Hyppää pääsisältöön

17-vuotias suomalainen purki paineita yo-kirjoituksia varten – juoksi maratonin alle Rion olympiarajan

Alisa Vainon maratonjuoksun aika oli nopein suomalaisnaisen tulos 20 vuoteen.

Suomalaisten harmiksi Alisa Vainio on vielä niin nuori, ettei pääse edustamaan Suome vuoden 2016 olympialaisissa – ainakaan maratonilla. // Kuva: EPA / Rolex Dela Pena

Syksyn ylioppilaskokeet ovat parhaillaan käynnissä. Useampia kokeita suorittavien on hyvä rentoutua kokeiden välissä ja tehdä pänttäämisen ohella sellaisia asioita, joilla saa purettua painetta ja stressiä.

17-vuotiaan Alisa Vainio paineenpurkutapa on juokseminen. Samaa kikkaa käyttävät varmasti muutkin – tuskin kuitenkaan Vainion tasoisesti.

Yle Urheilu kertoo, että Vainio juoksi tänään lauantaina 19. syyskuuta Joutsenossa elämänsä ensimmäisen maratonin. 42 kilometrin ja 195 metrin taivaltamiseen juoksijalupaus käytti aikaa vain 2.33:24, eli reilut kaksi ja puoli tuntia. Kyseessä on kuudenneksi nopein suomalaisnaisen juoksema maratonaika ja nopein vuoden 1995 jälkeen.

Cooperin testissä eli 12 minuutin juoksutestissä Vainion maratonvauhdilla juostaan reilut 3 300 metriä. Tällaisia Coopereita vainio juoksi peräkkäin lähes 13 kappaletta.

Aika on jopa niin hurja, että se alittaa selvästi vuoden 2016 Brasilian Riossa järjestettävien olympialaisten tulosrajan. Vainio ei kuitenkaan voi kilpailla olympiamaratonilla, sillä kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n sääntöjen mukaan vuonna 1997 tai sen jälkeen syntyneet urheilijat eivät voi osallistua maratonkilpailuun.

Vainio twiittasi juoksunsa jälkeen näin:

Skip Twitter post

Viime kesänä Vainio sijoittui alle 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa pronssille 3 000 metrin estejuoksussa.

Lue myös:

Tässä ovat maailman parhaiten tienaavat urheilijat – ensimmäinen suomalainen sijalla 32

Pyöräilyn Ranskan ympäriajon rääkki on rankka kuin synnytys: ”Molemmissa ylitetään ihmiskehon kyky- ja sietorajat”

Tennisuransa lopettava Jarkko Nieminen: Nyt jää aikaa musiikille