Hyppää pääsisältöön

Vastavärit

Alex Ross Perry ja Carlen Altman elokuvassa The Color Wheel
Alex Ross Perry ja Carlen Altman Alex Ross Perry ja Carlen Altman elokuvassa The Color Wheel the color wheel

Katsojien ja kriitikoiden mielipiteitä jakanut Alex Ross Perryn mustahko komedia sisarusten automatkasta.

Sisko ja veli vinoilevat toisilleen jatkuvalla syötöllä ja kohtaavat kiusallisia sosiaalisia tilanteita automatkalla. Siskon tavarat pitää hakea pois entisen miesystävän kotoa, ja veljeä tarvitaan kuljettajaksi ja tueksi.

Alex Ross Perryn ohjaama Vastavärit perustuu Perryn ja hänen vastanäyttelijänsä Carlen Altmanin yhdessä kirjoittamaan dialogiin sekä hankalien ja ei erityisen rakastettavien roolihahmojen katsojassa synnyttämiin vaihteleviin tunnereaktioihin. Se myös leikittelee fiksuna itseään pitävän nuorisosatiirin kliseillä kuten banaaleissa valkokaulustöissä mätänevillä ”menestyjillä”, vanhojen koulutovereiden vaivaannuttavilla jälleennäkemisillä ja Yhdysvaltain suurkaupunkien ulkopuolella vaanivalla suvaitsemattomalla ja perverssillä uskovaiskulttuurilla, johon jumalattomat kaupunkilaiset törmäävät matkalla halki maaseudun.

16-milliselle mustavalkofilmille kuvattu elokuva näyttää visuaalisesti oppilastyöltä, ja opiskelijamaisia ovat myös tahallisen (?) amatöörimäinen näyttelijätyö ja tarinan aihe: älykäs mutta hapan ja epäsosiaalinen alisuoriutuja ja epärealistisia unelmia elättelevä työtön mediamaisteri kolisevat kulmikkaasti vastakkain ja kuitenkin samalla ymmärtävät toisiaan. Kumpikin on ihmisenä riittämätön menestystä ja mielenkiintoista elämää tuputtavan kulttuurin mittapuulla. Edellinen ei tiedä, mitä hänestä tulee isona, ja väittää olevansa tyytyväinen tähän asiaintilaan, vaikka naamasta sitä ei arvaisi. Jälkimmäinen tietää tarkalleen, mutta on sitäkin epävarmempaa, voiko hän saavuttaa sitä.

Seuraavalla viikolla nähdään Perryn vuonna 2014 valmistunut elokuva Hei kuule Philip(Listen up Philip).

  • Vastavärit (The Color Wheel), USA 2011. O: Alex Ross Perry. N: Alex Ross Perry, Carlen Altman

Alex Ross Perryn elokuvat saivat tv-ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin aikaan Teemalla syyskuussa 2015.

Lue lisää:

Hei kuule Philip

Alex Ross Perryn draamakomedia newyorkilaisen kirjailija-älykön vaikeasta työstä, hankalista ihmissuhteista ja pohjattomasta narsismista.
keskiviikko 24.3. klo 22.00

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa