Hyppää pääsisältöön

Mitäköhän Juha Sipilä tänään sanoo? Juomapeli kertoo, onko puheessa uusia avauksia

Pääministeri puhuu keskiviikkona TV1:ssä Suomen taloudesta. Mutta eikö siitä ole jo puhuttu monta kuukautta?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). // Kuva: EPA / Stephanie Lecocq

Kansalaiset, medborgare! Pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) on nyt niin painavaa sanottavaa, että hän haluaa sanoa sen television primetimessä. Etukäteen on kerrottu ainoastaan, että Sipilä aikoo puhua ”Suomen talouden tilasta ja uudistuksista”.

Hmmm, eikö juuri näistä aiheista ole puhuttu Sipilän ja muiden ministereiden suulla jo aika monta kuukautta? Pitikö oma tv-puhekin saada? Jos tuntuu, että puhe taloudesta ja uudistuksista on jo kuultu moneen kertaan, viihdytä itseäsi tänä iltana YleX:n Sipilä-juomapelillä.

Säännöt ovat seuraavat: virittäydy tänään TV1:n ääreen kello 21.05 ja ota aina kulaus valitsemaasi juomaa, kun Sipilä sanoo jotakin oheisessa listassa mainittua. Kun puhe päättyy kello 21.20, kurkusta alas kaatamasi juoman määrä paljastaa, oliko Sipilän puhe täysin ennalta arvattava vai oliko pääministerillä aivan uusia terveisiä.

”Talkoot.”

Kielitoimiston sanakirjan mukaan talkoot ovat esimerkiksi kyläkunnan vapaaehtoinen ja palkaton työntekotilaisuus, johon liittyy tavallisesti kestitys. Hallituspuolueiden retoriikassa talkoot näyttävät tarkoittavan sitä, että etuja leikataan valtiontalouden tasapainottamiseksi.

”Suomen erittäin huonon taloudellisen tilanteen takia…”

Suomen talous ei ole vieläkään toipunut kunnolla vuoden 2008 romahduksesta. Sipilän hallituksen tavoitteisiin kuuluu valtion velkaantumisen lopettaminen ja työllisyyden lisääntyminen.

”Kaikkiin sattuu.”

Sipilän hallitus haluaa leikata valtion menoja ja työn hintaa. Viesti on ollut, että kaikkiin sattuu, kun leikataan. Jotkut, kuten pienituloiset, ovat tosin olleet sitä mieltä, että joitakin sattuu enemmän kuin toisia. Sipilä on itsekin myöntänyt, etteivät hallituksen kaavailemat leikkaukset ole yhtä kipeitä kaikille.

”Yhteiskuntasopimus.”

Yhteiskuntasopimus oli Sipilän antama nimi sille, että työntekijät ja työnantajat sopisivat eräistä tavoitteista, jotka hallitus oli oikeastaan itse asettanut. Yhteiskuntasopimusta ei syntynyt, minkä jälkeen hallitus päätti itse leikata esimerkiksi ylityö- ja sunnuntailisiä sekä lomia. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kutsui tätä yhteiskuntasopimus 2.0:ksi.

“Ei helppoja ratkaisuja.”

Hallitukset muistavat yleensä empaattisesti kertoa, että ratkaisut eivät ole helppoja.

Mutta...

”...hallituksella ei ollut muita vaihtoehtoja.”

Sen jälkeen kun yhteiskuntasopimus kaatui, hallitus on tiedotuksessaan korostanut, että sen on pakko tehdä kiristyksiä. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan hallitus on ”joutunut” etsimään toimia yksikkökustannusten alentamiseksi viidellä prosentilla.

“Vastuunkanto.”

Kun hallitus “joutuu” tekemään leikkauksia tai muita epäsuosittuja päätöksiä, sitä kutsutaan yleensä vastuunkannoksi. Mahdollista on myös syyttää aiempia hallituksia siitä, ettei mitään tehty. Tämä sopii keskustalle, joka oli edellisellä hallituskaudella oppositiossa.

“Tasa-arvo.”

Kukapa ei olisi tasa-arvon asialla. Tosin hallituksen työelämätiukennusten on sanottu iskevän erityisesti matalapalkkaisille, naisvaltaisille aloille, kuten terveydenhuoltoon.

”Vetoan kaikkiin suomalaisiin.”

Palkansaajajärjestöt ovat raivoissaan siitä, että hallituksen kiristykset ovat pakottavaa lainsäädäntöä, eli työehtosopimuksissa ei saa sopia paremmista ehdoista kuin hallitus päättää. Siksi palkansaajat pitävät perjantaina Helsingissä ison mielenilmauksen. Sipilä saattaa vedota mielenosoittajiin, jotta protestointi pysyy rauhallisena. Hallitus myös varmasti toivoo, ettei mielenilmauksia ja lakkoja tulisi enää lisää.

”Hyvinvointivaltion pelastaminen.”

Kaikki rakastavat hyvinvointivaltiota. Sen puolustamisesta puhuminen kannattaa aina.

”Suomi kuntoon.”

Sipilän retoriikkaan on kuulunut koko vuoden ajan sanapari Suomi kuntoon. Se oli myös keskustan vaalislogan kevään eduskuntavaaleissa.