Hyppää pääsisältöön

Crossoverilla rukousövereihin ja jouluksi kotiin

Tarja Turusen levyn kansikuva.
Tarja Turusen levyn kansikuva. tarja turunen
Missä olit silloin, kun koko maailma sai tietää Nightwish-yhtyeen ja Tarja Turunen teiden erkanemisesta? Kuinka ollakaan, tapahtumasta tulee pian kuluneeksi jo kymmenen vuotta. Turunen tekee nyt klassisen musiikin soolodebyyttinsä uudella "Ave Maria – En plein air" -levyllään.

Itselleni tulee Turusesta mieleen talvi – olivathan hänen ensimmäiset kaksi soololevyään ensin joululevy ja sitten kokonaisuus nimeltä "My winter storm". Jos sopraano esittää tulevalla Euroopan kirkkokiertueellaan levylle päätynyttä omaa Ave Mariaansa, sen parista voisi keinahdella helposti Lumiukko-teema Walking in the Airin säveliin. Kyllähän levy on muutenkin hieman talvihenkinen. Sen seuraksi voisi helposti kuvitella sytyttävänsä pari tuoksukynttilää.

Ennen Tarja Turusen omaa Ave Mariaa levyllä on kuitenkin 11 muuta kappaletta. Ydinkysymys onkin: miltä tuntuu kuunnella albumillinen saman tekstin toistoa? Onneksi pitkäsoiton kolmanneksi viimeinen palanen, säveltäjänä Michael Hoppé, vaihtaa yleismoodia pidemmällä sellosoolollaan, joten lievä ähkyn rajoilla käyminen tai draamallinen kuoppa eivät pahemmin häiritse.

Lyhyiden teosten sisällä on varsin vähän draamallista eläväisyyttä. Poikkeuksen tekee lämpöä hohkaava Astor Piazzolla, jonka perään on virkistävää kuulla suosituksi noussut Bach/Gounod-yhdistelmä tällä kertaa pelkän harpun säestämänä. Muutenkin säestyksiä kuuntelee mielellään, ja etenkin, kun Kalevi Kiviniemen käyttämät Seinäjoen Lakeuden ristin urut on miksattu järkevän bassovoittoisiksi.

Tarja Turusen kaltaisesti onnistuneita suomalaisia yhdistelmätaiteilijoita ei ole paljon. Verrokkina voisi pitää pian oman crossover-levynsä julkaisevaa Waltteri Torikkaa, vaikka tosin näiden julkaisujen ohjelmistopuoli ei paljon enempää voisi toisistaan erota. Ave Maria -levyllä Turunen on juurillaan lied-laulajana. Normaaleilla, metallipainotteisilla levyillään hän käyttää enemmän oopperallista ilmaisua. Nyt hän kannattelee tyylikkäästi pitkiä, harvatavuisia melodialinjoja ja saa levyn materiaalista varsin uskottavan pohjan kiertueellensa ja mitä todennäköisimmin klassisten joululaulujen vierelle vietäväksi.

"Ave Maria – En plein air", rukoustekstiin sävellettyjä kappaleita. - Tarja Turunen, sopraano, Kalevi Kiviniemi, urut, Marius Järvi, sello ja Kirsi Kiviharju, harppu. (earMUSIC, B012BTVTI4)

Kuuntele Uudet levyt 18.9.2015, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.