Hyppää pääsisältöön

Miksi aikuiset sekosivat värityskirjoista? Katso viisi mahdollista syytä

Mielenrauhaa ja seesteisyyttä lupailevien aikuisten värityskirjojen suosio räjähti käsiin. Selitys voi löytyä esimerkiksi värityskirjojen somepotentiaalista.

Innokkaat värittäjät jakavat sosiaalisessa mediassa ahkerasti kuvia tuotoksistaan. // Kuva: Kuvakaappaus / Instagram

Salaisia puutarhoja, mielenrauhaa ja muuta mukavaa. Aikuisille tarjotaan nyt värityskirjoja joka lähtöön niin kirjakaupoissa kuin huoltoasemilla. Mutta mikä ihme on saanut aikuiset ihmiset värittämään maanisella tarmolla abstrakteja kuvioita? YleX esittää viisi selitystä värityskirjojen suosiolle.

1. Kyytiä stressille

Stressinpoisto ja rauhoittuminen on mediakatsauksen perusteella yleisin selitys värityskirjojen suosiolle. Ranskassa värityskirjojen nousukiito alkoi Helsingin Sanomien mukaan sen jälkeen, kun kustantajat alkoivat mainostaa niitä stressinpoistajina ja "tietoisen läsnäolon" lisääjinä. Värityskirjat vaikuttavatkin olevan suoraa jatkumoa viime vuosina jyllänneelle mindfulness-trendille. Sen ydinajatuksiin kuuluu, etteivät ihmiset osaa olla "läsnä" tässä hetkessä, vaan ajatukset harhailevat joko menneessä tai tulevassa.

Osittain niin ehkä onkin. Töissä pitää keskittyä moneen asiaan samaan aikaan, vapaa-aika menee eri välilehtien ja somesovellusten välissä poukkoillessa. Aivot eivät pysähdy, kun älypuhelin ja internet tarjoavat ärsykkeitä jatkuvana virtana. Ajatukset harhailevat, mihinkään ei pysty keskittymään. Olo on samaan aikaan vetelä ja yliaktiivinen. Pää pitäisi nollata.

Värityskirjat eivät tosin ole objektiivisesti välttämättä paras mahdollinen stressinpoistaja, eivätkä kaikki ole niiden tehosta täysin vakuuttuneita. Rauhallisen ja seesteisen olon saa myös perinteisillä menetelmillä: lukemalla, lenkkeilemällä ja sukkia kutomalla. Ne eivät vain tällä hetkellä ole yhtä mediaseksikkäitä vaihtoehtoja.

Skip Twitter post

Skip Twitter post

2. No kun kaikki muutkin

Aikuisten värityskirjojen suosio räjähti käsiin viimeistään viime kesänä, eikä voittokululle näy loppua. Aikuisten värityskirjat hallitsevat tällä hetkellä Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -listauksen viittä kärkipaikkaa. Suosiota riittää myös globaalisti. Verkkokauppa Amazonin 20 myydyimmän kirjan joukossa on viisi värityskirjaa. Kun tuotteen suosio kasvaa, se houkuttelee pariinsa yhä uusia kuluttajia. Kynnys värityskirjojen kokeilemiseen madaltuu, mitä useampia kuvia värityskirjoista somefiideissä tulee vastaan.

Suosion takana on aina myös yksi selkeä tekijä: onnistunut markkinointi. Värityskirjat ovat saaneet myös erinomaisen paljon palstatilaa mediassa. Sekään tuskin varsinaisesti vähentää niiden suosiota. On mukavaa olla mukana jossain itseään suuremmassa ilmiössä.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Lovely! By @chrisvscolor ❤️💗💙💚💛

A post shared by Coloring secrets (@coloring_secrets) on

3. Just mun juttu

On hieman paradoksaalista ilmaista itseään muiden sanelemilla keinoilla, mutta yhtä kaikki värittämistä pidetään myös keinona harjoittaa luovuutta. Kynnys piirtämiseen saattaa olla korkea, ellei ole harjaantunut harrastaja. Jokainen kuitenkin osaa liikuttaa värikynää edestakaisin ja pysytellä suurin piirtein rajojen sisällä. Jos tekeminen on liian vaikeaa, se ei enää toimi stressinpoistajana. Ja kyllähän värityskirjat periaatteessa tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia luovuuteen: tuskin on kahta täysin identtisesti väritettyä kuvaa.

4. Someuskottavuus

Pakko se on myöntää: hyvin väritetyt kuvat ovat kauniita. Kyynisesti ajateltuna osa värityskirjojen suosiosta saattaa selittyä sillä, kuinka hyvältä ne näyttävät värittäjän some-profiilissa. Tyylikkäästi väritetyt kuvat ovat huomattavasti mediaseksikkäämpiä kuin vaikkapa täytetyt ristisanatehtävät tai sudokut. Sosiaalinen media tuo värittämiseen myös yhteisöllisen puolen. Väritettyjä kuvia salaisista puutarhoista jaetaan ja kommentoidaan ahkerasti Instagramissa, Twitterissä ja Pinterestissä, ja niistä voi hakea inspiraatiota omia tulevia produktioita varten.

Skip Instagram post

5. Nostalgia

Piditkö lapsena eniten dinosauruksista, hevosista, prinsessoista vai puskutraktoreista? Pikakatsauksen perusteella vaikuttaa siltä, että aikuiset värittävät mieluiten abstrakteja koukeroita ja psykedeelisesti kuvioituja eläimiä. Aikuisten värityskirjoissa on enemmän yksityiskohtia ja haastetta kuin lasten puuhakirjoissa. Kulutuskykyiset aikuiset eivät myöskään välttämättä tyydy päiväkodista kähvellettyihin ysärivärikyniin, vaan sivuja täytetään Faber Castellin tai Derwentin laadukkailla kynillä. Värittäminen on ehkä hieman ammattimaistunut, mutta linkki lapsuuteen on selkeä. Ehkä seuraavaksi syntyy lapsuudesta ammentava liikuntatrendi. Crossfit alkaa olla jo vanha juttu. Syke pysyy korkealla hipassakin.

Skip Instagram post