Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Parin satasen peltoauto muuttuu helposti 1500 euron romupalkkioksi

Romuauto noudetaan pihasta.
Romuauto noudetaan pihasta. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Netin myyntipalstat ovat väärällään satasen, parin romuautoja. Sellaisen voi yleensä muuttaa helposti 1500 euron romutustodistukseksi, kunhan muistaa välttää pahimmat miinat.

1. Romun voi ostaa yksinomaan palkkion takia.

Jos auto ei ole ajokuntoinen, se ei ole yleensä este romupalkkiolle: Monet romuttajat hakevat auton ilmaiseksi sen nykyisestä sijainnista hinausautolla. Romun vastaanottajia löytyy täältä.

Kuusakosken romuttamo Vantaalla.
Autonraatoja Kuusakosken vastaanottopisteessä. Kuusakosken romuttamo Vantaalla. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

2. Romupalkkio voidaan maksaa vain henkilöautosta sen viimeiselle omistajalle.

Eli saadaksesi romupalkkion sinun pitää rekisteröidä ostamasi romu omiin nimiisi. Se on yhtä helppoa kuin tavanomainenkin autokauppa: romun myyjä täyttää rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan, jonka viet katsastuskonttorille saadaksesi kärryn nimiisi.

3. Rekisteristä jo poistetun auton ostaminen romupalkkion kuittaamiseksi voi olla järjetöntä.

Jotta saisit rekisteristä poistetun auton omiin nimiisi, auto pitäisi viedä rekisteröintikatsastukseen. Rekisteröintikatsastuksen läpäisy tarkoittaa sitä, että auto pitää tarvittaessa kunnostaa liikennekelpoiseksi. Lasku voi olla iso, jos kosla on mädäntynyt navetan takana viimeiset kymmenen vuotta ja se pitää hitsata ”leimalle”.

4. Tarkista ajoneuvon perustiedot netissä.

Sinulle kaupiteltavan auton mahdollinen rekisteristä poisto selviää Trafin sähköisestä palvelusta ”Ajoneuvon perustiedot”-dokumentista. Tällöin ajoneuvon perustietoihin on merkitty esimerkiksi ”rekisteristä poisto”.

Autoista tehtyä metallisilppua
Romuautoista tehdään metallisilppua. Autoista tehtyä metallisilppua Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Käytännössä kyse olisi pitkään liikenteestä poissa olleesta autosta. Vuoden 2007 marraskuun jälkeen auto ei ole voinut jäädä yksityishenkilön haltuun sen jälkeen, kun se on poistettu rekisteristä.

”Liikenteestä poistettu” –merkintä perustiedoissa tarkoittaa, että auto on rekisterissä, mutta se on tilapäisesti pois käytöstä.

5. Jos olet itse poistanut autosi rekisteristä, pääset kuittamaan romupalkkion ongelmitta.

Autoa ei tarvitse enää saada uudestaan rekisteriin, sillä nimesi löytyy nykyisen omistajan kohdalta.

6. Vaikka autossa ei olisi kilpiä, älä säikähdä.

Auto saattaa silti olla rekisterissä ja romupalkkio helposti kuitattavissa. Syy kilpien poistoon on toisinaan se, että omistaja haluaa säästää takapihalle jääneen romuauton vakuutusmaksuissa. Tarkasta Trafista, onko kilvetön auto rekisterissä.

Jos valmistenumero ei täsmää autossa ja papereissa, on tie pystyssä romupalkkion suhteen.

7. Varmista, että ostat sen auton, joka oli tarkoituskin ostaa.

Vertaa rekisteröintitodistuksen luovutusosassa olevaa valmistenumeroa auton rungosta löytyvään vastaavaan numero- ja kirjainsarjaan varsinkin, jos kilpiä ei ole.

Jos auton valmistenumero ei täsmää autossa ja papereissa, on tie pystyssä myös 1500 euron romupalkkion suhteen. Viimeistään romuttamolla huomataan, että auto ei ole se, jonka luulit ostaneesi.

8. Älä osta liian nuorta romuautoa.

Jotta saat palkkion, romutettavan auton pitää olla vähintään 10 vuotta vanha. Ikä lasketaan auton ensimmäisestä käyttöönottoajankohdasta.

9. Älä säikähdä, jos ajoneuvoveroja on maksamatta.

Aikaisemman omistajan laiminlyömä ajoneuvovero johtaa auton ajokieltoon siihen asti, kunnes rästit on kuitattu. Mutta verorästi ei ole ongelma, sillä voit ihan hyvin lähettää auton romutukseen hinausauton lavalla. Ei tässä ajelemaan olla lähdössä! Viimeisen omistajan ei ole pakko maksaa aikaisempien omistajien rästejä, jos ei halua ajaa autolla.

Trafi kyllä lähettää sinulle maksulapun aiemmista rästeistä, jos romu on liikennekäytössä, kun ostat sen. Mutta voit ilmoittaa Trafiin, ettet maksa aiempien omistajien rästejä - ja asia on sillä selvä.

Täydennetty 21.9. kohdalla 9, jossa kerrotaan verorästeistä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.