Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: 150 vuotta syntymästä, 58 kuolemasta

iltamaisema
iltamaisema Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Perjantai-iltana 20. 9. 1957 Jean Sibelius kuoli kotonaan Ainolassa yhdeksänkymmenenyhden vuoden ikäisenä. Seuraavassa joulukuussa hän olisi täyttänyt 92.

Tawaststjerna päättää elämäkertansa koruttomaan kuvaukseen Sibeliuksen viimeisistä päivistä. Legendan aseman on saanut kertomus kurkiaurasta, jonka Sibelius näki viimeisellä aamupäiväkävelyllään kaksi päivää ennen kuolemaansa. Linnut lensivät Ainolan yli muuttomatkallaan etelään, kun yksi niistä erosi muista, teki kunniakierroksen Ainolan yläpuolella ja palasi sitten toitottaen parveensa.

Seuraavana päivänä Sibelius puhui puhelimessa englantilaisen kapellimestarin Sir Malcolm Sargentin kanssa. Tämä oli Helsingissä harjoittamassa viidettä sinfoniaa kaupunginorkesterin kanssa.

Syyskuun 20.päivän iltana Sargentin johtama konsertti radioitiin suorana lähetyksenä. Ainolassa radiota ei kuitenkaan avattu. Sibelius oli saanut aivoverenvuodon puolenpäivän jälkeen. Vielä hetkittäin hän oli iltapäivällä tajuissaan ja ehti jättää hyvästit vaimolleen ja kahdelle tyttärelleen. Viisitoista yli yhdeksän illalla lääkäri totesi kuoleman saapuneen.

Norjan kuningas Haakon VII kuoli seuraavana päivänä. Äitini muistaa vielä, miten vavahduttavasti Helsingin Sanomat otsikoi etusivulla kuolinuutiset: ”Kuninkaat ovat kuolleet”.

Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan kolmaskymmenestoinen osa.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua