Hyppää pääsisältöön

Helsingin yliopiston krapulatutkimukseen yli 500 hakijaa

Tutkijan mukaan nykyiset krapulaa lievittämään tarkoitetut valmisteet eivät toimi.

Tutkimuksessa hankitaan krapula, jota sitten tutkitaan. // Kuva: EPA / Lynn Bo Bo

Yliopistosta ei ole perinteisesti helppoa saada opiskelupaikkaa, mutta joskus yliopiston tutkimuskohteeksikin on tunkua. Helsingin yliopiston krapula-aiheiseen tutkimukseen oli innokkaita hakijoita yli 500. Heistä kuutisenkymmentä tutkittiin, kertoo Yle Uutiset.

Tutkimuksessa vapaaehtoiset nauttivat alkoholia hotellin kabinetissa. Aikaa juomiselle on varattu kolme tuntia, ja miehet nauttivat tuossa ajassa 1,5 grammaa alkoholia painokiloa kohden, naiset 1,4 grammaa painokiloa kohden.

Seuraavana aamuna tutkimuskohteiden olotilaa selvitetään kyselylomakkein ja sylkitestein. Tarkoituksena on tutkia, voidaanko löytää tuotetta, joka vähentää asetaldehydiä, joka voi puolestaan aiheuttaa krapulaa.

Tutkimuksen tekijät tyrmäävät nykyiset krapulavalmisteet, joita löytää ruokakauppojenkin hyllyiltä.

– Olen tutkinut kymmeniä erilaisia ehdotuksia ja keinoja, mutta kaikki ovat olleet täysin huuhaata. Tavallisesti niihin on yritetty löytää jotain vitamiinia tai hedelmäsokeria tai muuta. Ne aineet voivat sinänsä olla ihan ok, mutta krapulaan ne eivät kyllä vaikuta juuri lainkaan, dosentti Peter Eriksson sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Lue myös:

Helsingin yliopisto etsii vapaaehtoisia juomaan alkoholia: Aikamoinen vilske ilmoittautumisissa