Hyppää pääsisältöön

Mitä ihmettä sinulle tapahtui, Nina Simone?

Nina Simone esiintyy
Nina Simone esiintyy Kuva: Netflix nina simone

Liz Garbusin mainio dokumentti What Happened, Miss Simone? kertoo miten ja miksi maailmanmaineeseen noussut tähti tuhosi uransa. Lähes miesmäisellä äänellä laulanut Nina Simone oli poikkeuksellisen lahjakas esiintyjä ja säveltäjä, jonka biiseistä muistetaan mm. Mississippi Goddam ja Baltimore.

Törmäsin Netflixin tarjonnassa mainioon, koskettavaan dokkariin. Kesäkuussa maailman teatteriensi-iltansa saanut Liz Garbusin ohjaama What Happened, Miss Simone avaa Nina Simonen (1933-2003) elämän traagista kulkua kuin sipulia kerros kerrokselta. Maailmanmaineeseen 60-luvun alussa noussut laulaja-pianisti-säveltäjä Nina Simone meni voimakkaasti mukaan mustien kansalaisoikeustaisteluun ja tuhosi kaupallisen uransa. Monelle muulle ei käynyt näin. Miksi?

Dokumentti alkaa vihjaavasti. Parin vuoden taukoa Afrikassa pitänyt Nina Simone saapuu lavalle Sveitsissä jazzfestivaaleilla ja alkaa vaivaannuttava tuijotuskilpailu yleisön kanssa. Myöhemmin hän keskeyttää soittamisen ja komentaa julmasti yleisön joukossa innostuksesta kurkottelevaa tyttöä istumaan alas. Poliittiseen aktivismiin Simone syöksyi maanisella kiihkolla ja kannatti väkivaltaista kapinaa.

Myöhemmin hän keskeyttää soittamisen ja komentaa julmasti yleisön joukossa innostuksesta kurkottelevaa tyttöä istumaan alas.

Dokumentin koukuttavin anti on Nina Simonen omintakeisten esiintymisten poikkeuksellisen pitkä näyttäminen. Varsinkin jos se on ”sairaskertomuksen” kannalta valaisevaa. Esitykset ovat intensiivisiä, ja niistä ei uskoisi, että uransa huipulla Simonella oli viha-rakkaussuhde soittamiseen. Hän vihasi soittamista, koska joutui esiintymään liikaa.

What happened miss simone?
What happened miss simone? Kuva: Netflix nina simone

Dokumentti kertoo taitavasti pidätellen Nina Simonen elämän vaiheista, aloittaen köyhästä lapsuudesta ja uran hankalasta alusta kapakkapianistina rasistisessa USA:ssa. Suuri rakkaus, ex-poliisi aviomies osoittautui väkivaltaiseksi hakkaajaksi, mutta myös taitavaksi manageriksi. Pikku hiljaa läheisten, mm. ex-miehen, tyttären Lisa Celesten ja bändikaverien kertoman kautta paljastuu, mikä piti Simonea kiinni kipeässä parisuhteessa ja mikä oli hänen panoksensa perhehelvettiin.

Perheidylli sortuu ja ura kokee mahalaskun. Garbusin dokumentissa päähenkilön kielteisiä puolia käsitellään sumeilematta, mikä erottaa tämän köykäisemmästä, melodramaattisesta tähtidokumenttigenrestä. Nina Simonen musiikki ei ehkä saa aivan ansaitsemaansa analyyttistä huomiota, koska fokus on elämäkerrassa.

Dokumentin loppupuoli onkin oikeastaan vapauttavaa katsottavaa, koska siinä kaikelle ahdistukselle ja epäonnelle löytyy selitys (jota en paljasta koska se on dokumentin yllätys). Ja jonkinlainen onnellinen loppukin löytyy - tai ainakin seestyminen. Ja muistetaan että kaikista vaikeuksista huolimatta Nina Simone levytti 60 levyä.