Vuonna 2013 Bostonin maratonin maaliviivalla räjähtää pommi, joka surmaa kolme ja haavoittaa yli 200 ihmistä. The Thread on elokuva sosiaalisen median roolista tragedian uutisoinnissa ja rikoksen jälkiselvittelyissä ja malliesimerkki sosiaalisen median jatkuvasti käynnissä olevasta murroksesta. Kenellä on lupa olla journalisti, maailmassa, jossa jokainen omistaa viestintään tarvittavat välineet?
Bostonin pommi-iskujen aikana useat ihmiset ryntäsivät sosiaaliseen mediaan etsimään tietoa läheisistään ja mahdollisista syyllisistä. Somettajat keskustelivat ja arvioivat uutisvälineiden ja tavallisten kansalaisten valokuvista, ketkä voisivat olla syyllisiä. Jotkut lähtivät kaduille etsimään näitä syytettyjä, jonka myötä tapahtuman uhriluku kasvoi entisestään.
Kenellä on lupa olla journalisti, maailmassa, jossa jokainen omistaa viestintään tarvittavat välineet?
The Thread käsittelee sitä, miten sosiaalinen media ja sen myötä kansalaisjournalismi ovat nousseet tietolähteiksi perinteisten uutisvälineiden rinnalle. Se kuvaa ongelmaa, josta kukaan ei ole vastuussa ja josta kaikkien tulisi olla vastuussa.

Dokumenttielokuvaa on syytetty siitä, että se ei tarjoa ratkaisua muuttuviin mediamalleihin ja että se vain kuvaa tapahtumia. Muun muassa yhdysvaltalaisen aikakausilehden, New Republicin päätoimittaja Elaine Teng kirjoittaa: ”The Thread on löysä ja se ei kohdistu mihinkään läpi elokuvan. Elokuva on epävarma konfliktista, jota se lähtee tutkimaan.”
Uutisjulkaisu DigBostonin toimittaja Chris Faraone vastaa Tengin kirjoitukseen kommentoimalla, että se on koko dokumentin tarkoitus. Faraone kysyy, miksi elokuvan tulisi olla selkeä ja keskittynyt, kun tietoja ei ole saatavilla mediajättiläisiltäkään. Esimerkiksi pommi-iskujen oikeudenkäynneistä annettiin vähän tietoja.
Elokuvan tekijät tutkivat erityisesti verkkosivusto Redditin keskusteluja pommitusten aikana. Tuottaja Simon Chinnin mukaan elokuvan tekijät halusivat analysoida, miten tietoa kerättiin ja jaettiin sekä mitkä asiat prosessissa onnistuivat ja mitkä eivät.
”Halusimme esittää ihmisille kysymyksen: miten tulemme käsittelemään teknologiaa ja journalismia?” Chinn tiivistää Motherboard-verkkojulkaisulle.
Lisää ohjelmasta
- “Huumeidenkäyttäjätkin ovat ihmisiä ja joidenkin lapsia” – Huumekeskustelu kuumensi tunteita, tarjosi empatiaa ja toi esiin karuja kohtaloita Docventuresin chatissa
- “Kun olin 21-vuotias, 21 kaveriani oli kuollut yliannostukseen” – kokija ja asiantuntijat kertovat, mitä Suomen huumeongelmalle pitäisi tehdä
- Riku Rantala: Lähes miljoona suomalaista on kokeillut huumeita – onko mitään järkeä rangaista jokaista?