Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Perheen käyttäjätilit haltuun: näin tiedät mitä sovelluksia lapsesi lataa

Kaksi poikaa katsoo tablettia
Kaksi poikaa katsoo tablettia Kuva: Shutterstock/grafvision kuningaskuluttaja

Kun perheen pienimmilläkin on omat mobiililaitteensa, kannattaa käyttäjätilien hallinnointi pitää aikuisten peukalon alla. Näillä vinkeillä tiedät, mitä sovelluksia nuoriso laitteeseensa lataa ja jaat ostoksia järkevästi perheen kesken. Rajoitusten avulla voi myös kontrolloida sitä, mitä lapsi laitteellaan tekee ja näkee.

iOS:n perhejako helpottaa sovellushankintojen seuraamista

perhejako ios8
Lapsi joutuu pyytämään lupaa sovellusten lataamiseen vanhemmalta. perhejako ios8 perhejako ios8

Perhejaon tarkoituksena on helpottaa elämää perheenjäsenten ja Apple-tilien kesken. Ilman tätä ei ole mahdollista käyttää esimerkiksi vanhemman tilillä ostettua sovellusta lapsen laitteessa, ellei siinä ole käyttänyt vanhemman Apple ID:tä. Tämä on saattanut aiheuttaa ongelmia mm. salasanojen kanssa.

Perhejaon avulla maksimissaan kuusi perheenjäsentä voi jakaa ostoksiaan iTunesista, iBooksista ja App Storesta. Kun perhejako on otettu käyttöön, saavat perheenjäsenet välittömästi pääsyn toistensa musiikkiin, kirjoihin ja sovelluksiin ilman Apple ID:n ja sanasanojen jakamista. Perhejaon käyttöä helpottaa se, että oman tunnuksen voi nykyään luoda myös alle 13-vuotiaalle lapselle.

Ostoksia tehdään keskitetysti yhden aikuisen luottokortilla. Tämä henkilö on perheen järjestäjä, joka kutsuu jäsenet liittymään perheeseen ja sitoutuu maksamaan näiden ostokset. Kun lapsi löytää esimerkiksi App Storesta mieluisan sovelluksen, voi perheen järjestäjä edellyttää, että tämä pyytää vanhemmalta luvan sen hankkimiseen oli sovellus maksullinen tai ilmainen. Järjestäjä saa tästä ilmoituksen omaan puhelimeensa ja voi hylätä tai hyväksyä pyynnön helposti mistä tahansa.

Jos Perhejako joskus otetaan pois käytöstä - vaikka lasten kasvaessa - kullekin perheenjäsenelle jää omien ostopäätöstensä mukaiset ostokset, vaikka järjestäjä onkin ne maksanut.

Perhejako on käytettävissä iOS 8:ssa, Yosemitella varustetuissa Mac-tietokoneissa sekä PC-koneissa, joissa on iCloud for Windows 4.0.

Näin Perhejako otetaan käyttöön:

Ota Perhejako käyttöön: napauta Asetukset > iCloud > Ota perhejako käyttöön. Seuraa näytön ohjeita ja pyydä perheenjäseniä mukaan.

Apple ID:n luominen lapselle: napauta Asetukset > iCloud > Perhe. Vieritä näytön alareunaan ja valitse Luo Apple ID lapselle.

Perheenjäsenten jakamien ostosten käyttäminen: valitse App Store, iTunes Store tai iBooks Store. napauta iPhonessa Päivitykset > Ostetut ja valitse perheenjäsen. iPadissa mene suoraan Ostettuihin.

Ostopyynnön saa käyttöön: mene Asetuksiin ja valitsemalla iCloud > Perhe ja napauttamalla perheenjäsenen nimeä. Valitse vielä Pyydä ostamaan.

Androidissa voi hyödyntää useita tilejä

google play
Android-laitteissa ostoksia voi hallinnoida yhteisellä ostostilillä. google play google play

Googlella ei ole käytössään Applen (tai Amazonin) kaltaista digitaalista perhe-elämää helpottavaa ratkaisua, mikä on hieman yllättävää yhtiön kauaskatseisuuden huomioon ottaen.

Androidissa on kuitenkin yksi vaihtoehto. Yksinkertaisimmin sovellusten jakaminen onnistuu käyttämällä samaa Google-tiliä niissä laitteissa, joissa sillä ladattuja sovelluksia halutaan käyttää. Tämä onnistuu, koska Androidissa voi hyödyntää useita eri tilejä yhdessä laitteessa.

Lapsella voi siis olla oma Google-tili esimerkiksi sähköpostia ja kalenterimerkintöjä varten, mutta Play Kaupan sisältö tulee toisen, esimerkiksi perheen yhteisen Google-tilin kautta. Toimiva ratkaisu on luoda tili vain sisällön ostamista ja jakamista silmälläpitäen. Sen kautta tehdään kaikki olennaiset ostokset, jotka ovat sitten kaikkien tilin laitteeseensa asentavien käytettävissä. Näin kaikilla perheenjäsenillä voi olla laitteessaan oma henkilökohtainen tili, jolla käytetään mm. sähköpostia sekä yhteinen tili ostoksia varten.

Ostotilin käyttöönottaminen Androidissa:

motorola android
Laitteen asetuksista voi lisätä tilin vain ostoksia varten. motorola android motorola android

Jos ajatus yhteisestä ostostilistä tuntuu hyvälle, luotuasi sen voit lisätä tilin kuhunkin perheen laitteeseen seuraavalla tavalla. Riippuen Android-laitteesta ja ohjelmistoversiosta, valikot saattavat hieman vaihdella.

Mene laitteen asetuksiin ja valitse sieltä Lisää tili. Lopulta sinua pyydetään valitsemaan, mitä tietoa tilin kautta synkronoidaan. Sovellusten jakamisessa tästä valikosta ei tarvitse valita yhtään mitään, poista ruksit jos niitä on jo valittuna.

Jos sen sijaan perheen kesken halutaan jakaa myös esimerkiksi ostettuja kirjoja ja muita mediatiedostoja, tulee ruksata seuraavat kohdat: Synkronoi Google Play Kirjat, Synkronoi Google Play Elokuvat sekä Synkronoi Play-lehtikioski.

Tämän jälkeen siirrytään Play Kauppaan, jossa ostostiliä tullaan käyttämään. Valikko löytyy hakulaatikon päästä, vasemmasta yläkulmasta merkittynä kolmella viivalla.

Ostostiliin pääsee käsiksi kahdesta eri paikasta: sinisestä pyöreästä profiilikuvakkeesta tai sen alapuolella olevasta pienestä valkoisesta nuolesta. Kun vaihdat Play Kaupassa tilin yhteiseen ostostiliin, voit ladata perheenjäsenen laitteelle halutut sovellukset ja muun sisällön.

Samaan tapaan toimitaan muissa Play-kaupoissa.

Rajoitusten asettaminen palveluille ja sisällöille iOS:ssä

rajoitukset ios8
Sovellusten sisäiset ostot voi estää erikseen. rajoitukset ios8 rajoitukset ios8

Mobiililaitteissa on mahdollista myös rajoittaa eri ohjelmien, palvelujen ja sisältöjen käyttöä. Rajoitusten avulla vanhemmat voivat jossain määrin kontrolloida sitä, mitä lapsi tai nuori laitteellaan tekee. iOS:ssä rajoitukset saa päälle asetuksista valitsemalla Yleiset > Rajoitukset > Ota rajoitukset käyttöön.

Ensimmäisenä pitää määritellä pääsykoodi, jota tarvitaan joka kerta kun rajoituksiin halutaan tehdä muutoksia. Tämän ei kannata olla sama kuin pääsykoodi itse laitteeseen. Tärkeää on kuitenkin pitää pääsykoodi hyvin mielessä, sillä jos se sattuu unohtumaan, pitää laitteen ohjelmisto palauttaa täysin ennen kuin rajoitukset saa pois päältä.

Rajoituksilla voi estää esimerkiksi täysin pääsyn iTunes Storeen, iBooks Storeen ja App Storeen tai erikseen estää sovellusten asentamisen tai poistamisen.

Tehokas tapa rajoittaa odottamattomien menojen syntymistä on estää sisäiset ostot ohjelmissa. Tällä voidaan estää lasten ja nuorten ehkä epähuomiossakin tekemät ostokset ilmaisilta vaikuttavissa ns. free-to-play-peleissä.

Näiden rajoitusten lisäksi vanhemmat voivat määritellä, millaista sisältöä eli musiikkia, elokuvia, tv-ohjelmia ja kirjoja lapset voivat kuluttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mediasisältöjen rajoitukset pätevät vain Applen omista kaupoista hankittuihin sisältöihin, eivät esimerkiksi suoratoistosisältöihin.

Rajoitusten asettaminen Androidissa

android rajoitukset
Rajoituksilla voi estää lapsien pääsyn aikuisten materialiin. android rajoitukset android rajoitukset

Androidissa rajoitusten tekeminen sovellusostoihin onnistuu menemällä Play Kauppaan ja valitsemalla asetukset. Sieltä voi rajoittaa pääsyä kaikkiin sovelluksiin. Pelien ja elokuvien osalta valitaan korkein ikärajoitustaso, jonka sisältöä lapsi saa ladata ja ostaa.

Kannattaa muistaa, että valinnat koskevat vain sitä laitetta, jossa se on otettu käyttöön, rajoitukset eivät siirry muihin laitteisiin.

Toinen rajoituskeino on ehkäistä tahattomia ostoksia Play Kaupassa edellyttämällä salasanan antamista ennen ostosta. Tämä on tehokas keino estää mm. sovellusten sisäisten ostosten tekeminen ilmaiselta vaikuttavissa peleissä. Vaihtoehdot ovat salasanan vaatiminen kaikkiin ostoksiin heti, 30 minuutin välein tai ei koskaan.

Kuten rajoituksissakin, salasanatodentaminen toimii vain siinä laitteessa, jossa se on määritetty. Tämän saa päälle menemällä Play Kauppaan, valitsemalla kolmella viivalla merkitty valikkokuvake ja Asetukset. Valitse sieltä Vaadi salasana ennen ostosta ja valitse haluamasi asetus.

8.12.2015 Lisätty asiasana.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.