Hyppää pääsisältöön

Ruipelolle lihakset, osa 6: Makean ystävän haba

prisma studio, ruipelolle lihakset, yle tv1
Prisma Studion laiha lihava toimittaja kasvatti 1,5 kg lihasmassaa 12:ssa viikossa. prisma studio, ruipelolle lihakset, yle tv1 ruipelolle lihakset

Millaiset mahdollisuudet suklaata rakastavalla treenaajalla on kasvattaa lihakset? Samat kuin kenellä tahansa muullakin tavallisella treenaajalla. Sen, että ihminen muuttaa elämäntapojaan terveellisempään suuntaan, ei tarvitse tarkoittaa sitä, että ihan kaikista herkuista täytyy luopua.

Prisma Studion Ruipelo vaihtoi 12 viikon lihastenkasvatusprojektinsa aikana päivittäisen suklaapaheensa proteiinijälkiruokaan. Lihakset kasvoivat ja rasvaa paloi herkuttelusta huolimatta. Lopputulokset ovat nähtävissä keskiviikon Prisma Studion erikoisohjelmassa "Ruipelolle lihakset":

Ruipelon lihastenkasvatusruokavalio oli ns. joustava ruokavalio (engl. flexible diet), josta 15% koostui herkuttelusta. Kuitenkin niin, että päivittäiset makrot piti osua kohdilleen - olihan 12 viikkoa lyhyt aika ja työn sarkaa laihan lihavan kehon koostumuksen muuttamisessa lihaksikkaaksi melkoisesti.

Joustavassa dieetissä tärkeintä oli oppia tasapaino energiansaannin ja -kulutuksen välille. Kun oppi syömään sen verran kuin kulutti, ei millään muulla ollut juuri merkitystä. Rento suhtautuminen ruokailuun vähentää myös dieetissä mokaamisen ja sitä kautta syyllisyyden tunteiden mahdollisuutta ja edesauttaa uusien ruokailutottumusten juurtumista pysyviksi.

Ruipelon entisen ruokavalion korjaaminen hiilihydraattipainotteisesta proteiinipitoisemmaksi vaati opettelua, jossa apuna toimivat voimavalmentajan ja ravitsemustieteilijöiden lisäksi ruokapsykologi Satu Eerola. Yksityiskohtaisia tietoja makroista ja ruokapäiväkirjoista emme julkaise. Ruokailuohjeet on laadittu Ruipelolle yksilöllisesti 12 viikon ajaksi eivätkä suoraan sovellu kokeiltavaksi. Ohjelmassa mainitut proteiinisuositukset ovat ravitsemustieteilijöiden virallisia näkemyksiä.

Seuraavalla videolla ruokapsykologi Satu valmistaa Ruipelon hitiksi muodostuneen proteiinijälkiruoan:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede