Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Tapio Tuomelan puheenvuoro

Säveltäjä Tapio Tuomela.
Säveltäjä Tapio Tuomela. Kuva: Yle/Sandra Saulo tapio tuomela

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 16.9.2015 vuorossa oli säveltäjä Tapio Tuomela.

Tilaa musiikkia!

Hyvä kuulija, kuulut varmaan johonkin yhteisöön, jolla on tapana juhlistaa tilaisuuksiaan musiikilla. Mitä jos tilaisitte kerran uutta taidemusiikkia? Mutta eikö tilaaminen ole tolkuttoman kallista?
Oman (ja kollegapiirini) kokemuksen perusteella partituuria kirjoittavalta ammattisäveltäjältä voi ostaa työ- ja apurahatilanteesta riippuen yhden kuukauden työaikaa reilulla tonnilla.

Säveltäjä Tapio Tuomela pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 16.9.2015.
Säveltäjä Tapio Tuomela pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 16.9.2015. Kuva: Yle/Sandra Saulo tapio tuomela

Toinen paikka, jossa musiikki alkaa olla must, on kotisivut. Onko yhteisölläsi nettisivu, jolla ei vielä ole musiikkia?

Mittatilaustyönä tilaajan toiveisiin räätälöity musiikki antaa nettisivulla kävijälle terävämmän kuvan kuin metritavaralla täytetty tila. Uusi musiikki, erilainen soundi vangitsee, se profiloi, auttaa erottumaan.

Musiikin synkronoiminen kuvaan vaatii ammattitaitoa, niinkuin luonteva musiikillinen kerrontakin. Eräs kollegani sanoo, että vaatii enemmän taitoa panna nuotteja peräkkäin kuin päällekkäin, niin että jatkumosta tulee mielekäs.

Kun sitten tilaat, tilaa ammattilaiselta ja tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Silloin on vielä varaa valita useammasta tekijästä.

Voit kartoittaa tekijäkuntaa säveltäjäjärjestöjen nettisivuilta tai MusicFinlandin sivuilta ja digitoidusta nuotistosta. Linkkien takana aukeaa soittonäytteitä ja säveltäjien kotisivuja, joilla pitäisi olla myös yhteystiedot. Säveltäjät toimittavat mielellään myös teosnäytteitä kuultavaksi. Moni meistä on otettu jo kiinnostuksesta, vaikka esitystä tai tilausta ei tulisikaan.

Tutustu itse, älä luota kuulopuheisiin vaan omaan kuuloon. Sika pääsee säkistä kun tuot sen levylautaselle.

Varaa valintaan aikaa. Elävä säveltäjä jonka tunnet voi toteuttaa villeimmätkin musiikilliset toiveesi. Tai jos et osaa niitä kertoa, hän keksii ne!

Rikastutetaan toisiamme, kaikki me jotka rakastamme musiikkia!

Tapio Tuomela

#sibelius150 #ajassasoi

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua