Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Tapio Tuomelan puheenvuoro

Säveltäjä Tapio Tuomela.
Säveltäjä Tapio Tuomela. Kuva: Yle/Sandra Saulo tapio tuomela

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 16.9.2015 vuorossa oli säveltäjä Tapio Tuomela.

Tilaa musiikkia!

Hyvä kuulija, kuulut varmaan johonkin yhteisöön, jolla on tapana juhlistaa tilaisuuksiaan musiikilla. Mitä jos tilaisitte kerran uutta taidemusiikkia? Mutta eikö tilaaminen ole tolkuttoman kallista?
Oman (ja kollegapiirini) kokemuksen perusteella partituuria kirjoittavalta ammattisäveltäjältä voi ostaa työ- ja apurahatilanteesta riippuen yhden kuukauden työaikaa reilulla tonnilla.

Säveltäjä Tapio Tuomela pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 16.9.2015.
Säveltäjä Tapio Tuomela pitää Suomen säveltäjien puheenvuoron Kantapöydässä 16.9.2015. Kuva: Yle/Sandra Saulo tapio tuomela

Toinen paikka, jossa musiikki alkaa olla must, on kotisivut. Onko yhteisölläsi nettisivu, jolla ei vielä ole musiikkia?

Mittatilaustyönä tilaajan toiveisiin räätälöity musiikki antaa nettisivulla kävijälle terävämmän kuvan kuin metritavaralla täytetty tila. Uusi musiikki, erilainen soundi vangitsee, se profiloi, auttaa erottumaan.

Musiikin synkronoiminen kuvaan vaatii ammattitaitoa, niinkuin luonteva musiikillinen kerrontakin. Eräs kollegani sanoo, että vaatii enemmän taitoa panna nuotteja peräkkäin kuin päällekkäin, niin että jatkumosta tulee mielekäs.

Kun sitten tilaat, tilaa ammattilaiselta ja tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Silloin on vielä varaa valita useammasta tekijästä.

Voit kartoittaa tekijäkuntaa säveltäjäjärjestöjen nettisivuilta tai MusicFinlandin sivuilta ja digitoidusta nuotistosta. Linkkien takana aukeaa soittonäytteitä ja säveltäjien kotisivuja, joilla pitäisi olla myös yhteystiedot. Säveltäjät toimittavat mielellään myös teosnäytteitä kuultavaksi. Moni meistä on otettu jo kiinnostuksesta, vaikka esitystä tai tilausta ei tulisikaan.

Tutustu itse, älä luota kuulopuheisiin vaan omaan kuuloon. Sika pääsee säkistä kun tuot sen levylautaselle.

Varaa valintaan aikaa. Elävä säveltäjä jonka tunnet voi toteuttaa villeimmätkin musiikilliset toiveesi. Tai jos et osaa niitä kertoa, hän keksii ne!

Rikastutetaan toisiamme, kaikki me jotka rakastamme musiikkia!

Tapio Tuomela

#sibelius150 #ajassasoi

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua