Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Uusi Vallisaari - näin perustetaan rauhan saaret Helsingin edustalle

Vallisaari
Täten julistan Vallisaaren rauhan saareksi. Vallisaari Kuva: Kalle Kaitala vallisaari

Nyt ne ovat meidän: Vallisaari ja Kuninkaan saari. Reittiliikenne entisille suljetuille saarille alkaa nyt lauantaina. Mutta tallaammeko me luontoa rakastavat kaupunkilaiset vuosikymmeniä rauhassa kasvaneen saaren herkän luonnon jalkoihimme? Minna Joenniemi vieraili viime syksynä ennakkoon lumoavilla saarilla ja laati ehdotuksen niiden suojelemiseksi. Se sisältää rauhanneuvotteluja, ja Helsingin julistamisen maailman luontopääkaupungiksi.

Vallisaari
Olet nyt tässä. Vallisaaressa. Laivat tulevat Kauppatorilta tähän. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Artikkeli on julkaistu viime syksynä.

Olisi voinut luulla, että nyt on ämpäreitä jaossa. Sain jo toissa syksynä esimakua siitä, miten ahnaasti ihmiset haluavat Vallisaareen ja sen naapuriin Kuninkaansaareen. Puolustusvoimilta saaret hoidettavakseen perinyt Metsähallitus sekä Open House Helsinki järjestivät varhain sunnuntaiaamuna matkan suljetuille sotilassaarille. Olin jonossa noin sadas, joka ei mahtunut laivaan. Pettyneitä oli tuplasti enemmän.

Vallisaari
Tunteikas turisti koskettaa luontoa. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Tämä on satumaisempi paikka kuin kuvittelin, ja kohta tänne pääsee laivalla kerran tunnissa.

Mutta nyt olen tässä! Halaan onnesta lehmusta Vallisaaren sydämessä. Tämä on satumaisempi paikka kuin kuvittelin, ja kohta tänne pääsee laivalla Kauppatorilta kerran tunnissa.

Vallisaari
Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat Suomenlinnaa suurempi kokonaisuus. Yleiskaavassa lisärakentamista on tulossa Vallisaaren kylään eli sen koillisosaan, johon rakennetaan vierasvenesatamakin. Vallisaari Kuva: WSP Finland vallisaari

Uusi emäntä, Metsähallitus, suunnittelee aallonmurtajan yhdistämistä saarista "kestävän luontomatkailun ja uuden luonnosta hyvinvointia ammentavan kaupunkikulttuurin keidasta". Metsähallituksen luontopalvelut tilasi maankäytön yleissuunnitelman WSP Finlandilta, joka käytti alikonsulttinaan Verstas Arkkitehteja.

Saarten kehittäminen ja kaavoitusprosessi ovat yhä kesken. Nyt saa vielä luvan kanssa hetken nähdä niiden tulevaisuudesta päiväunia. On meneillään Uusi Vallisaari- työpaja, jonka järjestävät Metsähallitus sekä Helsinki Design Week, Uusi Kaupunki -kollektiivi ja Toimiva kaupunki.
Tässä Uusi Vallisaari -työpajassa on aiheena saaren henki, ja millaista toimintaa muotoilun ammattilaiset ja kaupunkilaiset haluaisivat saarelle, kun se avautuu.

Saaret suljettiin suurelta yleisöltä vuonna 1937, kun Vallisaaressa räjähti ruutitehdas. Räjähdyksestä on säilynyt Yleisradion ensimmäinen uutisreportaasi, jossa Palle eli Reino Hirviseppä haastattelee Kauppatorille rantautuneita räjähdyksen todistajia. Ruutitehdas paloi ja paukkui päiväkausia.

Neljä ehdotusta rauhan saarista

Vallisaari
Täydellinen antautuminen. Vallisaari Kuva: Erica Österlund vallisaari
Ehdotan taikasanaksi rauhaa.

Suljetuilla saarilla luonto on saanut rehottaa. On lehtoja, luhtia, kallio- ja linnoitusketoja ja poikkellisen paljon lehtimetsää. On lepakkoja, lintuja, perhosia, sudenkorentoja, viitasammakoita, harvinaisen paljon lajirikkautta. Luonto on haurasta. Siitä kertoo muun muassa kahden luonnonsuojeluyhdistyksen kommentit alueen asemakaavan suunnitteluun.

Haltioitumisen jälkeen monia Uusi Vallisaari -työpajassa alkaa pelottaa tulevan turistiräjähdyksen tuhovoima. Saarella vieraili työpajan aikana 70 turistin ryhmä, joka tuntui valtavalta, koska saarella on rajatusti teitä. Kaikki kulkevat samaa reittiä. Mutta ryhmä oli vain esimakua siitä, millaista turismia on tulossa. Kuinka tätä meiltä suojellaan?

Ehdotan taikasanaksi rauhaa. Mitä jos, Vallisaaren ja Kuninkaansaaren alue tulisi tunnetuksi lempinimellä "Rauhan saaret". Tässä neljä ehdotusta tulevaisuudesta, jossa saarista tulisi luontopääkaupungin sydän, jossa käytäisiin myös kansainvälisiä rauhanneuvottelua. Siellä talkoiltaisiin, roolipelattaisiin, tehtäisiin työtä, vietettäisiin hääyötä, mutta sieltä löytyisi myös kuoleman jälkeen rauha.

Vallisaari
Lentobensan tilalle olutta, aseiden tilalle rauhanvälitystä. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Ehdotus 1: Täällä sovittiin Syyrian rauhasta.

Mitä, jos entisistä ruutikellareista ja asevarastoista tehtäisiin rauhanvälityksen saleja.

Täten julistan Vallisaaren ja Kuninkaansaaren Suomen toiseksi demilitarisoiduksi alueeksi! Ahvenanmaa on ollut sotilaallisesti koskematon jo vuodesta 1856, eli Krimin sodan päättymisestä lähtien. Sen itsemääräämisoikeus ja puolueettomuus ovat ratkaisumalleja, joilla on vientiä. Niistä voi olla suomalaisena ylpeä. Kuten myös siitä, että suomalainen on voittanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Vallisaari
Asevarastosta baariksi Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Suomesta puhuttiin vielä hetki sitten tulevana rauhanvälityksen suurvaltana. Mitä, jos Vallisaaren entisistä ruutikellareista, luolista ja asevarastoista tehtäisiin nobelisti Martti Ahtisaaren kunniaksi kansainvälisen rauhanvälityksen saleja. Neuvottelujen ajaksi osa saaresta suljettaisiin. Luonto lepäisi. Mutta rauhansovittelusta ei välttämättä olisi haittaa yleissuunnitelmassa saareen kaavailulle ravintolatoiminnalle. Sovittelijoidenkin pitää syödä. On myös olemassa ihmisiä, jotka haluaisivat tulla viettämään iltaa tai häänsä paikaan, jossa sovittiin vaikkapa Syyrian rauhansopimus.

Vallisaaren yleissuunnitelma
Haluatko mennä naimisiin paikassa, jossa sovittiin Syyrian rauha? Vallisaaren yleissuunnitelma Kuva: Verstas arkkitehdit vallisaari

Voisiko lempinimi Rauhan saaret välittyä myös turistien tapaan käyttäytyä täällä? Turistit joutuvat joka tapauksessa harjoittamaan itsehillintää. Vallisaaren eteläkärkeen heitä ei päästetä, koska siellä on huonokuntoisia linnoitusrakenteita. Metsähallituksen suunnitelmissa saaresta tulee aktiivisen tekemisen paikka, jossa järjestetään jo nyt ja jatkossakin talkoita. Talkoot on yksi rauhankasvatuksen muoto.

Vallisaari
Aleksanterin patteri on Vallisaaren korkeimmalla kohdalla. Inari Virkkala on yksi Uusi kaupunki -kollektiivin arkkitehdeista Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
vallisaari
Näiden ovien takana voi käydä salaisia neuvotteluja ja pitää konsertteja vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Luonnos Vallisaaren uudeksi vaakunaksi uusi kaupunki kollektiiivi
Vallisaari
Aineksia valmiina rauhansopimusten muistomerkkejä varten. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Kylttikin sen sanoo: tuleva työhuone Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Kahdenkeskeisiin keskusteluihin entinen venäläinen vessa Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Ehdotus 2: Järjestetään suuri larppaus!

Mitä jos Vallisaaresta tulisi myös fantasian saari?

VallisaariGame of Thrones-sarjan Tyrion Lannister (Peter Dinklage).
Luolissa voi tulla yllätyksiä vastaan, vaikka Valtaistuinpeli, eli Game of Thrones. Kuva: Erica Österlund, Yle/HBO

Missä Bilbo luuraa? Suomenlinnan puolella saarta vihreät kummut kätkevät sisäänsä ruutikellareita. Ne muistuttavat Taru Sormusten Herra -kirjoista tuttua hobittien kotikylää Kontua.

Metsähallituksen tilaamassa maankäytön yleissuunnitelmassa yhdeksi saarten erityisominaisuudeksi nimetään salaperäisyys. Miten sitä vaalitaan ja hyödynnetään? Mitä jos Vallisaaresta tulisi myös fantasian saari?

Vallisaari
Saarella on paljon erilaisia näyttämöitä. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Rauhaa ja kansainvälisen konfliktien ratkaisemista voi harjoitella roolipelaamalla. Larpausta käytetään pakolaisleireillä terapiamuotona sekä keinona tutustuttaa sotivat osapuolet toisiinsa.

Vallisaari
Saarella on paljon salaperäisiä luolia. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Itämeren rantoja kiersi tämän vuoden Baltic Warriors-tapahtuma, jossa roolipelin avulla 7 maassa osallistettiin poliitikkoja ja kansalaisia ratkomaan Itämeren saastumista. Metsähallituksen hyväksymässä yleissuunnitelmassa ehdotetaan, että saarista kehitettäisiin Itämeren piirin kohtaamispaikka, jossa säilytettäisiin konkreettisesti öljyntorjuntakalustoa, mutta jossa toimisi myös Itämereen liittyvä tutkijayhteisö. Saarilla myös kehitettäisiin kestävää rakentamista, kokeiltaisiin vaihtoehtoisia cleantech -ratkaisuja ja toimintamalleja. Niiden toimivuutta voi myös testata roolipelaamalla.

Vallisaaren yleissuunnitelma
Luolista voi tehdä sampanjaravintoloita, mutta myös peliluolia. Vallisaaren yleissuunnitelma Kuva: Verstas arkkitehdit vallisaari

Vallisaaren lanseeramisen fantasian saarena voisi tehdä 2017. Suomalaiset saivat järjestettäväkseen silloin scifi - ja fantasiakirjallisuuden suurtapahtuman, Worldconin. Suomen puolesta lobbasi kirjailija George R. R. Martin, jonka kirjasarjaan Tulen ja jään laulu perustuu tv-sarja Game of Thrones, eli Valtaistuinpeli. George R.R. Martinin esikoiskirjassa kaksi novellia sijoittuu Suomenlinnaan. Mitä jos kutsutaan hänet Worldconin aikoihin Vallisaareen, ja pantaisiin pystyyn Valtaistuinpeli täällä.

Uudessa yleissuunnitelmassa ruutikellareihin on visioitu ravintolaluolia, gallerioita, hotelleja, konserttitiloja. Niistä voisi myös tehdä myös peliluolia. Olisiko suomalaisella peliteollisuudella uteliaisuutta tulla kehittämään Vallissaarta? Peliluolat voisivat houkuttaa nuoria lähtemään ulos luontoon.

Vai miltä nuorten itsensä silmissä Vallisaari näyttää? Katso Hohtava Helsinki -projektin video.

Ehdotus 3: Tästä luontopääkaupungin uusi sydän!

Mitä jos Vallisaaresta tulisi alku Helsingin brändäämiselle luontopääkaupungiksi?

Videon on tehnyt ryhmä Helsingin Nuorisoasiankeskuksen Hohtava Helsinki -kesätyöprojektilaisia. Metsähallitus ja Helsinki Design Week kutsuivat heidät miettimään saaren tulevaa käyttöä nuorten näkökulmasta. Hohtava Helsinki -projektin videossa nuoret hävittivät suurimman osan linnostuksista, rakennuksista ja kylästä viipyilevästä, rauhallisesta seikkailuvideostaan. Pääosassa on luonto.

Vallisaaren yleissuunnitelma
Kylänraitti havainnekuvassa. Uutta ja vanhaa rakentamista. Vallisaaren yleissuunnitelma Kuva: WSP Verstas Arkkitehdit vallisaari

Vallisaaren koillis- ja itäosaan tulee vierasvenesatama, ravintolapalveluita, työtiloja, täydennysrakentamista, uutta arkkitehtuuria. Mutta toivottavasti Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa olisi kuitenkin enemmän perhosbaareja kuin baareja. Rauhan saaret voisivat olla myös uuden luontopääkaupungin uusi sydän. Luontopääkaupungista brändäytymistä on esittänyt Nuuksion kansallispuistossa sijaitsevan Suomen Luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi . Hän sanoi Ylen haastattelussa, että:

– Jos seisoo Helsingin Kauppatorilla ja piirtää 40 kilometrin ympyrän. Viiva alkaa saaristosta ja menee Porkkalanniemen kautta Nuuksioon, Petikon metsien kautta Sipoonkorven kansallispuistoon ja takasin saaristoon. En tiedä toista pääkaupunkia maailmassa, joka olisi kansallispuistojen ympäröimä.

Helsinki pitäisi brändätä maailman luontopääkaupungiksi

Vallisaari
Perhostutkimusta Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Kääpiä Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Sammalta Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Asutusta luonnon sylissä Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Rapuisa lampi Vallisaaren sisämaassa Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi arkktiehtuuri
Vallisaari
Näky Suomenlinnaan Aleksanterin patterin vallilta. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Lampi Vallisaaren kärjessä, jonne ei saa mennä. Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari
Vallisaari
Viimeinen matka Kuninkaansaareen Vallisaari Kuva: Minna Joenniemi vallisaari

Ehdotus 4. Täällä on viimeinen määränpää!

Vallisaari
Tuhkan paikka. Kuninkaansaaresta suunnitellaan hiljentymisen aluetta. Vallisaari Kuva: Inari Virkkala vallisaari

Kun kuolen, haluaisin tänne. Niin ison vaikutuksen Vallisaaren ja Kuninkaansaaren luonto ja linnoitukset minuun tekivät.

Arkkuni tulee olemaan työllistettyjen tekemä Pakilan työkeskuksenvalmistama, yksinkertainen ja edullinen puuarkku. Ja kun se on poltettu, tuhkat voisi ripotella Kuninkaansaaren rannalle.

Tämä neljästä ehdotuksestani realistisin, sillä yleissuunnitelmassa on jo varattu Kuninkaansaaren rannasta pala muistopaikaksi. Kappelikin suunnitelmasta löytyy.

Suomenlinnassa hoitokunta vastaa rakentamisesta ja korjaamisesta, ja vuokraa tiloja eteenpäin. Metsähallitus toimii toisin. Se vie eteenpäin ideoita, joille on olemassa toteuttaja, joka on valmis invesotinteihin. Luolia ja linnoituksia uuteen käyttöön ottaessa se tarkoittaa miljoonien investointeja.

Ehdotukseni ovat ideoita, joilla ei ole vielä toteuttajaa. Mutta työpajat ovat sitä varten, että unelmoida saa. Näin romanttisia haaveilivat Hohtava Helsinki -projektin nuoret.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri