Hyppää pääsisältöön

Rankkaa keskustelua Docventuresissa – koomikko Ali Jahangiri saa tappouhkauksia viikoittain

Koomikko ja radiojuontaja Ali Jahangirin mukaan vihapuhetta pitäisi kutsua urpopuheeksi.

Yle Puheen juontaja ja stand up -koomikko Ali Jahangiri kertoi keskiviikkona 16. syyskuuta esitetyssä Docventures-ohjelmassa, että hän sekä Ali ja Husu -radio-ohjelmaa Jahangirin kanssa juontava Abdirahim Hussein saavat tappouhkauksia joka viikko. Jahangirin mukaan hän ja Husu vertailevat lähetyspäivänä, kumpi on saanut innovatiivisemman tappouhkauksen.

Uhkauksista huolimatta Jahangiri kannattaa sananvapautta voimakkaasti. Hänen mukaansa sananvapautta ei ole, jos siihen liittyy myös sananvastuu. Jos vihapuhe – tai kuten Jahangiri asian ilmaisee, urpopuhe – pysyy vain puheena, hän ei jaksa kohottaa kulmakarvojaan.

- Siihen asti, kun se ei tule ovesta sisään, Jahangiri sanoi.

Studiossa käyty keskustelu pohjautui sananvapaus-teemaan. Illan elokuvana nähtiin tanskalaisen Mads Brüggerin ohjaama The Red Chapel -dokumentti Pohjois-Koreasta. Dokumentin asetelma on herkullinen: Brügger raahaa kaksi Etelä-Koreasta Tanskaan adoptoitua koomikkoa, joista toinen on vammainen, esiintymään tuomaan omaa kulttuuriaan Pohjois-Koreaan – eli diktatuuriin, jossa ei ole sananvapautta. Dokumentissa väitetään, että Pohjois-Koreassa vammaiset lapset tapetaan tai lähetetään leireille.

Artikkelin pääkuvan kautta voi katsoa The Red Chapel -dokkarin ja alta elokuvan pohjalta käydyn studiokeskustelun, jossa Rikun, Tunnan ja Jahangirin mukana keskustelussa on ex-kansanedustaja James Hirvisaaren avustajana toiminut bloggaaja Helena Eronen.

Lue myös:

Farkut kielletty mutta kannabis laillista - katso Docventuresin faktakooste Pohjois-Koreasta

Missasitko ensimmäisen Docventures-jakson? Katso palkittu Edward Snowden -dokumentti täältä

Docventures-kaksikko koulii turvapaikanhakijoista startup-yrittäjiä: “Maahanmuutto on aivotuontia”

Urheilupropagandaa ja salaliittoteorioita: Docventuresin kolmas kausi on täynnä "kovia leffoja ja hyvää keskustelua"