Kun perheen pienimmilläkin on omat mobiililaitteensa, kannattaa käyttäjätilien hallinnointi pitää aikuisten peukalon alla. Näillä vinkeillä tiedät, mitä sovelluksia nuoriso laitteeseensa lataa ja jaat ostoksia järkevästi perheen kesken. Rajoitusten avulla voi myös kontrolloida sitä, mitä lapsi laitteellaan tekee ja näkee.
iOS:n perhejako helpottaa sovellushankintojen seuraamista
Perhejaon tarkoituksena on helpottaa elämää perheenjäsenten ja Apple-tilien kesken. Ilman tätä ei ole mahdollista käyttää esimerkiksi vanhemman tilillä ostettua sovellusta lapsen laitteessa, ellei siinä ole käyttänyt vanhemman Apple ID:tä. Tämä on saattanut aiheuttaa ongelmia mm. salasanojen kanssa.
Perhejaon avulla maksimissaan kuusi perheenjäsentä voi jakaa ostoksiaan iTunesista, iBooksista ja App Storesta. Kun perhejako on otettu käyttöön, saavat perheenjäsenet välittömästi pääsyn toistensa musiikkiin, kirjoihin ja sovelluksiin ilman Apple ID:n ja sanasanojen jakamista. Perhejaon käyttöä helpottaa se, että oman tunnuksen voi nykyään luoda myös alle 13-vuotiaalle lapselle.
Ostoksia tehdään keskitetysti yhden aikuisen luottokortilla. Tämä henkilö on perheen järjestäjä, joka kutsuu jäsenet liittymään perheeseen ja sitoutuu maksamaan näiden ostokset. Kun lapsi löytää esimerkiksi App Storesta mieluisan sovelluksen, voi perheen järjestäjä edellyttää, että tämä pyytää vanhemmalta luvan sen hankkimiseen oli sovellus maksullinen tai ilmainen. Järjestäjä saa tästä ilmoituksen omaan puhelimeensa ja voi hylätä tai hyväksyä pyynnön helposti mistä tahansa.
Jos Perhejako joskus otetaan pois käytöstä - vaikka lasten kasvaessa - kullekin perheenjäsenelle jää omien ostopäätöstensä mukaiset ostokset, vaikka järjestäjä onkin ne maksanut.
Perhejako on käytettävissä iOS 8:ssa, Yosemitella varustetuissa Mac-tietokoneissa sekä PC-koneissa, joissa on iCloud for Windows 4.0.
Näin Perhejako otetaan käyttöön:
Ota Perhejako käyttöön: napauta Asetukset > iCloud > Ota perhejako käyttöön. Seuraa näytön ohjeita ja pyydä perheenjäseniä mukaan.
Apple ID:n luominen lapselle: napauta Asetukset > iCloud > Perhe. Vieritä näytön alareunaan ja valitse Luo Apple ID lapselle.
Perheenjäsenten jakamien ostosten käyttäminen: valitse App Store, iTunes Store tai iBooks Store. napauta iPhonessa Päivitykset > Ostetut ja valitse perheenjäsen. iPadissa mene suoraan Ostettuihin.
Ostopyynnön saa käyttöön: mene Asetuksiin ja valitsemalla iCloud > Perhe ja napauttamalla perheenjäsenen nimeä. Valitse vielä Pyydä ostamaan.
Androidissa voi hyödyntää useita tilejä
Googlella ei ole käytössään Applen (tai Amazonin) kaltaista digitaalista perhe-elämää helpottavaa ratkaisua, mikä on hieman yllättävää yhtiön kauaskatseisuuden huomioon ottaen.
Androidissa on kuitenkin yksi vaihtoehto. Yksinkertaisimmin sovellusten jakaminen onnistuu käyttämällä samaa Google-tiliä niissä laitteissa, joissa sillä ladattuja sovelluksia halutaan käyttää. Tämä onnistuu, koska Androidissa voi hyödyntää useita eri tilejä yhdessä laitteessa.
Lapsella voi siis olla oma Google-tili esimerkiksi sähköpostia ja kalenterimerkintöjä varten, mutta Play Kaupan sisältö tulee toisen, esimerkiksi perheen yhteisen Google-tilin kautta. Toimiva ratkaisu on luoda tili vain sisällön ostamista ja jakamista silmälläpitäen. Sen kautta tehdään kaikki olennaiset ostokset, jotka ovat sitten kaikkien tilin laitteeseensa asentavien käytettävissä. Näin kaikilla perheenjäsenillä voi olla laitteessaan oma henkilökohtainen tili, jolla käytetään mm. sähköpostia sekä yhteinen tili ostoksia varten.
Ostotilin käyttöönottaminen Androidissa:
Jos ajatus yhteisestä ostostilistä tuntuu hyvälle, luotuasi sen voit lisätä tilin kuhunkin perheen laitteeseen seuraavalla tavalla. Riippuen Android-laitteesta ja ohjelmistoversiosta, valikot saattavat hieman vaihdella.
Mene laitteen asetuksiin ja valitse sieltä Lisää tili. Lopulta sinua pyydetään valitsemaan, mitä tietoa tilin kautta synkronoidaan. Sovellusten jakamisessa tästä valikosta ei tarvitse valita yhtään mitään, poista ruksit jos niitä on jo valittuna.
Jos sen sijaan perheen kesken halutaan jakaa myös esimerkiksi ostettuja kirjoja ja muita mediatiedostoja, tulee ruksata seuraavat kohdat: Synkronoi Google Play Kirjat, Synkronoi Google Play Elokuvat sekä Synkronoi Play-lehtikioski.
Tämän jälkeen siirrytään Play Kauppaan, jossa ostostiliä tullaan käyttämään. Valikko löytyy hakulaatikon päästä, vasemmasta yläkulmasta merkittynä kolmella viivalla.
Ostostiliin pääsee käsiksi kahdesta eri paikasta: sinisestä pyöreästä profiilikuvakkeesta tai sen alapuolella olevasta pienestä valkoisesta nuolesta. Kun vaihdat Play Kaupassa tilin yhteiseen ostostiliin, voit ladata perheenjäsenen laitteelle halutut sovellukset ja muun sisällön.
Samaan tapaan toimitaan muissa Play-kaupoissa.
Rajoitusten asettaminen palveluille ja sisällöille iOS:ssä
Mobiililaitteissa on mahdollista myös rajoittaa eri ohjelmien, palvelujen ja sisältöjen käyttöä. Rajoitusten avulla vanhemmat voivat jossain määrin kontrolloida sitä, mitä lapsi tai nuori laitteellaan tekee. iOS:ssä rajoitukset saa päälle asetuksista valitsemalla Yleiset > Rajoitukset > Ota rajoitukset käyttöön.
Ensimmäisenä pitää määritellä pääsykoodi, jota tarvitaan joka kerta kun rajoituksiin halutaan tehdä muutoksia. Tämän ei kannata olla sama kuin pääsykoodi itse laitteeseen. Tärkeää on kuitenkin pitää pääsykoodi hyvin mielessä, sillä jos se sattuu unohtumaan, pitää laitteen ohjelmisto palauttaa täysin ennen kuin rajoitukset saa pois päältä.
Rajoituksilla voi estää esimerkiksi täysin pääsyn iTunes Storeen, iBooks Storeen ja App Storeen tai erikseen estää sovellusten asentamisen tai poistamisen.
Tehokas tapa rajoittaa odottamattomien menojen syntymistä on estää sisäiset ostot ohjelmissa. Tällä voidaan estää lasten ja nuorten ehkä epähuomiossakin tekemät ostokset ilmaisilta vaikuttavissa ns. free-to-play-peleissä.
Näiden rajoitusten lisäksi vanhemmat voivat määritellä, millaista sisältöä eli musiikkia, elokuvia, tv-ohjelmia ja kirjoja lapset voivat kuluttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mediasisältöjen rajoitukset pätevät vain Applen omista kaupoista hankittuihin sisältöihin, eivät esimerkiksi suoratoistosisältöihin.
Rajoitusten asettaminen Androidissa
Androidissa rajoitusten tekeminen sovellusostoihin onnistuu menemällä Play Kauppaan ja valitsemalla asetukset. Sieltä voi rajoittaa pääsyä kaikkiin sovelluksiin. Pelien ja elokuvien osalta valitaan korkein ikärajoitustaso, jonka sisältöä lapsi saa ladata ja ostaa.
Kannattaa muistaa, että valinnat koskevat vain sitä laitetta, jossa se on otettu käyttöön, rajoitukset eivät siirry muihin laitteisiin.
Toinen rajoituskeino on ehkäistä tahattomia ostoksia Play Kaupassa edellyttämällä salasanan antamista ennen ostosta. Tämä on tehokas keino estää mm. sovellusten sisäisten ostosten tekeminen ilmaiselta vaikuttavissa peleissä. Vaihtoehdot ovat salasanan vaatiminen kaikkiin ostoksiin heti, 30 minuutin välein tai ei koskaan.
Kuten rajoituksissakin, salasanatodentaminen toimii vain siinä laitteessa, jossa se on määritetty. Tämän saa päälle menemällä Play Kauppaan, valitsemalla kolmella viivalla merkitty valikkokuvake ja Asetukset. Valitse sieltä Vaadi salasana ennen ostosta ja valitse haluamasi asetus.
8.12.2015 Lisätty asiasana.