Hyppää pääsisältöön

Minä ja metsä

Vietin koko kesälomani luonnossa. Vuorilla, merellä, metsässä, mökillä. Oli paras loma ikinä.

Tämä oli tietoinen valinta. Edelliskesänä ravasin festareilla ja kissanristiäisissä, oli koko ajan kaikkea kivaa tekemistä. Silti töihin palatessa olin valmiiksi väsynyt. Niinpä tänä kesänä päätin toisin. Välttelin kaikkia tapahtumia missä on paljon ihmisiä, kävin kaupungissa vain kääntymässä. Vaelsin metsissä ja meloin merellä. Mässäilin mustikoilla. Vietin aikaa yksin.

Palasin elokuussa töihin rehellisesti latautuneena ja rentoutuneena. Ymmärsin, miten tärkeää luonnossa rauhoittuminen on henkiselle hyvinvoinnilleni.

Minttu vaeltamassa Pohjois-Norjassa
Minttu vaeltamassa Pohjois-Norjassa Kuva: Yle/Minttu Heimovirta vaeltaminen

Japanissa metsä nähdään lääkkeenä

Kiinnostuin selvittämään aihetta tarkemmin. Luin tutkimuksia metsän vaikutuksista ja vaikutuin. Yllä näkyvään inserttiin kokosin oleellisimmat faktat.

Japanissa luonnon terveyshyödyt on otettu jo tosissaan, siellä ihmiset käyvät metsäkylvyissä tervehtymässä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kolme päivää ja kaksi yötä metsässä vaikutti positiivisesti kehon puolustusjärjestelmään vielä 30 päivän jälkeen! Eli yksi mökkiviikonloppu kuukaudessa olisi terveyden kannalta tosi hyvä juttu.

Luontolääke on kuin veisi auton vuosihuoltoon. Sillä voi ennaltaehkäistä hajoamista ja korjata jo aiheutuneita säröjä.

Kivellä on saniaiset saparoina
Kivellä on saniaiset saparoina Kuva: Yle/Minttu Heimovirta sammal

Verenpaine alenee, mielikuvitus riehuu

Itselleni metsäily on mieluisa lääke, olen muutenkin luontoihminen. Rakastan metsän tuoksua ja sammaleen tuntua sormissa. Jään katsomaan eläinten touhuja tunneiksi. Aivoissani ei surraa epämiellyttävät kelat vaan hiljaisuus. Alan huomioida ympäristöäni eri silmin.

Luonnossa mielikuvitukseni lähtee aivan lapasesta. Näen joka puolella tarinoita. Kivestä, joka halusi saniaissaparot. Keijusta, joka totesi rahkasammaleen parhaaksi patjaksi, palleroporonjäkälän huonoimmaksi. Lintujen laulukilpailusta, Voice of Forest, jonka voitti satakieli, mutta korppi ajoi sen katkerana metsästä. Oikukkaasta merenneidosta, jonka Ahti muutti suutuksissaan merileväksi. Nyt se yrittää saada ihmisiä liukastumaan rantakallioilla.

Minttu Nuuksion kansallispuistossa
Minttu Nuuksion kansallispuistossa minttu heimovirta

Pieni tyttö sisälläni hyrisee tyytyväisenä.

Mitä sinulle tapahtuu luonnossa?

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän