Hyppää pääsisältöön

Mistä tunnistaa laihan lihavan?

Prisma Studion Ruipelolle lihakset käsittelee laihaa lihavuutta.
Prisma Studion laihasta lihavasta toimittajasta löytyi 12,5 kiloa rasvaa. Prisma Studion Ruipelolle lihakset käsittelee laihaa lihavuutta. Kuva: YLE/Minna Dufton yle tv1

Ylipainokeskustelun varjoon on jäämässä uusi kansanterveydellinen riski: laiha lihavuus. Laihasta lihavuudesta tai hoikasta rasvaisuudesta ongelmallisen tekee se, että ihminen voi näyttää ulospäin hyvinkin hoikalta ja hyväkuntoiselta, vaikka onkin todellisuudessa pelkkää rasvaa. Prisma Studion Ruipelolle lihakset -erikoisohjelma nostaa rasvapaketit pöydälle ja kertoo, miksi ihmisen paino ei ole terveyden mittari.

Jopa kymmenellä prosentilla meistä suomalaisista on liian pienet lihakset suhteessa rasvamassan määrään. Tieteellisesti ongelman ydin on nimenomaan tässä, lihas-rasvayhtälössä. Voi jopa olla, että ylipainoinen, mutta hyvillä lihaksilla varustettu ihminen on terveempi kuin hoikka rasvainen ihminen, kertoo lihavuustutkija, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta.

"Eihän sinun nyt tarvitse tehdä mitään, kun olet hoikka!"

Ulkomuoto ei kerro kaikkea

Ruuhkavuodet, stressi ja istuminen pitävät huolen siitä, että rasvavarastoa kertyy niin naisilla kuin miehillä, yleensä keskivartaloon. Silti vaaka voi näyttää hyvältä vuosikausia ja ihminen pysyä ulkoisesti sopusuhtaisena. "Eihän sinun nyt tarvitse tehdä mitään, kun olet hoikka", kuuluu yleensä harmittomaksi tarkoitettu ympäristön kommentti, kun laiha lihava pohtii omaa terveydentilaansa. Usein pienikin yritys korjata tilannetta tyssää tähän.

Prisma Studion Ruipelolle lihakset käsittelee laihaa lihavuutta.
Prisma Studion laihan toimittajan kehonkoostumusta seurattiin Paavo Nurmi -keskuksessa Turussa. Prisma Studion Ruipelolle lihakset käsittelee laihaa lihavuutta. Kuva: YLE doc martin yle tv1

Erityisesti naisilla on tapana arvioida omaa terveyttään katsomalla alaspäin. Ulkomuoto ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan pienet lihakset polttavat huonosti rasvaa, mikä vain lisää rasvaisuutta. Viimeistään sokerirasituskokeessa selviää, että normaalipainoisen ihmisen aineenvaihdunta voi olla hyvinkin lähellä esidiabeettista tilaa ja johtaa lopulta diabetekseen, sydänsairauksiin tai ennenaikaiseen kuolemaan, jos ihminen on koostumukseltaan laiha lihava.

- Jos on huonokuntoinen ja vähän lihasta, silloin syöty ruoka ei pala. Verenkiertoon jää sokeria, rasvaa ja ilmeisesti myös proteiinia ylimäärin. Nämä kaikki aineenvaihdunnalliset tekijät edesauttavat esidiabeettisen aineenvaihdunnan kehittymistä, tietää Pietiläinen. Ruipelolle lihakset -tv-ohjelmassa laiha lihavuus todetaan 38-vuotiaalla, 48-kiloisella naistoimittajalla kehonkoostumusmittauksessa. Seuraavalla videolla Pietiläinen neuvoo, miten laihan lihavuuden voi tunnistaa kotikonstein, ilman kehonkoostumusmittausta:

Viisikymppiset riskiryhmässä

Ihmisen lihasvoima on parhaimmillaan 30 vuoden iässä. Sen jälkeen se alkaa heikentyä ja ihminen raihnaistua, nopeiten 50-60 vuoden iässä. Erityisenä riskiryhmänä laihalle lihavuudelle Kirsi Pietiläinen pitää yli 50-vuotiaita naisia.

Viimeistään neljänkympin kohdalla kannattaisi kellojen soida.

- Voi olla, että 90% päivästämme kuluu passiivisesti. Kropan kannattelevat lihakset, nehän laiskistuvat tällaisessa rasituksen puutteessa. Liian usein unohdetaan, että lihaskudoksella on hirveän suuri rooli terveydessämme erityisesti viidenkympin jälkeen, toteaa Pietiläinen.

Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton
Lihasvoimaharjoittelua pidetään täsmälääkkeenä laihaan lihavuuteen. Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton Kuva: YLE yle tv1

Viimeistään neljänkympin kohdalla kannattaisi kellojen soida. Pelkkä lenkkeily ei siis riitä, vaan voi jopa ylläpitää laihaa lihavuutta. Ruipelolle lihakset -ohjelmassa ruuhkavuosia elävä Prisma Studion hoikka mutta rasvainen toimittaja saa haasteen kokeilla, tepsiikö voimaharjoittelu laihaan lihavuuteen. Aikaa lihas- ja rasvadiagnoosin muuttamiseen annetaan 12 viikkoa.

Näillä naisilla on habaa!

Yhtenä esimerkkinä terveellisestä kehonkoostumuksesta poimittakoon roller derbya harrastavat naiset. Vaativaa kontaktilajia harrastavalla naisella lihasmassa kasvaa ja rasvaa palaa. Seuraavan haastattelun taustalla harjoittelevat Kallio Rolling Rainbow -joukkueen pelaajat. Haastateltavana urheilulääkäri Pippa Laukka.

Kasvaako toimittajan haba? Katso Prisma Studion Ruipelolle lihakset tästä:

Kommentit
 • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

  Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

  Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

 • Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan – Aivotutkijan 5 vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen

  Aivotutkija Minna Huotilaisen blogi

  Onko niin, että vuorokauden ainut hetki, jolloin mikään PIIP ei keskeytä keskittymistäsi on se aika, jonka nukut? Ja nukutko edes? Mikä on unen laatu, jos aamun ensimmäinen ja illan viimeinen teko on työsähköpostien tarkistus? Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan, jos käytämme niitä näin huonosti. Sinun pitäisi keskittyä, mutta PIIP. Otat puhelimen käteen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Uusimmat sisällöt - Tiede