Hyppää pääsisältöön

Patria-syytteet nurin myös Sloveniassa

Slovenian entinen pääministeri Janez Janza
Slovenian entinen pääministeri Janez Janza Kuva: Yle, Mot janez jansa

Lahjussyytteet Slovenian pääministeriä, Janez Jansaa vastaan ovat rauenneet vanhentuneina. Jansa tuomittiin toissa vuonna kahdeksi vuodeksi vankilaan lahjusten vastaanottamisesta Patria-kauppojen yhteydessä. Kärsittyään puoli vuotta vankilatuomiotaan, Slovenian perustuslakituomioistuin löysi muotovirheen tapauksen tutkintaprosessista. Tapaus palautettiin Ljubljanan käräjäoikeuteen. Nyt tuomioistuin on päättänyt että tapaus on vanhentunut, ja syytteet raukeavat.

Viime kesäkuussa Patrian korkein johto vapautui lahjussyytteistä Turun hovioikeudessa. Tuomion mukaan näyttö lahjusten maksamisesta ei riittänyt. Vastaajille määrättiin pienet vahingonkorvaukset pitkittyneestä tutkinnasta. Tuomio on lainvoimainen. Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ei valittanut tuomiosta.

Loppujen lopuksi Patrian ja Slovenian välisessä alun perin 280 miljoonan kaupan tärkeistä osapuolista vain Patrian käyttämä itävaltalainen agentti Wolfgang Riedl joutui vankilaan. Hän sai kahden vuoden tuomion lahjusten välittämisestä Patrialta Slovenialaisille.

MOT: Totuus Patriasta (1.9.2008) paljasti miten kauppa syntyi.
MOT: Totuus Patriasta 2 (6.2.2012) päivitti tapahtumasarjan.