Hyppää pääsisältöön

Kirahvit hyräilevät öisin

kolme kirahvia puolilähikuvassa taivasta vasten
kolme kirahvia puolilähikuvassa taivasta vasten Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Pitkään on ajateltu, että kirahvit eivät juuri ääntele satunnaisia korskahduksia, pärskähdyksiä tai tuhahduksia lukuunottamatta. Uuden tutkimuksen mukaan kirahvit eivät kuitenkaan ole niin hiljaisia kuin on kuviteltu: ne hyräilevät öisin!

Wienin yliopiston tutkijat äänittivät kirahveja kolmessa eurooppalaisessa eläintarhassa. Yli 900 tunnin ääniaineistosta paljastui, että kirahvit tuottavat öiseen aikaan erikoista hyminää.

Mitä hyrinä tarkoittaa?

Pitkään uskottiin, että kirahvit eivät ääntele. Niiden mykkyyttä selitettiin sillä, että nelimetrisessä kaulassa on vaikea tuottaa niin voimakasta ilmavirtaa kuin äänen tuottaminen vaatii. Viime aikoina on puolestaan spekuloitu, että kirahvit kommunikoivat norsujen tapaan infraäänellä, jota ihmiskorva ei kuule.

Wienin yliopiston tutkijoiden äänityslaitteet eivät kuitenkaan havainneet infraääniä, vaan matalaa ihmiskorvinkin kuultavaa hyminää. Mielenkiintoista on, että kun tutkijat soittivat ääniä eläintarhojen työntekijöille, nämä kuulivat äänet ensimmäistä kertaa. Selitys tälle on luultavasti siinä, että kirahvit hyräilevät vain pimeässä ja vaikka hyrinä ei olekaan infraääntä, se on hyvin matalataajuista.

Yöllistä hyräilyä vai nukkuvan kirahvin kuorsausta?

Käyttävätkö kirahvit hyrinää kommunikoimiseen? Siihen eivät tutkijatkaan osaa vielä vastata. Hyrinä on akustisesti vaihtelevaa, joten on mahdollista, että kirahvit viestivät sillä toisilleen ja että sen avulla lauma pysyy pimeässä yhdessä. Toinen vaihtoehto on, että ääni syntyy vahingossa kirahvien nukkuessa.

Yöllistä hyräilyä vai nukkuvan kirahvin kuorsausta? Kuuntele tästä ja päätä itse!

Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua