Hyppää pääsisältöön

Keniassa pissataan pulloon - slummin asukas testasi Helsingin vessat

For Kibera elokuvan päähenkilö Boy Dallas
Kenialainen Boy Dallas eli Abdallah Musa on For Kibera -dokumentin päähenkilö. For Kibera elokuvan päähenkilö Boy Dallas Kuva: Erik Vierkens / Yle boy dallas kibera kati juurus dokumentti

Tehdään ensin pieni ajatusleikki: kuvittele ihan helvetillinen kusihätä. Rakko kirjaimellisesti räjähtää. Paitsi että kuumottavan kuonanesteen pidättely aihettaa jumalattoman kovat kivut, se nostaa myös hien otsalle.

Olet joutunut tähän tilaan, koska yksi vessareissu maksaa 5 euroa, ja yrität sinnitellä, että pökälekin tulisi samalla. Maksamalla vessareissusta 10 euroa, saisit pestä kätesi. Maksatko vai valitsetko kenialaisen vaihtoehdon - lentävän vessan?

Boy Dallas Hotelli Tornin näköalavessassa.
Boy Dallas Hotelli Tornin näköalavessassa. Boy Dallas Hotelli Tornin näköalavessassa. Kuva: Erik Vierkens / Yle boy dallas kibera kati juurus dokumentti

-Niin puhdasta, niin hyvä tuoksu, niin freesiä, Keniasta kotoisin oleva radio DJ Boy Dallas eli Abdullah Musa sanoo. Hän on parhaillaan Suomessa Rakkautta&Anarkiaa -festivaalin vieraana.

Olemme Helsingin rautatieaseman julkisessa vessassa. Olemme tulleet tänne, koska aiomme puhua vedestä, tai pikemminkin sen puutteesta. Ja siitä, miltä Boy Dallasista tuntuu pestä kätensä lämpimän hanaveden alla.

Alun esimerkki voisi vastata nimittäin tositilannetta hänen kotonaan Kiberassa. Kibera on yksi Afrikan suurimmista slummeista.
-Suurin ongelmamme Kiberassa on veden puute. Seuraava ongelma on vessassa käynnin hinta. Monillakaan ei ole varaa maksaa siitä, hän kertoo.

Kiberan asukkailla ei ole omia vessoja. Julkisissa vessoissa käynti maksaa 5 shillinkiä kerta, lämpimän veden kanssa 10 shillinkiä, jos vettä ylipäätään on. Paikallisten kuukauden ansiot ovat Boy Dallasin mukaan noin 2000-3000 shillinkiä. Ihmiset saavat epäsäännölliset tulonsa tavallisesti käymällä pientä kauppaa, sillä harvalla on työpaikka.

Mitä sitten jos on ripuli ja pitää käydä 7 kertaa päivässä vessassa?

-Paljonko se siis maksaa? Otetaan esimerkiksi perhe, jossa on kolme lasta, ja kaikki käyvät kolme kertaa päivässä vessassa. Siitä tulee 15 käyntiä. Entä jos jollain on ripuli ja pitääkin käydä vessassa seitsemän kertaa päivässä? Miten maksat tästä joka kerta 5 shillinkiä, Boy Dallas laskee.

Meksikolaisravintola Gringos Locosin pisuaari
Gringos Locosin pisoaari Meksikolaisravintola Gringos Locosin pisuaari Kuva: Erik Vierkens / Yle boy dallas kibera kati juurus dokumentti
Hotellin Tornin vessassa.
Puhdas pinta Hotellin Tornin vessassa. Kuva: Erik Vierkens / Yle boy dallas kibera kati juurus dokumentti
Hotelli Tornin näkäalavessassa
Luksusta. Hotelli Tornin näkäalavessassa Kuva: Erik Vierkens / Yle boy dallas kibera kati juurus dokumentti

Eikä siinä kaikki. Koska lähin vessa Kiberassa saattaa löytyä satojen metrien päässä, vessaan ei voi pimeällä lähteä.
-Se on vaarallista, sillä sinut voidaan pahoinpidellä matkan varrella, hän kertoo.

Paljon yleisempi onkin käyttää niin kutsuttua lentävää vessaa.
-Otat vain palan paperia ja teet tarpeesi siihen. Sen jälkeen suljet paperin ja heität sen menemään. Kuka tietää, se saattaa osua ohikulkijaan, hän kertoo.
Osa käyttää paperin sijaan pulloa.

Kiberan slummi Keniassa
Kiberan slummi Keniassa Kiberan slummi Keniassa Kuva: Jouni Soikkeli / Yle kiberan slummi kati juurus dokumentti kenia for kibera

Tätä tarinaa kertoo dokumenttiohjaaja Kati Juuruksen elokuva For Kibera, joka saa ensi-iltansa tänään perjantaina Rakkautta&Anarkiaa -festivaalissa. Boy Dallas on dokumentin päähenkilö.

Kiberaan tulee miljoonia. Silti on vain lupauksia, ei muutoksia.

Kiberan slummi on sopiva valinta dokumentin tapahtumapaikaksi, sillä se on myös avustusjärjestöjen ja elokuvatähtien suosima hyväntekeväisyyskohde. Myös Suomi on antanut Kiberaan kehitysapua 30 vuoden ajana. Slummiin tulevista miljoonista huolimatta Kiberassa menee huonosti. Yhä huonommin, sanoo Boy Dallas. Kun hän oli pieni, läheisessä joessa pystyi vielä uimaan. Nyt se on täynnä muoviroskaa, ulosteita ja ruumiinosia.
-On vain lupauksia, ei muutoksia, Boy Dallas pohtii.

Kiberan slummin vessa jäi kesken, kun avustusjärjestöltä loppuivat rahat.
Yksi slummin vessoista on odottanut vuoden, että avustusjärjestö palaisi. Kiberan slummin vessa jäi kesken, kun avustusjärjestöltä loppuivat rahat. Kuva: Jouni Soikkeli / Yle kibera vessa slummi kenia

Omaa radioshow’ta Kiberassa pyörittävä Boy Dallas ihmettelee, miksi avustusprojektit toinen toisensa jälkeen jäävät kesken.

Juuruksen dokumentissa nähdään, että yksi EU.n rahoittama vessa on seisonut keskeneräisenä vuoden. Toinen vessa on suljettu siksi, että sitä ei saada tyhjennetyksi. Viemäriverkosto piti valmistua, mutta sitten työ vain jäi kesken. Jätteitä ei voi viedä autollakaan, sillä kulkuneuvo ei mahdu ajamaan slummin kapeilla poluilla.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtui. Slummin asukkaat odottavat yhä, että lahjoittaja tulisi tekemään työnsä loppuun.
-Olen nähnyt vastaavia projekteja lukuisia. Yhtäkkiä rahat vain loppuvat, Boy Dallas kertoo.

Suunnitelmien mukaan Kiberaan piti tulla myös pesula, mutta naiset pesevät edelleen nyrkkipyykkiä pienessä vadissa.

Kibera on tunnettu avustusjärjestöjen kohde.
Kibera on julkkisten ja järjestöjen avustuskohde. Kibera on tunnettu avustusjärjestöjen kohde. Kuva: Jouni Soikkeli / Yle kibera slummi kenia kati juurus dokumentti

Boy Dallasin mukaan suurin syy rahojen katoamiseen on korruptio. Hän ihmettelee, miksi rikkaat maat vuodesta toiseen laittavat kehitysmaihin miljoonia, vaikka tietävät korruptiosta. Tätä hän pohtii dokumentissa myös Keniassa olevan Suomen suurlähettilään kanssa, joka toteaa, että yhtenä vuonna neljä miljardia dollaria katosi tuntemattomiin. Summa oli viidennes Kenian budjetista.

Niin miksi rikkaat maat sitten jatkavat apua?
-Uskon, että jotkut vain haluavat auttaa. He uskovat hyvään, Boy Dallas pohtii.

Kehitysavun ongelmia on viime aikoina puitu laajasti. Puutteet ovat tiedossa. Yksi syy ongelmiin on avun huono koordinointi ja kokonaissuunitelman puute. Projektit jäävät kesken, kun rahoittajamaa lopettaa apunsa ja päättävässä asemassa olevat ihmiset vaihtuvat.

Slummin asukkaat odottavat vieläkin, että lahjoittaja tulisi tekemään työnsä loppuun
Kiberan saniteettitilojen hinnasto
Kiberan saniteettitilojen hinnasto. Kiberan saniteettitilojen hinnasto Kuva: Jouni Soikkeli / Yle kibera slummi kenia kati juurus dokumentti

Kati Juuruksen dokumentti on kiinnostava ja tärkeä näkökulma kehitysyhteistyön ongelmiin avun kohteena olevan ihmisen silmin. Se antaa paikallisille äänen, miltä tuntuu, kun lupaukset eivät toteudu ja oma kotikylä rypee yhä syvemmällä paskassa.

Silti Boy Dallas on optimistinen. Pyydän häntä vastaamaan kysymykseen, uskooko hän, että Keniasta tulee vielä vauras valtio.
-Uskon. Uusi sukupolvi on tulossa, joka ajattelee eri tavalla kuin edeltäjänsä. 15 vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen. Myös Kibera voi kehittyä ja muuttua paremmaksi paikaksi, hän sanoo.

Kati Juuruksen ohjaama ja Jouni Soikkelin kuvaama For Kibera nähdään perjantaina 18.9. klo 18:45 Maksimissa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalissa. Dokumentti nähdään myös TV1:n Dokumenttiprojektissa maanantaina 14.12. klo 21.30 ja uusintana lauantaina 19.12. klo 12.20. Areenassa dokumentti on 30 päivää tv-esityksen jälkeen.

Kommentit