Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen: Olen seiskaplussan äiti - ja se saa riittää

Marja Hintikka Live: Jenny Lehtinen
Marja Hintikka Live: Jenny Lehtinen Kuva: Yle jenny lehtinen

Muistan kivuliaan hyvin, kuinka kirjoitin yläasteikäisenä kouluaineen aiheesta lapsen kasvatus. Se oli opettajan mielestä upea teos, joka henki syvää kypsyyttä ja aitoa halua kunnioittaa lapsen ainutkertaista persoonaa.

Opettaja arveli, että minusta tulee joku päivä erinomainen äiti - ja uskoin itsekin niin. Seurasin kiinnostuneena bussissa kirkuvan lapsen äitiä, ja kuvittelin mielessäni miten itse hoitaisin tilanteen huomattavasti paremmin.

Näkisipä hän minut nyt.

En nähnyt futisturnauksessa tehtyä hattutemppua, koska satoi ja jäin mieluummin kotiin.

Olen varautunut siihen, että omat lapseni tulevat aikanaan vaatimaan minua tilille äitiydestäni. Todennäköisesti heillä ilmenee aikuisuuden kynnyksellä tukku henkisiä ongelmia, joiden alkujuuret he ymmärtävät jäljittää juuri minuun, äitiinsä. Kaikkiin niihin tuhansiin virheisiin jotka tein. Kaikkiin niihin hyviin tekoihin, jotka laiskuuttani jätin tekemättä.

Kas, kun minä luulen, että evoluutiossani tavallisesta naisesta äidiksi on tapahtunut virhe. Ei minulle lasten myötä kehittynyt loputonta pinnaa eikä villiä innostusta lastenvaatteisiin ja -tarvikkeisiin. Ei minusta tullut liinailevaa kiintymysvanhempaa eikä futiskentän laidalla päivystävää soccer-momia. Tunnustan: En tarkastanut iltaisin läksyjä. En nähnyt futisturnauksessa tehtyä hattutemppua, koska satoi ja jäin mieluummin kotiin. Menetin hermoni, kun piti harjoitella ajamaan fillarilla ilman apupyöriä. Kaikkien kolmen kanssa.

Itse asiassa pärjäsin hyvin niin pitkään, kun pystyin hoitamaan lapsiani samoin kuin eläinemo hoivaa omiaan: antamalla ruokaa, estämällä säntäilyn autotielle ja nukuttamalla kainalossa. Mutta sitten ne päättivät kasvaa isoiksi - ja silloin viimeistään niiden omat ainutkertaiset persoonansa alkoivat osoittautua minun apinanaivoilleni täysin hallitsemattomaksi.

Kuuntelen lapsiani. Olen kiinnostunut heistä ja heidän asioistaan.

Osaan kuitenkin lohduttautua tässä seiska plussan vanhemmuudessani muutamilla asioilla. Olen petrannut aika paljon omien vanhempieni ajoista, jolloin kammattu tukka ja siistit vaatteet saivat luvan olla tarpeeksi onnen lähdettä jälkikasvulle. Kuuntelen lapsiani. Olen kiinnostunut heistä ja heidän asioistaan. Annan heidän tunteilleen tilaa ja pyydän anteeksi (päivittäin), kun olen taas suuttunut liian nopeasti tai ollut kohtuuton.

Ajattelen, että ehkä tämä riittääkin petraamiseksi yhden sukupolven osalta. Ehkä omat lapseni voivat ottaa sen seuraavan askeleen lähemmäs täyden kympin vanhemmuutta, ja jos he yltävät siinä vaikka seiska puoleen, olen hyvin onnellinen. Minä annan tämän panoksen.

Enkä kehtaa edes väittää, että aina kaikkeni tein ja parhaani yritin.


Lue, miten MHL:n vakkarivanhempi Jenny kuvailee omaa vanhemmuuttaan "Minä vanhempana" -kyselyssä.

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.