapiola jakaa henkivakuutetuilleen aktiivisuusrannekkeita ja sähköistä terveysneuvontaa. Asiakkaan ja vakuutusyhtiön tavoite on sama: pitää asiakas hengissä mahdollisimman terveenä mahdollisimman pitkään.

Välineitä elämäntapamuutokseen

LähiTapiolan älyhenkivakuutukseksi ristityssä kokeilussa henkivakuutusasiakas saa kaupan päälle Polarin aktiivisuusrannekkeen, ja lääkäriseura Duodecimin nettiterveystestillä ja -seurannalla voi pitää tarkempaa lukua elämäntavoistaan.

LähiTapiolan Chief Underwriter Ville Niiranen on tyytyväinen, jos henkivakuutettujen elämäntavat paranevat edes vähän aktiivisuusrannekkeen takia.
Jos uusilla välineillä saadaan vakuutetut muuttamaan elintapojaan edes vähän terveellisemmiksi, on älyhenkivakuutus-hankkeen vetäjä Ville Niiranen tyytyväinen LähiTapiolan Chief Underwriter Ville Niiranen on tyytyväinen, jos henkivakuutettujen elämäntavat paranevat edes vähän aktiivisuusrannekkeen takia. Kuva: Rami Moilanen/YLE vakuutusyhtiöt

Hankkeen vetäjä, LähiTapiolan Chief Underwriter Ville Niiranen perustelee kokeilua sillä, että elämäntavat vaikuttavat terveyteen jopa enemmän kuin perimä ja ympäristö.

- Kun mietimme, miten elämäntapoja voidaan parantaa, syntyi ajatus, että autetaan ja annetaan apuvälineitä, joilla ihminen voi elää vähän paremmin.

Tarkkaa tiedonjakoa

Miltä tuntuu, kun oma terveydentila otetaan suurennuslasin alle? Tamperelainen Nina Eskola on 38 vuotias uranainen ja perheenäiti, joka on innoissaan uusista terveysseurannan mahdollisuuksista.

Nina Eskola valitsee hissin sijaan portaat työpaikallaan, koska LähiTapiolan älyhenkivakuutukseen kuuluva aktiivuusranneke muistuttaa liikunnan määrästä.
Nina Eskola valitsee hissin sijaan portaat. Aktiivisuusranneke patistaa ottamaan lisäaskelia työpäivän aikana. Nina Eskola valitsee hissin sijaan portaat työpaikallaan, koska LähiTapiolan älyhenkivakuutukseen kuuluva aktiivuusranneke muistuttaa liikunnan määrästä. Kuva: Rami Moilanen/YLE vakuutusyhtiöt

- En pidä terveystestiä tungettelevana. Siinä kysytään pituus paino, verenpaine, kolesteroli. Samat asiat puhuttaisiin työpaikan kahvipöydässä, Eskola pohtii.

LähiTapiola kerääkin kokeiluhankkeessa massatietoa palvelun kehittämiseksi.

Vakuutusyhtiö näkee koosteen kaikkien käyttäjien tiedoista. Yhtiö seuraa, mikä on koko pilottiryhmän eliniän odote nyt ja puolen vuoden päästä. Sekin selviää, paljonko pilottiasiakkaat syövät kalaa.

Massatietoa kertyy myös liikkumisesta.

- Yksittäisen ihmisen yöunen pituus ei ole meille kovin kiinnostava tieto. Sen sijaan odotamme tietoa siitä, lisääntyvätkö terveet elämäntavat puolen vuoden kokeilun aikana, sanoo LähiTapiolan Niiranen.

LähiTapiolan Ville Niiranen on itsekin ottanut aktiivisuusrannekkeen muistuttamaan päivän liikuntatarpeesta.
Kun ranneke muistuttaa, on vakuutusjohtajankin nostettava pakarat penkistä. Ville Niiranen LähiTapiolasta joutui jutun tekopäivän iltana vielä lenkille. LähiTapiolan Ville Niiranen on itsekin ottanut aktiivisuusrannekkeen muistuttamaan päivän liikuntatarpeesta. Kuva: Rami Moilanen/YLE henkivakuutus

Arkaluontoisen terveystiedon säilymiseen Niiranen toteaa, että varmempaa paikkaa kuin suomalainen vakuutusyhtiö on vaikea löytää.

Seuranta ei vaikuta hintaan - vielä

Jo nyt terveystieto voi olla vakuutuksen hinnoitteluperuste. Eteläafrikkalaisen Discovery-vakuuttajan Vitality-ohjelmassa vakuutettu kerää pisteitä terveyttä edistävillä valinnoillaan. Vastineeksi ohjelma tarjoaa merkittäviä alennuksia terveellisestä ruuasta, kuntoilumahdollisuuksista ja jopa matkoista.

LähiTapiolan kokeilussa henkivakuutuksen hinta ei heilu käveltyjen askelten mukaan - ainakaan vielä.

Ville Niiranen pohtii asiaa kahdelta kantilta: hyvät elämäntavat voisivat olla alennustekijä, mutta vakutuksen hinnan nosto huonompien tottumusten perusteella ei toimi, koska se lopettaa heti motivaation jakaa tietoa.

- Kokeilu perustuu vapaaehtoisuuteen, Niiranen korostaa.

Katso Puoli seiskan juttu älyhenkivakuutuskokeilusta tästä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän