Hyppää pääsisältöön

Ruipelolle lihakset, osa 4: Vaikuttaako treenivaatteen väri onnistumiseen?

Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton
Ruipelolle lihakset -projektissa muutetaan laiha rasva lihakseksi. Kuvan stailaus: Jaana Mononen. Kuvaaja: Janne Lindroos. Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton Kuva: YLE yle tv1

Miksi Tiger Woods pukeutuu golfin finaalikisoissa punaiseen? Miksi urheilujoukkue käyttää mustia peliasuja? Samasta syystä kuin Prisma Studion Ruipelo 12 viikon lihastenkasvatusprojektissa. Se, mitä urheilijalla tai tavallisella treenaajalla on tärkeällä hetkellä yllään, vaikuttaa siihen, miten henkilö suhtautuu itseensä ja mahdollisuuksiinsa onnistua suorituksessaan - ja siihen, miten muut suhtautuvat häneen.

Kun kahdentoista viikon lihastenkasvatusprojektini huhtikuun lopussa alkoi, päätin heittää harmaat, kulahtaneet juoksupöksyni saman tien menemään. Ne muistuttivat vain siitä laihasta lihavasta istumatyöläisestä, jolla oli aina joku tekosyy syödä suklaata sen sijaan että söisi kunnon ruokaa tai mitä vielä, puskisi itseään kuntosalilla. Eihän minun nyt tarvinnut tehdä mitään, koska olin hoikka?

Väärin! Oli koittanut hetki skarpata ja näyttää ennen kaikkea itselleni, mihin pystyn lyhyessä ajassa, jos oikein tosissani yritän. Ellen olisi yrittänyt, olisi vaihtoehtona ollut diabetes tai sydäntauti, ehkä jo kymmenen vuoden päästä. Ja siinäpä sitä vastustajaa olikin, jota pelotella värikkäillä vaatteilla.

Väreissä ei ole tutkittu olevan mitään fysiologisia ominaisuuksia, jotka välittyisivät ihmisiin.
Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton
Keltaisessa topissa treenaaminen oli hauskinta. Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton Kuva: YLE yle tv1

Värien tulkinta ristiriitaista

Mutta voisiko väreistä oikeasti olla apua tiukan treenin aikana? Vai onko värien psykologia pelkkää humpuukia? Väreissä kun ei ole tieteellisesti tutkittu olevan mitään fysiologisia ominaisuuksia, jotka välittyisivät ihmisiin. Värien fyysisiä vaikutuksia koskevien tutkimusten tulokset ovat vuosien saatossa osoittautuneet hyvinkin ristiriitaisiksi.

Silti värit vaikuttavat meihin. Punainen sytyttää voittajafiiliksen, keltainen antaa energiaa, vihreä tasapainottaa - tai näin meille ainakin uskotellaan - ja musta antaa uhkaavan vaikutelman. Onpa värien jopa väitetty vaikuttavan sydämen rytmiin ja aivosähkötoimintaan.

Eniten olen tähän mennessä vetänyt maasta vaaleanpunaisessa treenipaidassa!

Siispä lähdin ihan omasta uteliaisuudestani kokeilemaan, olisiko värikkäistä treenivaatteista apua lihasmassan ja -voiman kasvattamisessa. Seuraavassa muutamia havaintojani:

Huomasin heti alkuun, että treeni kulki ärhäkämmin, kun yllä olivat värikkäät, kuviolliset treenihousut. Eniten koko projektin aikana vedin maasta vaaleanpunaisessa treenipaidassa. Tutkijat tosin ovat todenneet vaaleanpunaisen värin saavan ihmisen mielessä aikaan vain vähän aktivoitumista ärhäkkään suuntaan. Vaaleanpunaista väriä käytettiin koemielessä Yhdysvalloissa 70- ja 80-luvuilla, kun värien vaikutusta hyökkäävyyteen tutkittiin rangaistusvankiloiden eristysselleissä.

Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton
Vaaleanpunaisessa treenipaidassa jaksoin nostaa eniten. Ruipelolle lihakset -projektin koekaniini Minna Dufton Kuva: YLE yle tv1

Eniten värit tuntuvat kuitenkin vahvistavan yksilön imagoa. Heti, kun vaihdoin vanhat farkkuni neonvärisiin graffitikuvioisiin leggingseihin, alkoi yksi jos toinenkin kysellä, että mikäs minuun oli oikein mennyt.

Olinko muuttunut ihmisten silmissä jollain lailla tosissaan otettavaksi liikkujaksi vai vihjailiko ympäristö, että näytin fitness-idiootilta? Olipa miten oli, minuun suhtauduttiin nyt aivan eri tavalla kuin entisissä yksitoikkoisissa ja -värisissä vaatteissani.

Onnenväreistä tutkimustuloksia

Monet oikeat urheilijat tunnustavat luottavansa onnenväriin. Ja onpa onnenvärillä tutkittu olevan jotakin oikeaa merkitystäkin. Mm. Kölnin yliopiston psykologian laitos tutki muutama vuosi sitten, miten onnenväri tai -esine voi lisätä henkilön uskoa omiin kykyihinsä. Itse laskisin omakseni nyt tuon vaaleanpunaisen, vaikka oikeaksi urheilijaksi minua ei voi koskaan laskeakaan.

Mutta onko värien vaikutus itse väreissä vai niiden sävyissä, muodossa, kuva-aiheessa vaiko peräti näiden yhdistelmissä? Värikkäiden treenivaatteiden maailmaan Ruipeloa opasti Minna Walther-Haaksikari:

Kasvaako toimittajan haba? Katso Prisma Studion Ruipelolle lihakset ke 16.9. TV1 klo 20.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua