Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Minä pääkuva

Keskusteluja muusikoiden kanssa.

Noora Tommila murhaajan kengissä

Noora Tommila - henkilökuva 2
Noora Tommila - henkilökuva 2 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Kusivaurio, Dada Stunt Girl, Vittujengi, My Next Ex, Lowlife Philosophers ja Eleanoora Rosenholm. Näillä bändeillä on ainakin yksi yhteinen tekijä: Noora Tommila. Tommila on monipuolinen muusikko, joka selättää elämänsä pettymykset tekemällä niistä lauluja.

Noora Tommilalla oli teininä bändiasu, jossa luki Kusivaurio. Se oli hänen ensimmäisen bändinsä nimi. Tommila paukutteli siinä rumpuja, mutta homma kaatui pian siihen, ettei kukaan bändiläisistä osannut oikein soittaa. Tommilan into ei kuitenkaan sammunut. Hän oli jo pienenä haaveillut muusikon urasta. Hänen isänsä on muusikko ja siksi Tommilakin halusi olla.

Kusivaurion jälkeen Noora Tommilalla on ollut monenlaisia bändejä. Ensimmäisen keikkansa hän soitti anarkofeministisessa punkbändissä, jonka nimi oli Dada Stunt Girl. Usein bändin perustamiseen on liittynyt elämän käännekohta. Esimerksiksi himaräppibändi Vittujengi syntyi kolmenkympin kriisin keskellä ja My Next Ex –bändi perustettiin, kun parisuhde päättyi.

”My Next Ex –bändin avulla pystyi purkamaan angstia. Kaverilla oli sama tilanne ja olimme niin pettyneitä parisuhteiden päättymiseen. Bändissä oli ideana, että saa soittaa mitä tahansa soitinta. Siinä ei ollut mitään liiallisia sääntöjä. Bändi auttoi silloin, mutta enää en jaksa olla niin pettynyt.”

Noora Tommila - henkilökuva 4
Noora Tommila - henkilökuva 4 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Englanniksi on helpommin olla anonyymi

Noora Tommila kirjoittaa useimmiten englanniksi, sillä suomi tuntuu liian henkilökohtaiselta.

”Kun kirjoittaa suomeksi, se onkin sitten siinä: kaikki tajuaa sen heti. En voi mumista niin, ettei sitä ymmärtäisi.”

Tommila kirjoittaa englanniksi päiväkirjansakin. Niitä selaillessa saattaa syntyä ideoita lauluihin.

”En osaa kirjoittaa minulle tuntemattomasta aiheesta. Laulut ovat aika henkilökohtaisia. Haluaisin oppia kirjoittamaan mistä vaan, koska on niin tylsää aina kirjoittaa omakohtaisesti.”

Noora Tommila - henkilökuva 1
Noora Tommila - henkilökuva 1 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Murhailen viettelijättären roolissa

Parhaiten Tommila tunnetaan Eleanoora Rosenholm -bändin solistina. Eleanoora Rosenholm on fiktiivinen hahmo, jolla on monta roolia. Hän voi olla surullinen kotiäiti tai miehiä murhaileva viettelijätär. Monet laulujen sanoituksista ovat hyytävän hirveitä ja tarinat liikkuvat tervejärkisyyden rajamailla. Eleanoora Rosenholmin rooliin eläytyminen tuotti Tommilalle aluksi vaikeuksia.

”En ollut laulanut suomeksi juuri mitään ja yhtäkkiä minun piti laulaa niinkin rajuja sanoituksia. Samaistuminen alkoi studiossa. Studioäänitystä ohjattiin kuin teatteriesitystä ja kun menimme keikoille, laitoin aina tietyn mekon, joka kuului Rosenholmille. Sieltä se sitten tuli.”

Tommilaa hävetti aluksi se, että hän laulaa jonkun muun tekemiä lauluja. Hän ajatteli, että muusikon on itse osattava tehdä omat biisinsä.

”Yhtäkkiä olinkin itse laulamassa muiden biisejä. Se oli aluksi vähän hankalaa, mutta en olisi ikinä kokenut tätäkään, jos olisin ollut niin puritaani.”

Noora Tommila - henkilökuva 3
Noora Tommila - henkilökuva 3 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Unelmana oma soololevy

Tällä hetkellä hän työskentelee bändihommissa nuortentyöpajalla, valmistuu pian nuortenohjaajaksi ja keikkailee. Hänen tulevaisuuden haavenaan on tehdä oman soololevy. Aineistoa on jo kasassa, mutta punainen lanka puuttuu.

”En lähde väkisin vääntämään, koska en ole vielä varma, millaisen haluaisin siitä. Siitä voisi tulla liian sillisalaattilevy. Ei ihmiset halua sellaista, missä on suomea, englantia, acapellaa ja jotain mättömusaa. Täytyy löytää hyvä keskitie.”

Ennen soololevyä on muutakin luvassa: Lowlife Philosofersin levy ilmestyi vastikään ja Eleanoora Rosenholmkin pääsee taas vauhtiin ensi vuonna, kun yhtye julkaisee tuplalevyn.

Noora Tommila - henkilökuva 5
Noora Tommila - henkilökuva 5 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila
Noora Tommila - henkilökuva 6
Noora Tommila - henkilökuva 6 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila
 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.