Hyppää pääsisältöön

Tunteella miehistä ja eroista

Parvelainen Jarmo
Parvelainen Jarmo white room

Ulkopuolisten puuttuminen toisten avioeroon on aina hiukan arveluttavaa. Parisuhde ja sen tila - sehän on aikuisten keskiväinen asia eikä kuulu muille. Ohjelmassa kuitenkin parvi tarttui aiheeseen. He olivat osin avuksi, mutta Anne teki päätöksen erosta itse. Parven jäsen Jarmo, joka ei ollut tässä jaksossa mukana, kokee sympatiaa avioeroissa miestä kohtaan.

Terveisiä kartanosta yksiön lattialle


Katsoin Annen tarinan. Hiukseni nousivat pystyyn. Parvi on Annen ympärillä huvilassa, kynttilät lepattaa, päähenkilö itkeskelee muhkeassa nojatuolissa ja haluaa tulevan ex-miehensä muuttuvan paremmaksi mieheksi. Ex-mies asuu tyhjässä yksiössä lattialla patjan päällä. Kaikkensa antaneena. Hirveää.

Eikö yksikään parven jäsen pohdi, ovatko puolisot pohtineet niinkin arkisia asioita kuin omaisuuden jakaminen tasa-arvoisesti? Merkitseekö tasa-arvo sitä, että ex-rouva asuu kartanossa iiiihanassa kodissa, ja mies asuu kolkon yksiön lattialla?

Olen toiminut miesten eroryhmäohjaajana. Nähnyt niiden vuosien aikana lukemattomia ex-miehiä. Nämä miehet ovat antaneet entiselle vaimolleen omaisuutensa, asuvat samaan tapaan kuin Annen ex-mies patjalla lattialla. Osa on yrittänyt masentuneena itsemurhaa. Osa käy yhä ulkoiluttamassa pariskunnan yhteistä koiraakin entisessä kodissaan palvellakseen eron ottanutta kumppaniaan. Osa ei ikinä saa takaisin terveyttään, itsetuntoaan.

Osa kärsii ilman lapsia, toivoo näkevänsä edes vilauksen heitä äidin kiellettyä isältä kaikki yhteydenpidot lapsiin.

Minua järkytti erityisesti parvilaisen Martin äkkijyrkkä asenne eroaviin vanhempiin. Poikki, pinoon ja äijä ulos. Mistä tuollainen julmuus eroavaa miestä kohtaan syntyy? Itsevihasta? Uskonnosta?

Ok. Minullakin on ennakkoasenteeni. Epäilinkin omalla FB sivullani etten pysty kirjoittaa tästä Annen tarinasta objektiivisesti, vaan kiihdyn, tunnen kauhua, itken sisältä. Kyllä. Näin kävi. Raivoan. Ehkä oli hyväkin etten ollut tässä parvessa mukana vaikka tapahtui hyvääkin.

Olin ennakkoon varma että parvin äkkijyrkältä kuulostava feministi Elina olisi ärsyttänyt minua eniten. Olin varma että juuri hän saa minut heittämään teeveen pihalle. Olisin teroittanut murhaavan kynäni tähän tekstiin ja suunnannut kärjen Elinaan, ärsyttävään feministiin. Mutta olin väärässä. Hän vaikutti varsin järkevältä ja kehittyneeltä ehdotuksineen. Hän ehdotti että vanhemmat pitäisivät yhdessä huolta lapsistaan. Näin kävikin. Erosta huolimatta he päättivät huolehtia lapsista yhdessä.

Neljän kuukauden jälkeen näin katkelman "onnellisista" eronneista ihmisistä jotka huolehtivat lapsistaan yhdessä vuoroviikoin. Tästä jäi hyvä tunnelma. Teki mieli hymyillä. Kaunista. Lapset oli asetettu erossa vanhempien etuoikeuksien edelle. Hyvä.

Jarmo, parven jäsen, mutta ei tässä parvessa.

 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.