Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Aikuisten hampaat huonossa kunnossa

Hammasmalli
Aiukuisten ikenet ja hampaat ovat huonossa kunnossa. Hammasmalli akuutti

Suomalaisaikuisten suussa muhii muihin pohjoismaalaisiin verrattuna eniten ongelmia. Suomalaisten suussa riittää reikiä ja tulehtuneita ikeniä, ja huolestuttavan monelta aikuiselta myös puuttuu hampaita. Parantuisiko tilanne, jos suun terveydenhuollon ammattilaisten erilainen osaaminen otettaisiin käyttöön nykyistä tehokkaammin? Samalla syntyisi säästöjä, sillä THL:ssä arvoidaan, että työtä tehokkaammin jakamalla voitaisiin säästää 40 prosenttia suunterveydenhuollon nykyisistä kustannuksista.

Mustasukkaisuuteen liittyy monia hämmentäviä tunteita kuten vihaa, häpeää, pelkoa, pettymystä, omistamisen halua tai hylätyksi tulemisen pelkoa. Pariterapioissa käsitellään paljon uskottomuuden synnyttämää mustasukkaisuutta ja luottamuspulaa. Joskus kuitenkin parisuhdetta nakertaa puolison mustasukkaisuus, vaikka moiseen ei kumppani antaisi pienintäkään aihetta. Voiko epäterveellisestä mustasukkaisuudesta opetella eroon?

Saila Suominen
Saila Suominen saila suominen
Töissä kaupassa, mainoskuvaamossa, postinjakajana ja siivoojana. 47-vuotias Saila Suominen on ehtinyt työskennellä monella eri alalla. Peruskoulun jälkeen Saila suuntasi suoraan ammattiopintoihin, sillä koulun priimus halusi heti käytännön töihin. Jokin jäi kuitenkin kaihertamaan ja 30 vuoden työrupeaman jälkeen yhden lapsen äiti suuntasi aikuislukioon tavoitteenaan opiskella myöhemmin vielä lääkäriksi. Unelma terveyskeskuslääkärin urasta elää nyt vahvana, sillä viime kevään ylioppilas aloitti juuri lääketieteen opinnot.

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat tällä kertaa verensokerin heilahtelua. Onko totta, että moni alkoholin värittämä rähinätapaus voitaisiin välttää, jos juhlijat muistaisivat syödä kunnolla alkoholin oton yhteydessä. Entä lisääkö nälkä ärtymyksen tunnetta ilman alkoholiakin? Lisäksi omalääkäri on luvannut paljastaa, mistä kynsien valkoiset pilkut saavat alkunsa.

Akuutti, TV1 maanantaina 21.9. klo 18:30.
Uusinta keskiviikkona 23.9. klo 5:55 ja sunnuntaina 27.9. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Nainen pitelee käsissään liitutaulua.
Nainen pitelee käsissään liitutaulua. Kuva: Yle, Tero Kyllönen mustasukkaisuus
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä