Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Helppoa rahaa Youtube-videoilla?

Youtube on monille ansaintakanava
Youtube on monille ansaintakanava Kuva: Yle/kuvamanipulaatio/Airi Saastamoinen ansaitseminen

Youtubessa kuka tahansa voi tienata videoidensa yhteydessä näytettävilllä mainoksilla — ainakin periaatteessa. Päätin kokeilla, miten tubettaminen toimii ja voiko kissavideolla ansaita rahaa.

Ensimmäisen videoni päätähdeksi valikoitui kissani Siiri — sopimusneuvottelut hänen kanssaan tosin osoittautuivat loppupeleissä melko haastaviksi.

Latasin kissavideoni Youtubeen. Klikkasin "kyllä" kaikkiin mainosten näyttämistä koskeviin kysymyksiin, eli kaupallistin videoni. Mainokset alkoivat näkyä saman tien ja Youtube muisti minua vielä rohkaisevalla sähköpostiviestilläkin: "Niin sitä pitää Airi! Videosi on nyt Youtubessa."

Jotta tekijä saisi videoidensa yhteydessä näytettävistä mainoksista rahaa, hänen pitää liittyä Youtuben Kumppaniohjelmaan. Liittyminen onnistuu helposti oman Youtube-kanavan asetuksissa.

Kumppaniohjelman ehdoissa Youtube lupaa maksaa videon tekijälle 55% itse vahvistamistaan nettotuloista. Prosentti vaikuttaa reilulta, mutta mainosten hinnoittelusta tai nettotulojen vahvistamisperusteista ei Youtube sivuillaan kerro.

Youtuben kumppaniohjelman ehdot
Kuvakaappaus Youtuben videonhallintasivulta Youtuben kumppaniohjelman ehdot Kuva: Yle/ Youtube/kuvamanipulaatio kumppaniohjelma

Silmissä vilkkuvat taalankuvat alkavat haalistua yhä enemmän, kun pääsen Kumppanisopimuksen seuraavaan kohtaan: "Jotta videon tekijä voi saada osuutensa mainostuloista, hänen pitää liittää Youtube-tilinsä Googlen AdSense -palveluun." Liittymis- ja maksatusprosessi on hämmentävän monivaiheinen. Helppous ja nopeus tyssäävät siis heti, kun ruvetaan puhumaan rahasta.

Youtube-videoiden mainostulojen maksatuksen vaiheet

 1. AdSense-tilin ja Youtube-tilin yhdistäminen (kesto 24 - 48 tuntia)
 2. Osoitteen vahvistaminen (mahdollista vasta kun mainostuloja on kertynyt 10€)
 3. Googlen maapostilla lähettämän pin-koodin odottelu (2 - 4 viikkoa)
 4. Maksutavan vahvistaminen (jälleen pitäisi tienata 10€)
 5. Tulorajan saavuttaminen (mainostuottoja maksetaan videon tekijälle vasta, kun mainostuloja on kertynyt 70€. Maksut suoritetaan noin 30 vrk tulorajan saavuttamisen jälkeen)

Päälle päätteeksi sopimuksen peruuttamiseksikin pitää vielä kerätä 10€ mainostuloja, ennen kuin Googlen määrittelemä peruutusraja täyttyy.

Jopa vaatimattomalta tuntuvan 10€:n mainostulojen saavuttaminen taitaa olla yllättävän pitkä projekti.

Ensimmäistä videotaan kaupallistavan tubettajan kannalta tylyn todellisuuden vahvistaa vielä Kumppanisopimukseen kirjattu lause: ”YouTuben ei tarvitse maksaa sinulle mitään tuloja, jotka voivat liittyä Sisältöösi sellaisena aikana, jolloin sinulla ei ole voimassa olevaa maksutapaa.”

Kumppanisopimuksen ja AdSense-ehtojen monipolvisuus askarruttaa minua sen verran, että pyydän Youtuben omistajan eli Googlen edustajaa kommentoimaan tulkintojeni oikeellisuutta. Googlelta ei kuitenkaan haastatteluita myönnetä.

Kissavideoni oli kerännyt parissa viikossa viitisenkymmentä katsomiskertaa. Jopa vaatimattomalta tuntuvan 10€:n mainostulojen saavuttaminen, 70€:n maksatusrajaan yltämisestä puhumattakaan, voi ilmeisesti kestää kuukausikaupalla.

Yksinäinen amatööri ei taida näilläkään markkinoilla pärjätä.

Jos kuitenkin päätät yrittää, lue Blogikonsultin kirjoitus Youtube-videoilla tienaaminen.

Youtube-mainonta Suomessa jo miljoonaluokan bisnestä

Digitaalisen markkinoinnin yhdistyksen (IAB) mukaan suomalaisten mainostajien Youtube-mainontaan laittama potti oli tämän vuoden (2015) ensimmäisellä puoliskolla jo 3 miljoonaa euroa. Summa on kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna ja kasvu vain kiihtyy.

Jos videon tekijöille valuu mainostajien maksamasta potista vaikkapa puolet, niin kyseessä on jo monen miljoonan euron kakku.

Tavallisten ihmisten Youtube-kanavien hyödyntäminen markkinointi- ja mainosalustana on muuttumassa kuitenkin yhä ammattimaisemmaksi. Tällä hetkellä Suomessa toimii kolme yritystä, United Screens, Splay ja Töttöröö, jotka rekrytoivat videoiden tekijöitä verkostoihinsa ja välittävät näille mainosdiilejä.

Olisikohan kissavideollani paremmat menestymismahdollisuudet, jos liittyisin tällaiseen Multi Channel -verkostoon?

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Rahan takia ei kannata aloittaa

Multi Channel Network eli MCN kerää yksittäisten videon tekijöiden Youtube-kanavia verkostoonsa ja toimii välittäjänä Youtuben ja videoiden tekijöiden välillä. Kaikki mainosnäytöistä videon tekijälle tuleva rahaliikenne kulkee verkoston kautta. Hermoja raastava pähkäily kaupalllistamisehtojen kanssa jää MCN:n huoleksi. Verkoston kautta videoiden tekijät voivat solmia sopimuksia myös suoraan mainostajien kanssa. MCN:n ja videon tekijän suhde on vähän samanlainen kuin keikkamyyjän tai managerin suhde esiintyvään artistiin.

MCN (Multi Channel Network):

 • kerää yksittäisten videon tekijöiden Youtube-kanavia verkostoksi
 • edustaa videon tekijää Youtuben ja mainostajien suuntaan
 • auttaa videon tekijää kanavan sisällöllisessä ja teknisessä ylläpidossa
 • etsii mainostajalle videon tekijät, joiden seuraajat edustavat haluttua kohderyhmää
 • neuvottelee sisältöyhteistyösopimukset mainostajien ja videon tekijöiden välillä
 • tilittää mainosnäytöistä ja -sopimuksista kertyneet tulot videon tekijälle

Ruotsalaisessa omistuksessa oleva United Screens on yksi Suomessa toimivista Multi Channel verkostoista. Yrityksen Head of Sales Satu Apukka ei ole suoralta kädeltä valmis toivottamaan yhden kissavideon tehnyttä aloittelijaa tervetulleeksi verkostoon.

— Kissavideossa ei sinänsä ole mitään vikaa. Verkostoon pyrkivän videon tekijän pitää kuitenkin osoittaa aktiivisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Hän tekee videoita kanavalleen säännöllisesti ja on tehnyt niitä yleensä jo pidemmän aikaa. Verkoston jäseneksi haluavan kanavalla jo valmiiksi myös jonkin verran tilaajia — tai sitten voi olla paljon seuraajia esimerkiksi Instagramissa, jolloin siellä olevat seuraajat voivat siirtyä myös Youtubeen, valaisee Apukka.

Ensin siis pitää tehdä videoita, joita tarpeeksi moni haluaa katsoa, vasta sen jälkeen voi ruveta haaveilemaan rahasta?

— Juuri näin, vahvistaa Apukka. Rahan takia Youtube-videoita ei kannata ruveta tekemään.

MCN:n jäsenyyttä harkitsevan videon tekijän kannattaa olla tarkkana, kenen kanssa sopimuksia tekee. Sopimusehdot on syytä lukea huolella, sillä monissa ulkomaisissa verkostoissa esimerkiksi sopimusajat saattavat olla hyvinkin pitkiä.

Verkosto tarjoaa mainostajalle täsmäyleisön

MCN haluaa verkostoonsa sellaisia videon tekijöitä, joilla on valmiiksi oma yleisö ja potentiaalia kasvattaa sitä. Useita verkoston jäsenten kanavia voidaan valjastaa yhden mainostajan kampanjaan. Silloin päästään helposti satoihin tuhansiin näyttökertoihin. Kun eri maissa toimivat verkostot tekevät sopimuksia vielä keskenäänkin, mainosnäytöt voivat nousta jopa kymmeniin miljooniin.

Satu Apukka, United Screens
Satu Apukka Satu Apukka, United Screens Kuva: Annika Liinanki/ Photography satu apukka

— Teemme yhteistyötä muiden muassa amerikkalaisen Maker Studion kanssa, joka taas edustaa maailman suosituinta PewDiePie -pelivideokanavaa. Jos Suomessa toimiva yritys haluaa markkinoida tuotettaan esimerkiksi pelaamisesta kiinnostuneille, meillä on yksinoikeus myydä PewDiePien kanavalle suomalaiset mainokset ja tarjota niille kymmeniä miljoonia näyttökertoja, kertoo Apukka.

Videon tekijä saa tuhansilla näyttökerroilla euroja, kymmenillä tuhansilla näyttökerroilla kymppejä ja sadoilla tuhansilla satasia.

Satu Apukalta saan vihdoin vähän valaistusta Youtuben mainoshinnoittelun suuruusluokkiinkin.

— Youtube-mainoksissa puhutaan CPM -hinnoittelusta eli tuhat näyttökertaa maksaa tietyn euromäärän. Esimerkiksi ennen videota näytettävästä videomainoksesta mainostaja maksaa 16-20€/ 1000 näyttökertaa.

Youtuben tilittämä maksu mainosnäytöistä säilyy ihan samanlaisena kuului videon tekijä sitten verkostoon tai ei. MCN ottaa välistä oman proviisionsa, joka määritellään tubettajan kanssa tehdyssä sopimuksessa. Yleensä videon tekijä saa tuhansilla näyttökerroilla euroja, kymmenillä tuhansilla näyttökerroilla kymppejä ja sadoilla tuhansilla satasia.

— Verkoston jäsenille Youtuben mainosnäytöistä kertyy tasaista tulovirtaa, joka riippuu siitä paljonko mainoksia videoiden yhteydessä on näytetty, vahvistaa Apukka.

Sisältödiileillä voi tehdä tiliä

MCN:n kautta videon tekijät voivat tehdä myös sisältöyhteistyötä eli -diilejä mainostajien kanssa.

Yksi diili tarkoittaa yleensä yhtä tai kahta videota, joissa videon tekijä kertoo videollaan mainostettavasta tuotteesta, kokeilee sitä, tai sijoittaa tuotteen videoonsa jollain muulla tavalla.

Iinaps ja Marlin Juissi
Iinaps ja Marlin Juissi Iinaps ja Marlin Juissi Kuva: Yle/Youtube/Iinaps/kuvakaappaus sisältöyhteistyö

Sopimukset ovat kertaluonteisia ja neuvotellaan aina tapauskohtaisesti. Niiden saaminen riippuu paitsi kanavalle kertyneiden seuraajien määrästä, myös siitä, edustavatko seuraajat sellaista kohderyhmää, joka kiinnostaa mainostajia.

MCN:n kautta solmituista sisältöyhteistyösopimuksista videon tekijälle satetaan maksaa tuhansiakin euroja.

— Pelkällä karkkipalkalla tai muilla tuotepalkkioilla emme videoita teetä, vakuuttaa Apukka.

Aloittelevankin videon tekijän kannattaa tuntea arvonsa.

Tuotepalkintojen ansa vaanii erityisesti nuoria ja kokemattomia tubettajia, joilla ei ole verkostoa turvanaan.

Mediatoimistojen ja mainostajien tiedetään olleen yhteydessä suoraan videoiden tekijöihin ja tarjonneen makeisia, meikkejä ja jopa sähkötupakoita palkkioksi tuotettaan kehuvasta videosta. Aloittelevankin videon tekijän kannattaa tuntea arvonsa, eikä lähteä mukaan epämääräisiin tuotediileihin.

Sisältöyhteistyövideoiden tekeminen on taitolaji, sillä kaupallisuus ärsyttää monia katsojia. Moni videon tekijä on kadottanut oman seuraajakuntansa tökeröllä tuotesijoittelulla ja kehumisella.

Youtube varmistaa omat tulonsa, mainoksilla tai ilman

Ansaintaoletukseni Siiri-kissan videota kohtaan olivat olleet siis lievästi ylioptimistiset. Alle sadalla näyttökerralla Youtube on ansainnut joitakin senttejä, josta videon tekijän osuus olisi ollut joitain sentin murto-osia.

Muutaman kympin lisäansiot kuukaudessa saattaisivat olla vuoden tai parin päästä mahdollisia.

Ehkä myös asenteessani Youtube-videon tekijänä olisi korjaamisen varaa: yhdellä kokeilulla on turha odottaa räjäyttävänsä pankkia.

Mutta jos haluaisin todella ruveta harrastamaan Youtube-videoiden tekemistä, olisin valmis laittamaan harrastukseen aikaa ja vaivaa, alkaisin määrätietoisesti kasvattaa videoiden näkyvyyttä ja etsiä seuraajia, muutaman kympin lisäansiot kuukaudessa saattaisivat olla vuoden tai parin päästä hyvinkin mahdollisia.

Varmaa kuitenkin on se, että Youtube-mainonta tulee lisääntymään lähivuosina. Ja varmaa on myös se, että Youtube pitää oman ansaintalogiikkansa hyvässä iskussa.

Yhdellä kokeilulla on turha odottaa räjäyttävänsä pankkia.

Ihmiset ärsyyntyvät helposti mainoksista ja tuotesijoittelusta. Youtuben suunnitelmissa onkin tarjota ihmisille yhä enemmän valinnanmahdollisuuksia. Jo nyt jokainen Youtuben käyttäjä voi räätälöidä itse mistä aihepiiristä hänelle mainoksia näytetään.

Vannoutuneimmat mainosten karttajat ovat jo pitkään asennelleet selaimeensa mainokset estäviä lisäosia, mutta pikapuoliiin Youtube-mainoksista voi päästä kokonaan eroon. Youtube nimittäin suunnittelee vielä tämän vuoden puolella täysin mainoksettoman palvelun avaamista, josta voi nauttia... — tietysti kuukausimaksua vastaan.

Muokaus 13.12.2015: Ulkoasun korjauksia, linkkejä lisätty

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.