Hyppää pääsisältöön

Epäterve mustasukkaisuus jäytää parisuhdetta

Nainen pitelee käsissään liitutaulua.
Mitä tahansa puoliso tekeekin tai jättää tekemättä, epäterveesti mustasukkainen tulkitsee todisteeksi siitä, että jotain on meneillään. Nainen pitelee käsissään liitutaulua. Kuva: Yle, Tero Kyllönen mustasukkaisuus

Uskottomuus synnyttää petetyssä usein voimakasta mustasukkaisuutta. Joskus kuitenkin parisuhdetta nakertaa puolison mustasukkaisuus, vaikka moiseen ei kumppani antaisi pienintäkään aihetta.

Mustankipeys koetaan usein kiusallisena, häiritsevänä tai häpeällisenä. Itse asiassa mustasukkaisuuteen liittyy monia erilaisia tunteita.

– Tyypillisin on tietenkin rakkauden tunne. Mutta siihen liittyy myös viha, raivo, pettymys, loukkaantuminen, pelko, huolestuneisuus, ahdistus, petetyksi tai hylätyksi tulemisen tunne ja pelko, turhautuminen, avuttomuus. Eniten ovat näkyvissä aggressiivisuuden tunteet, koska esille nousee puolustamisen tarve, luettelee pariterapeutti Milla Sahla, joka toimii Turussa myös seksuaali- ja uusperheneuvojana.

Mieli toimii hälytystilassa ja varoittelee turhaan eikä ihminen osaa erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

Epäterveeseen ja tuhoavaan mustasukkaisuuteen ei yleensä ole minkäänlaista syytä.

– Uhka suhteen menettämisestä tapahtuu ihmisen mielessä. On voinut aiemmin tulla hylätyksi tai petetyksi tai on vakavia vaurioita aikaisemmissa ihmissuhteissa. Ne nousevat pelkona, epäilynä ja epäluuloisuutena pintaan ilman, että tosiasiassa tapahtuu mitään. Mieli toimii hälytystilassa ja varoittelee turhaan eikä ihminen osaa erottaa, mikä on totta ja mikä ei, Sahla kuvailee.

Mitä tahansa puoliso tekeekin tai jättää tekemättä, epäterveesti mustasukkainen tulkitsee todisteeksi siitä, että jotain on meneillään. Esiin voi nousta voittamaton halu tutkia kumppanin tavaroita, puhelinta tai Facebook-historiaa. Epäterveeseen mustasukkaisuuteen liittyykin usein voimakas reagointi ja tuhoava käytös.

Pariterapeutti, seksuaali- ja uusperheneuvoja Milla Sahla haastattelukuvassa.
Pariterapeutti, seksuaali- ja uusperheneuvoja Milla Sahla. Pariterapeutti, seksuaali- ja uusperheneuvoja Milla Sahla haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Jussi Kallioinen milla sahla

– Ei ole tietenkään mitään ihmeellistä siinä, että mustasukkainen ihminen on kiukkuinen tai peloissaan. Mutta jos toimii vallan tunteensa vallassa tai ylittää rajoja vahingoittamalla, kyttäämällä tai tenttaamalla koko ajan kumppania tämän tekemisistä, ajatuksista ja menemisistä vaikkei siihen olisi mitään syytä, alkaa se olla tuhoavaa, toteaa Sahla.

Jos mustasukkaisuus on aiheetonta, puoliso on asiallisesti toimiva ja puhdas kuin pulmunen, silloin mustasukkaisen henkilön voi olla tosi tärkeää lähteä jäljittämään syitä tunteelleen.

Sahla muistuttaa, että aiheettomassa mustasukkaisuudessa tärkeintä on, että mustasukkainen ymmärtää reagointinsa olevan aiheetonta.

– Niin kauan hän etsii todisteita tunteelleen ja omille reaktioilleen, kun hän ajattelee siihen olevan aihetta. Jos tulee voimakkaita tarpeita tutkia toisen tavaroita tai esittää jokailtaiset kysymykset siitä, mitä on tapahtunut, voisi koettaa hillitä sitä. Voi oppia kestämään tunnetta ja hyväksymään, että se aktivoituu vähän kuin itsestään eikä välttämättä pakota toimintaan.

– Jos mustasukkaisuus on aiheetonta, puoliso on asiallisesti toimiva ja puhdas kuin pulmunen, silloin mustasukkaisen henkilön voi olla tosi tärkeää lähteä jäljittämään syitä tunteelleen. Johonkin ne juuret yleensä aina johtavat: millaisia menetyksiä tai pettymyksiä taustalla on, että tunne aktivoituu? Joskus riittää, että ne tiedostaa, mutta voi olla pidempi prosessi selvittää, mikä aktivoi hälytysjärjestelmän mielessä, kertoo Sahla.

Yhdessä mietitään, miten luottamusta voisi synnyttää parin välille, jos luottamus on rikottu.

Pariterapeutin vastaanotollaan Milla Sahla kohtaa pariskuntia, joiden suhteessa on esiintynyt uskottomuutta.

– Omassa työssäni mustasukkaisuudesta puhutaan eniten silloin, kun on tapahtunut konkreettisesti pettämistä. Voi olla, että kumppani ei ole aikaisemmin tuntenut mustasukkaisuutta vaan ollut täysin luottavainen omassa suhteessaan ja pettäminen on tullut täysin odottamatta. Se voi synnyttää voimakkaitakin mustasukkaisuuden tunteita luottamuspulan lisäksi – suunnatonta järkytystä siitä, ettei ole osannut epäillä mitään.

Aiheellisessa mustasukkaisuudessa on opettelemista tunteen kestämisessä.

– Siinä kumppanin täytyy olla apuna. Yhdessä mietitään, miten luottamusta voisi synnyttää parin välille, jos luottamus on rikottu. Näen hedelmättömänä sen, että mustasukkainen itse yrittää miettiä, miten pystyisi elämään tunteensa kanssa. Mielestäni se on parisuhteen kysymys enemmän kuin henkilökohtainen kysymys, Sahla huomauttaa.

Turvallisuuden tunteen lisäämisestä keskustellaan Sahlan vastaanotolla paljon ja sen kanssa työskennellään. Yhdessä voidaan miettiä, mikä voisi luoda turvallisuutta tilanteissa, jotka saavat kumppanin hälytyskellot soimaan.

Nainen istuu lattialla tyhjän liitutaulun vieressä
Nainen istuu lattialla tyhjän liitutaulun vieressä Kuva: Yle, Tero Kyllönen mustasukkaisuus

– Jos puoliso on löytänyt aikaisemmin satunnaisen seksikumppanin ravintolasta, mustasukkaisuus aktivoituu kumppanin ollessa menossa ravintolaan. Etukäteen voi jutella, mitä voidaan yhdessä tehdä, jotta tilanne olisi helpompi kestää, ellei haluta ruveta estämään toisen menoa, Sahla pohtii.

Kumppanilta, josta ollaan varsinkin aiheettomasti mustasukkaisia, vaaditaan pitkää pinnaa niin hankalalta kuin tilanne tuntuukin.

Mustasukkaiselle itselleen ei ole helppoa olla jatkuvasti epäluuloinen, vihainen tai peloissaan. Kumppanilta, josta ollaan varsinkin aiheettomasti mustasukkaisia, vaaditaan pitkää pinnaa niin hankalalta kuin tilanne tuntuukin.

– Vaikka kumppanin mustasukkaisuus tuntuu ärsyttävältä, harmittavalta ja raskaalta, ei kannattaisi kauheasti kritisoida tai syyttää toista tai haukkua sairaaksi tai lapselliseksi, koska tunne ei täysin ole tahdonalainen. Sitä ei saa napista painamalla pois. Voisi löytää ymmärrystä siitä, minkä kanssa mustasukkainen kamppailee.

Milla Sahla muistuttaa, että ymmärryksen lisäksi on yhtä tärkeää asettaa suhteessa omat rajansa. On lyhyt tie, jos kumppani alkaa hallita omaa elämää tai rajoittaa omia tekemisiä.

– Loppujen lopuksi mustasukkaisuuden kohde voi löytää itsensä umpikujasta, ettei ole enää mahdollista tehdä oikeastaan yhtään mitään tai olla kontaktissa muihin ihmisiin ja silti se kumppani voi olla mustasukkainen. Jottei varsinkaan aiheettomassa mustasukkaisuudessa tarvitsisi perin pohjin selittää ja raportoida kaikkia asioitaan, voi miettiä missä se oma raja kulkee.

Asiantuntija: MILLA SAHLA, pariterapeutti, seksuaali- ja uusperheneuvoja, Oppi ja Oivallus Psykoterapia- ja työnohjauspalvelut

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Saila Suominen luentosalissa.
Saila Suominen luentosalissa. Kuva: Yle, Marko Väänänen saila suominen
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä