Hyppää pääsisältöön

Mies joka toi salihousut Suomeen

Vuonna 2008 Priima-ohjelmassa muisteltiin 1990-luvun ikonista muotihittiä, housuja, jotka sopivat ihan kaikille vartalonmalleille. Kyse oli tietenkin salihousuista, jotka myös salonkihousuina tunnettiin. Haastattelussa oli salihousujen maahantuoja ja pöksyjen Suomen valloituksen aiheuttaja Simo Leporanta eli Simo Vaatehuoneelta.

Simo Leporanta oli bongannut nämä edestä matalat, takaa korket, reisistä väljät ja kuosiltaan räikeät housut Saksasta Kölnin muotimessujen aikaan. Salihousuja ei kuitenkaan esitelty messuilla vaan ne löytyivät pienestä liikkeestä eräällä sivukujalla.

”Innostuin asiasta, että ei hemmetti, tässä on jotakin", Leporanta muistelee.

Mallikappale tarttui Leporannan mukaan ja pian myynti aloitettiin kotimaassa. Salihousut osoittautuivat todelliseksi hitiksi ja jo parin vuoden jälkeen pöksyt saivat astetta arvokkaamman kutsumanimen: salonkihousut.

Suoraan sanoen mulla teki välillä häijyä, kun mä katsoin, että olenko mä tuotakin pahaa saanut aikaiseksi.― Simo Leporanta

Housut eivät jääneet vain kotivaatteen asemaan. Housuihin sonnustauduttiin oli pukeutujan määränpäänä työpaikka taikka lenkkipolku. Housut eivät myöskään jääneet vain miesten muoti-ilmiöksi.

Leporanta muisteleekin hieman järkyttyneenä tapausta, jolloin varttuneempi rouva-asiakas oli saapunut Vaatehuoneelle ostamaan salihousuja itselleen varta vasten hääasuksi.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto