Hyppää pääsisältöön

Kuunpimennystä ja superkuuta voi ihailla syyskuun lopulla

Kunnpimennys
Kuunpimennys kuvattu Australian Canberrassa 8.10.2014. Kunnpimennys Kuva: EPA/OAP Lukas Coch kuunpiemennys

Kuunpimennys ja superkuu samana päivänä

- Syyskuun tähtitaivaan kiinnostavimmat ilmiöt osuvat samalle päivälle. Maanantaina 28.9. tähtitaivaalla näkyvät sekä kuunpimennys että superkuu. Kuunpimennys näkyy neljän viiden aikaan aamulla läntisellä taivaalla. Pimennyksen täydellinen vaihe näkyy Suomessa kokonaan.
- Superkuuta voi ihailla saman maanantaipäivän iltana. Kuu on tuolloin radallaan lähimpänä maata. Kuu näyttää silloin tavanomaista suuremmalta ja kirkkaammalta.

Planeettoja voi tähyillä aamutaivaalta

Itäiseltä aamutaivaalta voi tähyillä kolmea planeettaa: Venusta, Jupiteria ja Marsia. Venus on näistä kirkkain mutta kaksi muutakin näkyvät selvästi. Iltataivaalta voi bongata kaukoputken avulla Uranuksen ja Neptunuksen. Paljain silmin ne eivät erotu.
Planeettojen sijainnin voi tarkistaa Ursan tähtikartasta.

Syyskuussa voi näkyä myös revontulia

- Nyt saattaa olla mahdollisuus nähdä revontuliakin. Aurinko on aktiivisuusjaksonsa laskevassa vaiheessa, jolloin hiukkaspurkauksia tapahtuu usein. Nuo purkaukset näkyvät maapallolla revontulina. Tilastollisesti revontulia pitäisi näkyä eniten syyspäivän tasauksen aikoihin 20. päivän tienoilla. Ilmatieteen laitos ennustaa revontulien todennäköisyyttä avaruussääennusteessaan.

Tekstiä päivitetty keskiviikkona 23.9.2015 9:15 Tekstiä korjattu planeettojen näkymisen osalta.
Tekstiä päivitetty keskiviikkona 23.9.2015 13:20 Planeetta-otsikkoa muutettu

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede