Hyppää pääsisältöön

Mies joka toi salihousut Suomeen

Vuonna 2008 Priima-ohjelmassa muisteltiin 1990-luvun ikonista muotihittiä, housuja, jotka sopivat ihan kaikille vartalonmalleille. Kyse oli tietenkin salihousuista, jotka myös salonkihousuina tunnettiin. Haastattelussa oli salihousujen maahantuoja ja pöksyjen Suomen valloituksen aiheuttaja Simo Leporanta eli Simo Vaatehuoneelta.

Simo Leporanta oli bongannut nämä edestä matalat, takaa korket, reisistä väljät ja kuosiltaan räikeät housut Saksasta Kölnin muotimessujen aikaan. Salihousuja ei kuitenkaan esitelty messuilla vaan ne löytyivät pienestä liikkeestä eräällä sivukujalla.

”Innostuin asiasta, että ei hemmetti, tässä on jotakin", Leporanta muistelee.

Mallikappale tarttui Leporannan mukaan ja pian myynti aloitettiin kotimaassa. Salihousut osoittautuivat todelliseksi hitiksi ja jo parin vuoden jälkeen pöksyt saivat astetta arvokkaamman kutsumanimen: salonkihousut.

Suoraan sanoen mulla teki välillä häijyä, kun mä katsoin, että olenko mä tuotakin pahaa saanut aikaiseksi.― Simo Leporanta

Housut eivät jääneet vain kotivaatteen asemaan. Housuihin sonnustauduttiin oli pukeutujan määränpäänä työpaikka taikka lenkkipolku. Housut eivät myöskään jääneet vain miesten muoti-ilmiöksi.

Leporanta muisteleekin hieman järkyttyneenä tapausta, jolloin varttuneempi rouva-asiakas oli saapunut Vaatehuoneelle ostamaan salihousuja itselleen varta vasten hääasuksi.