Hyppää pääsisältöön

DVD-levyjen myynti tippuu vauhdilla – Luokkakokous myi silti platinaa alle viikossa

Netin suoratoistopalvelut ovat vähentäneet fyysisten tallenteiden myyntiä.

Luokkakokouksen päärooleissa nähdään Sami Hedberg, Jaajo Linnonmaa ja Aku Hirviniemi. // Kuva: Solar Films

Puoli miljoonaa suomalaista on nähnyt Luokkakokouksen elokuvateatterissa. Suosikkileffa tuli kauppoihin DVD:nä kuusi päivää sitten, ja nyt sitä on myyty platinarajan rikkova määrä, 60 000 kappaletta.

DVD-myynti lasketaan sisäänmyyntinä, eli tuotantoyhtiöt tilastoivat, kuinka monta levyä ne myyvät eri kauppoihin. Vaikka tarkkoja lukuja kuluttajien kaupasta ostamista elokuvista ei tiedoteta, Nordic Filmsin kaupallisen johtajan Antero Paljakan mukaan levyjä ei juuri jää kauppojen hyllyille.

- Luokkakokouksen kohdalla on käynyt sellainen tuuli kaupoissa, etten muista milloin viimeksi olisi ollut näin vilkasta, kun puhutaan tallenne-elokuvista, Paljakka sanoo.

Fyysisten elokuvatallenteiden kysyntä tippuu vauhdilla, vaikka myyntimenestyksiä tuleekin. Moni katselee leffoja digitaalisesti esimerkiksi netin suoratoistopalvelu Netflixistä.

- Netflix ei ainakaan toistaiseksi pysty tarjoamaan elokuvaa, joka on saanut puoli vuotta sitten ensi-iltansa. Käytössä on iso katalogi vanhoja leffoja, Luokkakokouksen tuottaja Jesse Fryckman sanoo.

DVD ei ole vielä historiaa

Suomen elokuvatoimistojen liiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen muistuttaa, että DVD ei ole täysin menneen ajan haamu. Kärkituotteet menevät kaupaksi yhä. Kuluttajilla on monenlaisia syitä ostaa DVD itselleen.

- Esimerkiksi kun uusin James Bond -elokuva tulee ensi vuoden puolella kauppoihin, keräilijät ostavat sen varmasti, Koistinen kertoo.

Koistinen kuitenkin myöntää, että DVD-levyjen myynti on laskenut. Yksi syy vähentyneeseen myyntiin on Koistisen mukaan myyjien paniikki. Monet tavaratalot ovat pienentäneet DVD-osastojen hyllytilaa, eikä nimikkeitä ole tarjolla yhtä paljon kuin aiemmin.

- DVD:t on korvattu villasukilla ja virveleillä. Tutkimusten mukaan kaupat eivät kuitenkaan ole tehneet yhtään sen parempaa bisnestä korvaavilla tuotteilla. Kaupat ovat menneet mielestäni vähän liikaa paniikkiin, kun DVD-myynti on vähentynyt, Koistinen sanoo.

DVD:t on korvattu villasukilla ja virveleillä.― Tero Koistinen

Luokkakokous kiinnosti jo elokuvateattereissa niin paljon, että elokuvan tuottajan Jesse Fryckmanin mukaan moni oli käynyt katsomassa sen useampia kertoja. Luokkakokous on selvästi elokuva, jonka monet haluavat myös omaksi.

- Kun koko DVD-ala on tullut alaspäin, Luokkakokouksen myyntiluvut lämmittävät entistä enemmän. Hauska, hyvän mielen komedia on voittanut suomalaiset puolelleen, Jesse Fryckman sanoo.

Lue myös:

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali alkaa – musiikkielokuvissa esitellään unohdettu genre ja muistellaan Kurt Cobainin risaista elämää

Apulanta hakee avustajia elokuvaansa – näin pääset mukaan

Yle Teema esittää huikeita musiikkidokumentteja koko syksyn