Hyppää pääsisältöön

Testasimme, miten 6-vuotias reagoi kyyhyn

kyykäärme lähikuvassa
Pestäänkö kyykäärmeiltä hampaita, kysyttiin. kyykäärme lähikuvassa Kuva: Eero Poskela/Yle, kuvakaappaus kyy

Teimme kokeen ihmislapsilla. Mikäli myrkkykäärmeiden pelko on ihmiselle myötäsyntyistä, pitäisi jo pienten lasten pelätä kyykäärmettä. Testasimme asiaa käärme-ekspertti Toni Beckmanin kanssa.

Toni Beckman on kyyekspertti. Hän paitsi siirtää kyykäärmeitä ihmisten pihoilta myös kouluttaa ihmisiä kohtaamaan kyitä. Yle Luonto järjesti yhteistyössä Tonin kanssa kyykoulutuksen esikoululaisille Tammelassa. Vastaavia opastuksia Toni on tehnyt jo vuosien ajan.

Kohtaamiset ovat saaneet Tonin toiveikkaaksi.

-Joka paikassa lapset pelkäävät käärmettä vähemmän kuin aikuiset. Ja niin kävi tälläkin kertaa, Toni toteaa.

Onko kyypelko opittu asia?

Joidenkin käsitysten mukaan käärmepelko olisi ihmisellä sisäänrakennettu, evoluution kehittämä mekanismi. Tonin käsitys on toinen. Hänen mukaansa vanhemmat ovat lapsille esimerkki hyvässä ja pahassa.

- Vielä tänäkin päivänä suurin osa aikuisista ihmisistä opettaa lapset pelkäämään kyytä, Toni kertoo. - Mikäli vanhemmat eivät osaa eritellä kyypelkoaan, he siirtävät keskeneräisen kokemuksensa eteenpäin.

kyykäärme lähikuvassa
Katsotaan kyytä silmästä silmään kyykäärme lähikuvassa Kuva: Eero Poskela/Yle, kuvakaappaus kyy
Eskarilaiset kyykoulutuksessa
Jännittäähän se, kyy silmien edessä. Eskarilaiset kyykoulutuksessa Kuva: Markku Sipi/Yle, kuvakaappaus kyy
Kyykäärmettä silitetään.
Rauhallisessa opastuksessa jännitys kaikkoaa nopeasti. Kyykäärmettä silitetään. Kuva: Markku Sipi/Yle, kuvakaappaus kyy

Tämä video tulisi jokaisen vanhemman katsoa!

Dokumentoimme lasten reaktioita kyyn äärellä. Muistutamme vielä, että kyykäärmeeseen tutustuttaminen on ammattilaisen hommaa. Lapsia ei saa altistaa puremisvaaralle. Koulutuksen tarkoituksena ei ole kannustaa lapsia koskettamaan kyytä, vaan kunnioittamaan sitä sekä vähentämään kyypelkoa.

Kyykouluttajan palkka: 0 euroa.

Koska kyykoulutuksia järjestetään pääosin vain kesäaikaan, halusimme tietää, paljonko moisesta erikoistyöstä maksetaan. Vanha Kummelin sanonta pitää kutinsa, "artisti maksaa". Toistaiseksi työtä tehdään pelkällä sydämellä ja paremman maailman toivossa.

Jos kohtaat kyyn, muita matelijoita tai sammakkoeläimiä, ilmoita kansalaishavaintosi Luomukselle! Yle Luonnon ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yhteinen sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyskartoitus jatkuu lajien talvehtimiseen asti. Jokainen havainto on tärkeä, sillä matelijoita ja sammakoita ei ole kartoitettu Suomessa 20 vuoteen.

Lisää aiheesta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto