Hyppää pääsisältöön

Etäläsnäolo tulee, oletko valmis?

älypuhelimen kamera tähtää kohti merta ja taivasta
älypuhelimen kamera tähtää kohti merta ja taivasta Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Pelkkä audiovisuaalinen viestiminen on kohta niin passé. Lähitulevaisuudessa viestimme ja sometamme kaikilla viidellä aistillamme. Kokkiohjelmia voi kohta haistaa ja maistaa, suudelmat tulevat perille robottien avulla ja halauksia välitetään älypyjamalla.

Makuaistia huijataan

- Me elämme nyt informaatioaikakautta. Mutta olemme siirtymässä tiedonvälityksestä kokemusten jakamiseen ja pystymme pian välittämään myös kosketuksia, makuja ja hajuja verkon yli. Siitä tulee ihan uudenlaista laajennettua todellisuutta, selittää Lontoon City Universityn tietotekniikan professori Adrian Cheok.

Adrian Cheok haaveilee, että voimme kohta esimerkiksi maistaa tv:n kokkiohjelmat. Ensimmäinen askel siihen suuntaan on Singaporen kansallisessa yliopistossa kehitetty kieleen kytkettävä simulaattori, jolla huijataan makuaistia sähköisesti esimerkiksi maistamaan happaman maun:

Adrian Cheok on ollut myös mukana kehittämässä puhelimen lisälaitetta, jolla jo nyt voi lähettää tuoksuviestejä verkossa tai herätä uuteen aamuun lempituoksu nenässä. Miten olisi ruusuntuoksuinen syntymäpäiväonnitteluviesti? Tai herkullisen tuoksuinen kaloriton ateria? Tässä vähän esimakua, tai -hajua, jälkimmäisestä:

Yksin yhdessä

Tulevaisuuden teknologiat mahdollistavat siis sen, että voimme kohta kokata ja/tai syödä yhdessä, vaikka olisimmekin kaukana toisistamme, koska voimme jakaa kokemuksemme – aistimamme hajut ja maut – verkon yli.

Fyysistä välimatkaa lyhentämään ja ikävää helpottamaan kehitellään koko ajan uusia välineitä. Osakan yliopistossa on kehitetty ihmisen muotoista, halattavaa tyynyrobottia, jonka sisälle voi sujauttaa puhelimen ja näin kuvitella, ettei puhukaan puhelimessa, vaan tiukassa halauksessa:

Adrian Cheokin johtamassa Mixed Reality Lab:ssa taas on kehitetty halaavaa pyjamaa, joka välittää vaikkapa työmatkalla olevan vanhemman halaukset lapselle, ja Kissenger-robottia, jonka avulla voi suudella netissä:

Eivätkä tutkijat ole unohtaneet lemmikeitäkään. Adrian Cheok on ollut mukana kehittämässä laitteistoa, jonka avulla omistaja voi silitellä lemmikkiään - vaikkapa lemmikkikukkoaan - verkon yli:

Robottiavioliitot tulevat. Miten kännykkä välittää tuoksun ja kosketuksen? Teknologia tunkee kehoomme! Näistä visioista lisää Prisma Studiossa keskiviikkona 23.9. TV1 klo 20.
Uskaliaita väitteitä pöyhimässä futuristi Elina Hiltunen, biotekniikan tutkija Lauri Reuter ja psykologi Jukka Häkkinen. Ohjelmaa luotsaa Marjo Harju.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Uusimmat sisällöt - Tiede